avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... intentia
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

intentia

daca pe calculatorul meu de servici sau gasit desenate bilete de taxa forfetara fara a se putea demonstra ca au fost tiparite si folosite,se considera intentie?ce pedeapsa se primeste?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:24, 26 Martie 2011
Ati putea fi acuzat ca ati savarsit infractiunea precvazuta de art. 285 Cod Penal: detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori. Actele pregatitoare in acest caz sunt incriminate ca infractiuni de sine statatoare....pedeapsa este de la 6luni la 5 ani.
Da, fapta se poate incadra la art 285 C.pen Detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori.
Detinerea presupune pastrarea, luarea in primire, ascunderea, transportarea sau inmanarea catre alte persoane a materialelor enumerate in textele incriminatoare.

Pentru existenta infractiunii se cere ca intrumentele sau materialele fabricate sau detinute sa fie apte de a putea fi folosite la comiterea unei falsificari de valori sau de titluri.

Atunci cand materialele sau instrumentele nu corespund nici unui mod de falsificare si ca atare, nu pot fi folosite, conditia esentiala nu este indeplinita, in consecinta nesubzistand infractiunea, acelasi lucru fiind valabil si atunci cand instrumentele sau materialele sunt cu totul improprii de a servi efectiv la comiterea infractiunii. Aceste lucruri vor fi dovedite de catre organele de cercetare penale.

Dumneavoastra cu ce scop detineati aceste materiale?

GeaninaGheorghe a scris:

Ati putea fi acuzat ca ati savarsit infractiunea precvazuta de art. 285 Cod Penal: detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori. Actele pregatitoare in acest caz sunt incriminate ca infractiuni de sine statatoare....pedeapsa este de la 6luni la 5 ani.


Si care ar fi acele instrumente??? calculatorul? programul de editare??
Inf la care faceti trimitere se refera la cu totul altceva din punctul meu de vedere... spre exemplu stanta, cerneala, hartie speciala etc.
DPMDV nu va incadreati in aceasta infractiune
Da, calculatorul, programul si acele bilete desenate, daca sunt detinute in scopul de a falsifica valorile, fac obiectul material al infractiunii de la art 285. Legea nu enumera limitativ aceste obiecte deoarece romanul este tare inventiv, iar unele instrumente sau materiale pot ramane fara acoperire.

Si care ar fi acele instrumente??? calculatorul? programul de editare??


Nu o luati numai in sens practic, strict practic. Daca facem un exercitiu de imaginatie - care de altfel s-a si dovedit in cele mai multe cazuri a fi o realitate, va puteti da seama cu usurinta ca nu este neaparat necesar sa avem cerneala sau stante, asa cum ati spus dvs.
Da, calculatorul si programul de editare sunt instrumente. Cu ajutorul lor puteti sa va indepliniti scopul - in cazul in care l-ati avea. Dar ... daca n-aveti intentia asta, de ce le mai tineti ?

Alte discuții în legătură

Art.290 ContSters126274 ContSters126274 Va rog sa-mi spuneti care sunt elementele constitutive ale infractiunii din art.290cpp. In cazul in care documentul modificat nu s-a folosit, mai este o ... (vezi toată discuția)
Mita cu bani falsi CorneliaTurcu CorneliaTurcu Stie cineva daca exista infractiunea de dare de mita, daca banii oferiti sunt falsi? Multumesc (vezi toată discuția)
Fals in monede si alte valori (282 cp) BogdanLupu BogdanLupu In descrierea elementului material al laturii obiective al infractiunii de Fals in monede si alte valori voi mentiona si elementele laturii obiective ale ... (vezi toată discuția)