avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie deghizata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie deghizata

Buna ziua .Tatal meu a incheiat un contract de vc cu un nepot de pe frate ,contract cu uzufruct viager.A incercat anularea lui dar n-a reusit.Acum am aflat ca numai dupa moartea lui voi putea incerca anularea acestui contract -in baza art. 845.,eu fiind succesor de drept si mi s-a incalcat rezerva succesorala.Avand in vedere ca tata a incercat sa anuleze acest act,poate sa mi se refuze mie un eventual proces de donatie deghizata sub motivul ca a mai existat odata proces pentru acelasi imobil?
Cel mai recent răspuns: dynsky , utilizator 13:32, 12 Mai 2012
rezerva succesorala nu opereaza cand e vorba de vanzare-cumparare. tatal dvs putea sa instraineze prin vanzare oricui doreste orice bun aflat in proprietatea sa. deci slabe sanse ca sa castigati in instanta dupa ce tatal dvs nu va mai fi in viata.
Dar e un contract cu uzufruct viager .
chiar daca este. trebuie gasite motive pt rezilierea contractului care sa aibe temei legal. depasirea rezervei nu opereaza in cazul vanzarii.
cand tatal dv era in viata, presupun ca avea discernamant (daca va ganditi sa atacati pe acest aspect, dovezile ar trebui sa fie zdrobitoare, altfel...)deci tatal a instrainat legal. faptu lca era o clauza de uzufruct nu schimba datele unui contract de vanzare cumparare. o data cu vanzarea acea casa a iesit din patrimoniul tatalui dv deci nu poate intra la succesiune. nu aveti niciun temei legal de a ataca acel contract, cel putin din datele prezentate.
buna ziua,
pentru a opera prezumtia instituita de art. 845 cod civil instrainarea trebuia facuta unui succesibil in linie dreapta.

Alte discuții în legătură

Probleme privind art 845 raportat la 1175 c civ dynsky dynsky Dupa 18 ani sunt data in judecata de vinzatoarea (mama mea si intervenient sora mai mare ) ) pentru constatarea simulatiei a contractului de vinzare ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat un contract de vanzare cumparare cu cluza de intretinere? dan755 dan755 Buna ziua. In 2006 decedeaza bunicul meu dupa care se face succesiunea intre tatal meu, fratele lui si bunica mea. Tot in 2006 dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Indecis în legãturã cu tipul de act de vînzare-cumpãrare kanai kanai Am să întocmesc un asemenea act în zilele următoare cu bunica mea, iar fiind destul de costisitor aş vrea să mă asigur că facem alegerea corectă. În ... (vezi toată discuția)