avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recuperare permis dupa accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recuperare permis dupa accident

Buna ziua,

Am citit cateva articole de pe forumul dumneavoastra si totusi nu am gasit ceva asemanator cazului meu. In urma cu aproximativ 7 luni am avut parte de un accident, si anume un copil mi-a sarit in fata masinii, fara a exista o trecere de pietoni. Cum am vrut sa cobor din masina, rudele copilului au fost extrem de agresive, pur si simplu s'au pus cu pumnii si cu picioarele pe masina, incercand sa imi sparga geamul si sa ma scoata din masina. Am plecat de acolo, de la locul accidentului, cam la 200 de m, unde locuia o rude de a mea si am sunat imediat la politie. Bineinteles ca am fost amenintat ca nu mai plec viu de acolo...Intrebarea mea este: Cum imi pot recupera permisul, daca dupa aproximativ 7 luni dosarul meu nu a ajuns la procuror, in locul permisului fiindu'mi eliberata o dovada fara drept de circulatie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
IonescuAndrei, utilizator
Nu puteti recupera permisul decat dupa definitivarea cercetarilor.
Lunar prebuie sa va duceti la parchet de unde vi se elibereaza un document ( veti completa o cerere si veti prezenta dovada si actul de identitate ).Cu acel document va prezentati la politie si vi se prelungeste dovada cu inca o luna.
Nu se poate prelungi decat lunar.
Urmatoarea luna procedati la fel.
Dovada dvs. este" fara drept de a circula", deci nu puteti solicita prelungirea unei dovezi fara drept de a circula.
Daca sunteti sigur ca dosarul dvs. inca se afla la politie, formulati o cerere prin care solicitati sa va fie comunicat stadiul cercetarilor.
Dosarul dvs. va pleca de la politie ( daca inca nu a plecat) insotit de un referat cu o propunere a organelor de cercetare penal, propunere care poate fi confirmata sau infirmata de catre procuror.
Astfel, va trebui sa asteptati comunicarea solutiei procurorului si in functie de aceasta daca va puteti recupera permisul sau nu.
In ce conditii vi s-a retinut permisul? Ati fost sub influenta bauturilor alcoolice?
Art. 232. - (1) În cazul producerii unui accident de circulatie în urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea grava a integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane sau distrugerea unuia sau mai multor vehicule, permisul de conducere se retine o data cu constatarea faptei, titularului acestuia eliberându-i-se o dovada înlocuitoare fara drept de circulatie, daca din primele cercetari rezulta ca evenimentul s-a produs din cauza nerespectarii de catre acesta a unei reguli de circulatie.
(2) Permisul de conducere nu se retine în cazurile prevazute la alin. (1), daca din primele cercetari rezulta ca titularul acestuia nu a încalcat nici o regula de circulatie.

(3) În cazurile prevazute de art. 81 alin. (1) din ordonanta de urgenta permisul de conducere se retine de catre politie o data cu identificarea autorului, iar în situatia în care împotriva titularului s-a luat masura de siguranta prevazuta la art. 112 lit. c) din Codul penal ori pedeapsa complementara prevazuta la art. 64 lit. c) din Codul penal, pe data luarii la cunostinta despre hotarâre de catre politie conducatorului de autovehicule i se elibereaza dovada înlocuitoare fara drept de circulatie.

Art. 233. - (1) În situatia savârsirii unor fapte ce întrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni la regimul circulatiei care atrag sanctiunea contraventionala complementara de anulare a permisului de conducere, cu exceptia celor prevazute la art. 77 alin. (2) si (3), art. 78 alin. (3), art. 79 alin. (1) si (4), art. 81 alin. (1), art. 82 alin. (1) si la art. 84 alin. (3) din ordonanta de urgenta, politistul retine permisul de conducere, eliberând titularului o dovada înlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.

(2) Prelungirea dreptului de circulatie se face de catre seful politiei specializate, din 30 în 30 de zile, în baza unui document eliberat de procurorul care efectueaza urmarirea penala sau de cel care exercita supravegherea cercetarii penale, pâna la ramânerea definitiva a hotarârii judecatoresti, iar în cursul judecatii, de catre instanta sesizata cu judecarea cauzei.

Art. 234. - Dovada înlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile si în situatiile prevazute la art. 230 lit. g), h) si k).

Nu am fost sub influenta bauturilor alcoolice, rezultatul cu alcooltestul ca si celal probelor recoltate la spital au fost 0. Avand in vedere ca persoanele de fata au fost violente, lovindu'mi bunica, si avariindu'mi masina, fapt constatat si de agentii de politie, acestia facand si poze masinii, iar eu am sunat la 112 imediat ce am putut face asta, pot fi acuzat de parasirea locului accidentului?

Alte discuții în legătură

Desi nu am fost vinovat am ramas fara carnet cine stie pana cand... nu stie nimeni! mihaileugenchitu mihaileugenchitu Masina in care eram la volan si cu care stationam la un stop, a fost lovita de un cetatean izbit de un alt autovehicul aflat in miscare si care vehicul l-a ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului accidentului costinandrei costinandrei Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea situatie intr-un dosar de urmarire penala cu scopul de a afla parerea dvs. privind existenta infractiunii de ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului producerii accidentului! DragusanuAl96 DragusanuAl96 Buna ziua, am fost implicat intr-un accident in care in timp ce efectuam manevra de depasire a unei carute in panta, un biciclist a venit cu viteza si a intrat ... (vezi toată discuția)