avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenirea la munca, din concediul de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenirea la munca, din concediul de maternitate

Salutari, tuturor,

ma aflu intr-o situatie mai "speciala", intrucat pe parcursul concediului de maternitate care este in desfasurare, s-au desfiintat toate posurile egale cu cel detinut de mine in cadrul companiei, pe motiv de restrucurare a departamentului, presupun. As avea doua intrebari:
1) Care sunt alternativele, la revenirea mea la munca?
2) Este posibil ca, in timpul concediului, sa aplic la un nou post, aparut in cadrul companiei? Au ei obligatia sa ma cheme la interviu, daca ma calific cerintelor?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:04, 14 Martie 2011
Eu cred ca sunteti in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la varsta de 2 ani.
Dar chiar daca sunteti in concediu de maternitate, se poate desfiinta postul ocupat de dvs. daca angajatorul considera necesar acest lucru.
Dvs. luati legatura cu angajatorul si vedeti daca are un alt loc de munca disponibil si pe care il puteti ocupa daca aveti pregatirea si experienta necesare.
Daca nu, va poate concedia conform art.65(1) din Codul muncii si beneficiati de indemnizatie de somaj.

Multumesc pt raspuns. Aveti dreptate, sunt in a 5-a luna de concediu pentru cresterea copilului si ma gandeam sa revin la munca. Am citit acest, totusi, acest articol din "Ordonanta de urgenta nr 96/14/10.2003, privind protectia maternitatii la locul de munca":
Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediu de maternitate;
d) salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Ce inseamna, mai exact, reorganizare judiciara?
Nici eu nu am zis altceva. Deci: poate desfiinta locul de munca dar nu va poate concedia decat dupa ce reveniti la serviciu.
Reorganizare judiciara = o faza premergatoare falimentului firmei.
Reorganizarea este operatiunea juridica ce cuprinde cel putin doua persoane juridice si care produce efecte creatoare , modificatoare ori de incetare a lor.
In cazul in care o societate intre in procedura falimentului sau reorganizarii judiciare este posibila concedierea in cazurile prevazute de art.60 alin.1 C.mun.
Nu poate fi vorba nici de reorganizare judiciara, nici de faliment. Prin urmare, sunt obligati sa-mi dea un alt job, la revenire. Ce pot face daca jobul respectiv este inferior pozitiei anterioare? Am dreptul sa-l refuz si sa cer un altul, corespunzator pregatirii mele profesionale?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

E legal sau nu? anuntare desfiintare post dupa 2 ani si 7 luni adinadulca adinadulca buna ziua! In acest moment sunt la sfarsitul concediului de crestre si ingrijire copil iar angajatorul mi-a inmanat o instiintare si-o notificare prin care am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie al 2 copil adda17 adda17 Buna ziua. Am niste nelamuriri si sunt destul de disperata in aflarea unui raspuns care sa ma ajute sa stiu ce am de facut si voi explica scurt si clar ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post ilinca_hanganu ilinca_hanganu Buna ziua! Lucrez la o S.C. ca asistent manager cu contract pe perioada nedeterminata. Momentan ma aflu in concediu de 2 ani pentru cresterea copilului. ... (vezi toată discuția)