avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nevirarea la buget a contributiilor retinute este caz ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nevirarea la buget a contributiilor retinute este caz penal?

Buna ziua. As avea o intrebare. In cazul in care fostul meu angajator nu a platit la stat contributiile retinute din salariul meu in ultimii 4 ani, iar eu il dau in judecata fiind caz penal, ce sanse de castig am? Adica plangerea se indreapta impotriva administratorului sau firma este obligata prin executare silita sau ceva de genul sa achite sumele restante? Daca el, stiind ca am depus plangerea, le achita, eu mai pot cere sa plateasca penal pt.acest lucru? Mentionez aceasta pentru ca eu am avut probleme de sanatate si nefiind asigurat din cauza lui, am avut multe cheltuieli de spitalizare de platit.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:43, 13 Aprilie 2011
dvs formulati plangere penala impotriva angajatorului pe baza art. 112 legea 76/2002 si va constituiti parte civila pentru sumele pe care vi le-a oprit si nu le-a virat si de asemenea ptr cheltuielile cu spitalizarea de cand ati fost bolnava, daca le puteti dovedi
Sumele retinute din salariul anagajatului pe care angajatorul este obligat sa le plateasca in contul contributiilor de asigurari sociale si neplata impozitului, mai exact neplata sumelor care se realizeaza prin stopaj la sursa reprezinta incalcarea Legii nr. 241 privind evaziunea fiscala, .
In aceste cazuri sumele se recupereaza aproape in totalitate pentru ca daca isi achita obligatiile, angajatorii scapa doar cu amenda administrativa. Sanctiunea in acest caz este intre 100 si 1.000 lei.
Dar in cazul d.voastra mai are de platit si spitalizarea.

Daca nu le plateste, ce se intampla? Mentionez ca societatea este una prestatoare de servicii, nu detine bunuri, marfuri etc. in patrimoniu.
I se pune poprire pe conturi
E o problema destul de grava. Daca la sanatate avem un feedback destul de apropriat in timp (cam neplacut sa constati acest lucru cand esti internat in spital ), ce te faci cu CAS-ul care ti se retine luna de luna, angajatorul nu vireaza contributia, iar cand ajungi la pensie - peste 20 - 30 de ani, pe cine mai dai in judecata ?

Cati din cei care au pensie privata obligatorie au fost curiosi si si-au verificat situatia contului personal ?

Alte discuții în legătură

Neplata contributiilor cass Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua, problema sta in felul urmator:sunt gravida in 6 luni, pe la sfarsitul lunii decembrie voi intra in prenatal.Ce ma nelamureste pe mine e ca am primit ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla atunci cand finantele nu pot recupera contravaloarea cas neplatita de o firma aflata in procedura insolventei? cine e pagubitul? fostii salariati ai firmei, cand se pensioneaza ? culcerruxandra culcerruxandra Buna ziua ! Ce se intampla daca o firma care nu a platit de sase ani contributiile pentru pensii, desi s-au depus declaratiile si care apoi, intrand in ... (vezi toată discuția)
Neplata datoriilor catre bugetul de stat valculucian valculucian Buna ziua! Ce pedeapsa ma paste daca nu am platit catre stat contributiile angajatilor (4000 eu) . Am fost somat de catre un corp de control de la G.F ca ... (vezi toată discuția)