avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitii intracomunitare

Sunt interesata de aceste achizitii intracomunitare..ma poate ajuta cineva?de curand am deschis firma,(mentionez ca nu este platitoare de TVA) si doresc sa aduc din Germania niste produse,pe care sa le pot comercializa..Vor fi achizitii ocazionale ,nu intentionez sa comercializez doar produsele din Germania...N u stiu cum ar trebui sa procedez mai exact...Multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: aby72 , utilizator 21:23, 16 Iulie 2011
Chiar daca nu sunteti platitor de TVA, tot va trebui sa va inscrieti in ROI inainte de orice operatiune si apoi sa depuneti declaratii (391) in perioadele in care aveti miscari.

Succes!
multumesc mult...in sfarsit m-am luminat...
firmele neplatitoare de tva pot achizitiona marfa din ue in limita plafonului de 10.000 euro (34000 lei) fara a fi inscrise in reg. op. intracomunitari, operatiunile fiind taxabile in tara furnizorilor.
dupa depasirea acestui plafon, sunt obligate sa se inregistreze in scopuri tva intracomunitar, sa se inscrie in R.O.I., sa depuna decl. 390 si sa plateasca efectiv tva in romania, prin depunerea decontului special de taxa, formular 301.
Multumesc...e o intreaga nebunie cu achizitiile intracomunitare,de la finante am scoasa pe imprimanta legea.(ce se permite si ce nu)..insa de aplicat se aplica cum doreste fiecare..:stunned:
dupa parerea mea nu este nicio nebunie.
greseala dvs. este daca luati in seama pareri neavizate.
am sa va mentionez in cele ce urmeaza baza legala.

art. 126 cod fiscal
Operaţiuni impozabile
[...]
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operaţiuni impozabile în România achiziţiile intracomunitare de bunuri care îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt efectuate de o persoană impozabilă care efectuează numai livrări de bunuri sau prestări de servicii pentru care taxa nu este deductibilă sau de o persoană juridică neimpozabilă;
b) valoarea totală a acestor achiziţii intracomunitare nu depăşeşte pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depăşit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al cărui echivalent în lei este stabilit prin norme.

art. 153^1
Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;

art. 158^2
Registrul operatorilor intracomunitari
(1) Începând cu data de 1 august 2010, se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare, respectiv:
[...]
d) achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul în România potrivit prevederilor art. 132^1;
[...]
(2) La data solicitării înregistrării în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1 persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile vor solicita organului fiscal competent şi înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare, de natura celor prevăzute la alin. (1).

art. 156^4
Declaraţia recapitulativă
(1) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 153^1 trebuie să întocmească şi să depună la organele fiscale competente, până la data de 15 inclusiv a lunii următoare unei luni calendaristice, o declaraţie recapitulativă în care menţionează:
[...]
d) achiziţiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă.
[...]

art. 156^3
Decontul special de taxă şi alte declaraţii
(1) Decontul special de taxă se depune la organele fiscale competente de către persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu trebuie să se înregistreze conform art. 153, astfel:
a) pentru achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile, altele decât cele prevăzute la lit. b) şi c), de către persoanele impozabile înregistrate conform art. 153^1.

Alte discuții în legătură

Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Achiziti de servicii intracomunitare ccgmau ccgmau am primit de la un client facturi de chirie pentru tehnica de calcul emise de o firma din germania. facturile sunt pentru lunile aug, sept, oct, nov, au fost ... (vezi toată discuția)
Precizari roi- circulara mfp Magda Staicu Magda Staicu Ministerul Finantelor Publice a emis si publicat online precizari privind Registrul Operatorilor Intracomunitari. Circulara nr. 81544/11.10.2010, adresata ... (vezi toată discuția)