avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei pentru perioada lucrata in acord ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei pentru perioada lucrata in acord global

Buna ziua,
V-as ruga sa-mi spuneti daca mai este valabila legea pentru care as putea depune cerere de recalculare a pensiei pentru perioada lucrata in acord global?
Am cunostinte care au facut aceasta cerere , unora li s-a aprobat marirea, altora nu. De fapt nu este aceeasi lege pentru toti ?
In al doilea rand cum ar fi corect de facut cererea catre casa de pensii? La ce lege sa fac referire ?

Cu multumiri ,
Adriana
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:44, 27 Aprilie 2011
HG nr. 257/2011 - aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Anexa 15

Menţiune: Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:

• formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

• participarea la beneficii a oamenilor muncii din unităţile economice;

• premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

• recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

• diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer;

• drepturile de autor;

• drepturile plătite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncă;

• al treisprezecelea salariu;

• formele de retribuire definite sub sintagma „plata cu ora“, acordate cadrelor didactice şi specialiştilor din producţie sau din alte domenii de activitate pentru activitatea didactică de predare, seminare, lucrări practice, desfăşurate în afara obligaţiilor de muncă de la funcţia de bază, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai căror titulari lipseau temporar, precum şi pentru îndeplinirea unor activităţi didactice pentru care nu se justifică înfiinţarea unor posturi;

• formele de retribuire pentru „orele suplimentare“ realizate peste programul normal de lucru;

• sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;

• indemnizaţiile de muncă nenormată;

• compensaţiile acordate conform decretelor nr. 46/1982 şi nr. 240/1982;

• alte sporuri care nu au avut caracter permanent.




Multumesc pentru raspuns.

Insa am gasit specificat faptul ca daca se face dovada că s-a reţinut şi s-a virat contribuţia pentru pensia suplimentară şi CAS la bugetul asigurărilor sociale si tot prin adeverinţă se justifică de angajator că acest spor se adaugă la retribuţia tarifară de încadrare, deci la salariul de bază, deci constituie spor permanent şi reprezintă singurul mod de plată în institut iar pentru sumele acordate în acord global s-au achitat toate taxele prevăzute de legile în vigoare CAS, şomaj, atunci as avea castig de cauza.

Pentru mine este un mare semn de intrebare cum unora li se acorda aceste drepturi, altora, nu.


Multumesc
Pt. ca in Romania legiile sunt interpretate.Poate ne spuneti dv. cum ati platit CAS pt.acordul global din proiectare,cand Legea 3/1977 prevedea ca angajatorul plateste CAS la total fond de salarii,pe cand angajatului i sa retinea CAS pt contributia de 2-3% pt.pensia suplimentara,la salariul tarifar+spor de vechime.
Adriana68 a scris:
V-as ruga sa-mi spuneti daca mai este valabila legea pentru care as putea depune cerere de recalculare a pensiei pentru perioada lucrata in acord global?
Am cunostinte care au facut aceasta cerere , unora li s-a aprobat marirea, altora nu. De fapt nu este aceeasi lege pentru toti ?

Va rog sa-mi permiteti sa presupun ca este vorba despre alte venituri, nu despre venituri lucrate in acord global. Sau poate cunostintele dvs. s-au judecat cu casa de pensii si au obtinut hotarari judecatoresti prin care casa de pensii este obligata sa valorifice aceste venituri.

Valorificarea veniturilor lucrate in acord global de catre angajatii casei de pensii nu este posibila decat in baza unei hotarari judecatoresti.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Imi cer mii de scuze pentru faptul ca am spus institut. , este vorba despre fabrica, unde tatal meu a fost electrician si in mare parte a lucrat in acord global.



Cu multumiri,

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie getabotea getabotea Buna ziua Perioada lucrata in proiectare, pentru dreptul la pensie instanta dispune luarea in considerare a veniturilor suplimentare mentionate in adeverinta ... (vezi toată discuția)
Venituri care se iau in calcul la stabilirea punctului de pensie bellefille bellefille La stabilirea punctului de pensie se iau in calcul si formele de retribuire in acord.participarea la beneficii,premiile,al 13-lea salariu?Mai este in vigoare ... (vezi toată discuția)
Luarea in calcul a veniturilor realizate anterior anului 2000 dinii dinii Buna, Persoana juridica la care am lucrat este obligata prin legislatie sa-mi dea o adeverinta / act din care sa reiasa contributia mea catre Casa de Pensii ... (vezi toată discuția)