avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine plateste concediul medical?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine plateste concediul medical?

am si eu o nelamurire!cine suporta plata concediului medical?din cauza unor anumite probleme de sanatate sunt in concediu medical de mai bine de 1 luna,iar sefa mea nu imi da salariu deoarece sustine ca CAS-ul nu ii vireaza banii aferenti concediului de boala.ce pot sa fac in aceasta situatie?mentionez ca lucrez la aceasta firma de mai bine de 2 ani si in fiecare luna mi se opreste din salariu cas-ul.cel putin asa sustine patroana,ca statul de plata nu l-am vazut pana acum,dar din momentul in care mi-a dat adeverinta de salariu atunci cand mi s-a cerut pt acordarea concediului de boala presupun ca e adevarat.va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nina99 , utilizator 17:05, 13 Iulie 2011
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 12. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:

A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã; (literã modificatã prin art. unic pct. 9 din Legea nr. 399/2006, în vigoare de la 9 noiembrie 2006)

B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
a) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pânã la data încetãrii incapacitãţii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporarã de muncã, în cazul persoanelor asigurate prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si sa-l oblige sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

3. Faceti si o sesizare la ITM cu privire la modul in care se efectueaza plata salariilor.
As avea si eu o intrebare.
Am fost angajata pe 26 aprilie prin semnarea contractului si 2 zile de protectia muncii ,in 2 mai am inceput lucrul .Protectia muncii s-a considerat zi de lucru si deci a fost platita,ulterior.Spun ulterior caci; tot in mai am ajuns la urgenta internata.Am vizat concediul medical la medicina firmei +med.de familie si am dus hartia la serviciu in timp ce eram in concediul medical.
A venit ziua salarului din a doua luna de "lucru" in mijlocul lui iunie.Pe futuras am avut doar banuti nu si bani + 186 ore nemotivate?!?!?!
Dupa cateva zile un control aspru de la ITM cred,nereguli peste nereguli la firma respectiva.Cu nici o ora inainte venirii politiei si ITM peste ei am fost chemata la birou ca au uitat sa ma plateasca pt zilele de protectia muncii din aprilie + imi explica femeia ca n-am dreptul la concediu medical platita pt ca n-am avut nici o contributie pe aprilie si trebuie cel putin 13, 14 zile.Lucru care a fost clarificat cu o zi inainte la care nici nu am comentat nimic.Asta e.
Imediat dupa plecarea controlului am fost chemata in birou ,din nou,si a inceput metoda de Mobbing.Desi nu gresisem eu cu absolut nimic.Aceasta metoda nu se aplica tuturor ca ar fi gresit cu ceva concret.E mai degraba o metoda de intimidare din partea angajatorului sa renunte la job angajatul.
Intrebarea mea e cat de urat am fost tepuita ?
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2011
nina99, utilizator
Faceti o sesizare la ITM.
Multumesc de promptitudine.

In cazul in care se adevereste ca firma a trisat mintindu-ma ca n-am dreptul la concediul medical platit pe motiv ca nu lucrasem inainte o perioada,pot apela in instanta?
Trist este ca din cauza ca au taiat tot salaru eu a trebuit sa-mi aman licenta (fix cat mai aveam de dat la scoala) pe anul viitor.Era singura mea sursa de venit,mic dar era al meu.
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2011
nina99, utilizator
1. Puteti sa apelati si la instanta de judecata: Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
2. Pentru neplata certificatelor medicale sesizati Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate

Alte discuții în legătură

Concediul medical floralin floralin buna ziua. in perioada de proba de 3 luni concediul medical nu se plateste ? daca eu ma imbolnavesc in aceasta perioada si mi se da concediu medical si firma ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - neluat in seama ! gigelas gigelas Buna ziua, O doamna,este vanzatoare la un magazin privat. Datorita efortului depus in cadrul serviciului (ridica lazi cu bauturi,cu alimente,etc.) s-a ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediul medical varga magda varga magda daca am o sarcina cu risc si sant in concediu medical cine imi plateste concediu si daca trebuie sa astept pana primeste firma bani de la casa de asigurari ... (vezi toată discuția)