avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... despre avantajul mediatorilor
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

despre avantajul mediatorilor

buna ziua, imi permiteti sa intervin cu o informatie despre avantajul mediatorului , daca se recomanda de instanta medierea si este trimis reclamantul la mediator, este numai in favoarea mediatorului care pur si simplu i se face o promovare pe gratis. Informarea nici nu trebuie sa intre in discutie, odata ce iti trece pragul clientul tu trebuie sa depui toate diligentele incat sa il convingi sa nu mai apeleze la instanta ci la mediator un punct forte de convingere ar fi acela ca rezolvarea conflictului este mai rapida, taxa de timbru nu se mai plateste care este fabuloasa mai ales la tranzactii, succesiuni, iesire din indiviziune. Chiar daca clientul a formulat o actiune in instanta daca intervine mediatorul acesta isi primeste inapoi taxa de timbru. Astfel vei putea solicita tu o taxa pentru acordul de mediere, evident mai mica decat a instantei si a notarului.
Este o profesie de viitor, succes tuturor care au imbratisat aceasta profesie .Pentru mediatorii care au mai multa experienta ii asteptam cu mai multe informatii.
Cel mai recent răspuns: Robert-Ionut CHIRIAC , Mediator 14:25, 19 Aprilie 2011
O minge ridicata la fileu. Multumesc, colega.

Cand justitiabilii vor realiza cat de importante sunt pentru ei avantajele pe care medierea le aduce, vor apela cu inima deschisa.
Nu vorbim aici doar despre timpul infinit mai scurt in care se rezolva conflictul. Mai este oare nevoie sa amintesc despre procese aflate de ani de zile pe rol si inca nerezolvate?
Nu ne oprim doar la onorariul incomparabil mai mic in raport cu cel al avocatilor. Aici sa ma ierte colegii mei avocati, dar asa este. In plus onorariile de expertiza din instanta.
Recuperarea taxei de timbru este de mare importanta pentru cei care apeleaza la instanta, apoi la mediere. Este vorba adesea de milioane de lei-vechi.
Solutia care se obtine in mediere este "castig-castig" pentru ambele parti, deci ambele parti pleaca multumite de la meditor pentru ca si-a rezolvat fiecare peroblema pe care o avea. Nu ca in instanta, unde unul castiga, celalalt pierde, pentru ca acolo nu se poate altfel.
Mai vorbim despre mediul in care se desfasoara medierea, care este unul calm, linistit, partile se privesc in ochi, comunica altfel decat intr-un mediu stresant in care sa vada in celalalt doar un dusman. Ajung sa cunoasca fiecare problemele celuilalt si sa le inteleaga. Intelegandu-le , fiecare va dori sa le rezolve, sa gaseasca o cale comuna pe care sa mearga amandoi. Si chiar gasesc acea cale, o pun in discutie comuna, o analizeaza pe toate partile si daca amandoi sunt de acord, o aleg sa o aplice impreuna.
Cand vin la mediere, multi nu stiu ca in fiecare dintre ei "zace" nestiut chiar de ei, un impaciuitor. Care, ajutat de mediator se "trezeste" si incepe sa lucreze in favoarea fiecaruia. Discuta, si nu in contradictoriu, propun variante, le analizeaza, gasesc impreuna cea mai buna solutie de rezolvare a conflictului. Ajung la un acord = acordul de mediere.
Probabil ca la un moment dat nici nu realizeaza care a fost rolul mediatorului in toata discutia, dar acest rol nu trebuie subestimat. Mediatorul stie -pentru ca a invatat- cum sa se comporte cu doi "dusmani" care ii vin in birou si cum sa-i faca sa plece prieteni. Cum sa-i ajute sa se "vada" unul pe celalat si sa se inteleaga. Cum sa vorbeasca aceeasi limba. Cum sa gaseasca solutii acolo unde nu credeau ca vor gasi, cum sa discute, acolo unde nu credeau ca isi vor vorbi direct, vreodata. Mediatorul este liantul care uneste partile, dar trebuie sa fie un liant puternic, pentru ca acordul sa reziste.
Partile pleaca de la mediere mutumite si alaturi de cealalta parte, desi sigur au venit pa cai diferite.

Am incercat in aceasta scurta prezentare sa nu vorbesc din carte. Legea o poate citi oricine, dar numai cine practica va simti ceea ce eu am descris in cateva cuvinte.

In concluzie, medierea este o solutie eleganta de rezolvare a oricarui conflict. Si are viitor.
Intreb si eu: cum ajungi mediator?
Puteti studia Legea 192/2006:
Art. 7. -" Poate fi mediator persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
a) are capacitate deplina de exercitiu;
b) are studii superioare;
c) are o vechime in munca de cel putin 3 ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere;
d) este apta, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati;
e) se bucura de o buna reputatie si nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei;
f) a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, cu exceptia absolventilor de programe postuniversitare de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere;
g) a fost autorizata ca mediator, in conditiile prezentei legi".

Se organizeaza cursuri, taxa este aprox. 4.000 lei, gasiti informatii pe internet.
Succes!
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Simplu: urmati un curs de formare ca mediator, organizat de una dintre asociatiile din domeniu pe care le gasiti pe internet la sectiunea MEDIERE, apoi va autorizati ca mediator.
Totul este precizat in legea nr. 192 /2006 modificata si completata.
Conditiile de inscriere la curs sunt: vechime minim 3 ani in munca, sau master in mediere acreditat de Consiliul de mediere, studii superioare indiferent de domeniu, capacitate de exercitiu, buna reputatie, sa nu fi fost condamnat definitiv pentru o infractiune intentionata si adeverinta medicala cu mentiunea apt pentru exercitarea activitatii.
Cursul are o valoare de aproximativ 4000 lei-platibili in 2 transe, iar autorizarea aprox. 800 lei.
Medierea este rapida si ieftina, parerea mea. Se pare ca este o meserie interesanta si de viitor.

Alte discuții în legătură

Cum devii mediator? TurcuOvi TurcuOvi Cum poti se devi mediator si sa profesezi? Daca sunt recent absolvent al unei facultati este necesar sa treaca o anumita perioada pana sa pot lua parte la un ... (vezi toată discuția)
Exista cursuri de formare mediatori, fara taxe? elizaplesa elizaplesa As vrea sa va intreb daca exista posibilitatea ca aceste cursuri de mediere sa se faca fara a se plati. Am inteles ca, sunt anumite ONG uri care organizeaza ... (vezi toată discuția)
Angajare mediator florinplaton florinplaton As dori sa intreb care sunt conditiile de angajare ca mediator, unde trebuie sa ma interesez, cine face aceste angajari si daca faptul ca am absolvit ... (vezi toată discuția)