avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general bon fiscal sau chitanta?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

bon fiscal sau chitanta?

Buna seara! Am si eu o intrebare...ca si firma care vine bunuri catre pesoane fizice am achizitionat o casa de marcat. Problema care o ridica serviciul de contabilitate este urmatoarea: pe langa bonul fiscal care se ataseaza facturii fiscale se taie si chitanta tot pentru aceeasi factura. Este bine sa se procedeze asa? Personal nu gasesc logica sa fie incasata de 2 ori aceeasi factura. Puteti sa-mi spuneti care este textul de lege pe care il pot pune in fata celor de la contabilitate sa le demonstrez ca am dreptate?! (asta in cazul in care am).

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 12:47, 13 Noiembrie 2009
Operatorii economici care au obligatia de a folosi aparate de marcat electronice vor inregistra veniturilor pe baza bonurilor fiscale, persoanele care nu au obligatia, in conformitate cu prevederile legale, de a emite factura vor inregistra veniturile realizate zilnic utilizand monetarul, chitanta, care sunt documente cu regim intern de numerotare, conform Ordin 2226/2006 publicat in MO 1056/30.12.2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata.
Deasemenea, conform art. 3 alin.(3) al HG 479/2003 republicata privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea OG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, in cazul in care in acelasi spatiu se efectueaza atat livrari de bunuri cu amanuntul sau prestari de servicii pentru care este obligatorie utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, cat si livrari de bunuri cu amanuntul sau prestari de servicii pentru care nu exista aceasta obligatie, utilizatorii pot emite bon fiscal pentru toate bunurile livrate si/sau serviciile prestate.
Conform OG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si Factura, iar conform pct. 72 alin.(2) al Normelor CF facturile emise si achitate prin numerar pe baza de bonuri fiscale emise, nu este necesara mentionarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind suficienta mentiunea "conform bon fiscal nr./data"

Operatorii economici care au obligativitatea de a emite bonuri fiscale nu elibereaza si chitanta pentru aceeasi incasare, iar cei care nu au aceasta obligativitate pot folosi bonul fiscal in loc de chitanta.
Am nevoie urgenta (pana maine dimineata) de o baza legala in care sa scrie negru pe alb ca este suficienta mentiunea "conform bon fiscal nr./data" pe facturile fiscale achitate in numerar.
Am urmarit post-ul de mai sus si am cautat si in normele CF si in OG 28/1999 dar nu am gasit.
Va multumesc.
Legea facturarii electronice
Lege privind înregistrarea operaþiunilor comerciale prin mijloace electronice 260/2007
CAPITOLUL I
Dispoziþii generale


Art. 1. – (1) Prezenta lege stabileºte regimul juridic al
documentelor în formã electronicã ce conþin date privind operaþiunile
economice de schimb sau vânzare de bunuri sau servicii între persoane
care emit ºi primesc facturi, bonuri fiscale sau chitanþe în formã
electronicã.
(2) Facturile, bonurile fiscale ºi chitanþele în formã electronicã
constituie documente justificative în înþelesul Legii contabilitãþii
nr.82/1991, republicatã.
(3) Prezenta lege se aplicã persoanelor stabilite în România în
înþelesul prevederilor titlului VI din Legea nr.571/2003 privind Codul
fiscal, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, ºi care desfãºoarã
activitãþi economice pe teritoriul României.
Art. 2. – Prezenta lege se completeazã cu dispoziþiile legale
privind încheierea, validitatea ºi efectele actelor juridice, precum ºi cu
cele prevãzute de Legea nr. 571/2003, cu modificãrile ºi completãrile
ulterioare, ºi de celelalte acte normative în vigoare.
Art. 3. – Nicio dispoziþie a prezentei legi nu poate fi interpretatã
în sensul limitãrii autonomiei de voinþã ºi a libertãþii contractuale a
pãrþilor.

ce se intampla cu platile prin banca facute de persoane fizice care decid sa achite prin banca o comanda? Se emite bon fiscal in aceasta situatie? Mentionez faptul ca bunurile sunt transportate la client ( pers. fizica) iar acesta decide daca face plata pe loc cash sau ulterior prin banca. Posibilitatea dotarii fiecarei masini cu case de marcat mobile nu doresc sa o iau in calcul.
ioanamarton a scris:

ce se intampla cu platile prin banca facute de persoane fizice care decid sa achite prin banca o comanda? Se emite bon fiscal in aceasta situatie? Mentionez faptul ca bunurile sunt transportate la client ( pers. fizica) iar acesta decide daca face plata pe loc cash sau ulterior prin banca. Posibilitatea dotarii fiecarei masini cu case de marcat mobile nu doresc sa o iau in calcul.


Nu aveti nevoie de casa de marcat.
Pentru platile efectuate prin banca nu se emite bon fiscal, documentul este ordinul de plata confirmat de banca.

Alte discuții în legătură

Obligativitate bon fiscal g_adry g_adry Este obligatoriu ca o firma ce comercializeaza si instaleaza sisteme de energie regenerabila (sisteme solare apa calda si electricitate) este obligata sa ofere ... (vezi toată discuția)
Chitanta sau bon fiscal alincm alincm Daca am un parc de vinzari utilaje agricole, masini si remorci, la vinzarea catre persoane fizice sint obligat sa emit factura ,(le este necesara la ... (vezi toată discuția)
Emiterea facturii + chitanþã stepano stepano In cazul in care traduc un document pentru o persoana fizica (nu firma), emit si factura si chitanta? Sau este de ajuns chitanta? Multumesc (vezi toată discuția)