avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cenzor asociatie proprietari,adunare generala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cenzor asociatie proprietari,adunare generala

Va propun spre dezbatere urmatoarea situatie:
In data de 12 martie este convocata adunarea generala a asociatiei.Conform legislatiei in vigoare cenzorul trebuie sa prezinte adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri.
Acum intervine problema in sensul ca cenzorul se da ''lovit'' si exista posibilitatea sa nu se prezinte la sedinta adunarii generale....existand semnale ca si-ar fi depus chiar demisia.
Ce se intampla in acest caz???
Cum se efectueaza descarcarea de gestiune fata de anul anterior ???

Multumesc

De care gestiune sa se descarce?
El doar verifica .Administratorul la predare se descarca de gestiune.
Daca constatati fraude la nivelul comitetului atuci puteti trage la raspundere presedintele administratorul si cenzorul.

Art. 20
Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si a regulamentelor;
b) verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c) verifica gestiunea financiar-contabila;
d) cel putin o data pe an, intocmeste si prezinta adunarii generale rapoarte asupra activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri.

Daca in cursului anulului s-a luat o decizie gresita ,pusa in aplicare de administrator si imlicit de cenzor prin semnarea documentelor iar acum la adunarea generala se face descarcarea de gestiune..........
De fapt cine propune in adunarea generala descarcarea de gestiune pe anul precedent ????

Nu avem niciun cenzor pe forum care sa dea o parere ???
Asa cum se enunta : cenzorul trebuie sa prezinte adunarii generale rapoarte ale activitatii sale si asupra gestiunii asociatiei de proprietari,verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli etc. i-mi aminteste de centralism democratic din vremuri mai vechi.
Rasarit a scris:

De care gestiune sa se descarce?


Se descarca de gestiunea asumata prin planul de buget venituri si cheltuieli dispus la adunarea generala anterioara
Fraudele nu pot fi constatate si probate de catre asociatia de proprietari,eventual asociatia daca suspecteaza nereguli,poate formula cereri catre organele abilitate sa execute expertize financiar contabile ,care prin concluzii ,poate preciza daca au fost respectate normele si daca au fost corect dispuse masurile de vizare pentru legalitate a deciziilor comitetului executiv
@elevic,
Legislatia prevede, asa cum ati aratat mai sus atributiunile cenzorului.
Sigur ca acesta trebuie sa colaboreze cu administratorul, cu presedintele, casierul, membrii comitetului, sa verifice, sa ajute...
Dar si cenzorul este om si se poate sa nu vina la adunarea generala (un accident sau un eveniment fericit ce-l tine departe de asociatie).
Dar cenzorul desfasoara activitatea in cadrul asociatiei permanent si nu numai la adunarea generala. Iar inainte de adunare trebuie sa pregateasca un raport si sa prezinte situatia finaciara a asociatiei. Acest raport ar fi normal sa-l prezinte, sa-l discute si-n comitet. Acolo, cu presedintele asociatiei stabilesc ce prezinta fiecare ca sa nu se suprapuna si sa nu plictiseasca adunarea.
S-a intamplat si la noi, ca la adunarea generala, sa se prezinte cenzorul cu documentatia gata de prezentare dar adunarea a fost suspendata pentru lipsa de cvorum si reconvocata peste o saptamana. Cenzorul nu mai putea sa participe la adunarea reconvocata. Asa ca a predat documentatia presedintelui. In adunarea reconvocata s-au adus la cunostinta aceste materiale si s-a citit un raport intocmit de cenzor dar prezentat de un membru al comitetului.
Asa cum poate sa i se intample ceva si presedintelui si sa nu poata participa. Dar sunt membrii comitetului ce pot prezenta si-un raport intocmit de presedinte mai din timp si discutat in comitet.
Sigur ca acestea sunt lucruri firesti acolo unde este intelegere, dar unde nu-i, NU-I si gata. Demisii la rand si altii la treaba!

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie proprietari,adunare generala elevic elevic Va propun spre dezbatere urmatoarea situatie: In data de 12 martie este convocata adunarea generala a asociatiei.Conform legislatiei in vigoare cenzorul ... (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie locatari mixaela mixaela buna seara. am de gand sa ma angajez ca si cenzor la o asociatie de locatari .Va rog frumos daca ma puteti ajuta cu niste modele de formulare privind ... (vezi toată discuția)