avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salar anagjati 2011?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salar anagjati 2011?

Daca am salariati calificati, incadrati cu 720 lei brut, 554 lei net, trebuie sa le maresc salarul de incadrare ca urmare a modificarii salariului minim pe economie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:31, 25 Februarie 2011
Din cate stiu , momentan , sal.min.este in suma de 670 lei. Deci nu ar trebui nici o majorare. Mai departe... asteptam sa se limpezeasca lucrurile.
Deocamdata nu are ce sa se limpezeasca pentru ca afara este frig si apa-i inghetata (poate la primavara cand se va topi zapada!), iar lucrurile sunt clare:

Salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit conform H.G.nr. 1.193/2010 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 670 lei

Deci este Ok pentru ca 720 este mai mult decat 670.
Salariul minim pe economie este stabilit la 670 lei pentru munca necalificata. Pentru muncitorii calificati, suma minima garantata in plata trebuie indexata cu un coeficient de 1,2. Asadar, rezulta un salariu minim de 804 lei brut pentru muncitorii calificati. Si daca muncitorii au vechime in munca de minim 3 ani, trebuie sa le acordati si sporul de vechime de 5%.
Pt sashaD : de ce acest coeficient 1,2 si de ce 5% . Baza legala , va rog.
P.S. presupun ca intrebarea initiala viza salariul din mediul privat .
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
vladiana, utilizator
1. muncitori:
- necalificaţi = 1; (salariu minim 670 de lei) – grupa 9 din COR (codul începe cu 9) – muncitori necalificaţi şi ucenici
- calificaţi = 1,2 – grupele 5,6,7,8 (ex. lucrători servicii şi comerţ, lucrători din agricultură, silvicultură şi pescuit,

2. personal administrativ încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
- liceală = 1,2 – grupa 4 (ex. funcţionari administrativi, de birou, contabilitate, secretari, op. calc, casieri etc)
- postliceală = 1,25 – grupa 4 dacă are studii postliceale (ex. postliceal de contabilitate primară)

3. personal de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
- şcoala de maiştri = 1,3 – grupa 3 (ex. tehnicieni, maiştri şi asimilaţi)
- studii superioare de scurtă durată = 1,5 – grupa 1 şi 2 (colegiu, subingineri)

4. personal încadrat pentru funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de:
- studii superioare = 2 – grupa 1 şi 2 studii superioare de lungă durată (ex. ingineri, econom., jurişti, profesori etc.)

Coeficienţii de salarizare se aplică la salariul minim negociat pe societate (care nu poate fi mai mic de 670 de lei). Pentru o încadrare corectă, se va solicita nivelul studiilor solicitat la ocuparea postului.

Nerespectarea prevederilor de catre angajatori, duce la amenzi de la 1000 la 2000 ron.
Este prevazut in CCM unic la nivel national.

obligatia achitarii sporului de vechime se face in temeiul art. 41 alin. (3) lit. d) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a V-a, nr. 5cc din 29 ianuarie 2007.

Potrivit dispozitiilor acestui articol sporul de vechime este considerat spor minim obligatoriu. Insa, obligativitatea aplicarii clauzelor contractului colectiv de munca unic la nivel national tuturor salariatilor incadrati in toate unitatile din tara este stabilita printr-o lege organica ci nu prin contractul colectiv de munca. Astfel, potrivit art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 184 din 19 mai 1998, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.

Pentru mai multe informatii, puteti solicita sprijinul biroului de consultanta din cadrul ITM.

Alte discuții în legătură

Salariul minim 2011 stromelectro stromelectro Puteti sa-mi spuneti ce salariu minim se aplica de la 1 ianuarie 2011 pentru cei cu studii liceale sau superioare neexistand niciun coeficient de aplicare ... (vezi toată discuția)
Multe pareri ale contabililor diferite....salariu minim 720 sau 804? invatacel invatacel luam exemplul unui lucrator comercial cu studii medii (are la dosar diploma de bacalaureat) si vreau sa il angajez cu salariu minim pe economie. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Salariu minim denisel denisel Buna seara, va rog sa-mi spuneti care este salariu minim pentru un angajat in functia de inspector resurse umane cu 2ore/zi va multumesc anticipat (vezi toată discuția)