avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Magazin outlet, drept de comercializare
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Magazin outlet, drept de comercializare

Intentionez sa deschid un mazazin outlet. Doresc sa stiu daca exista reglementari privind vanzarile de haine de marca si daca trebuie sa obtin de la titularul de marca drept de comercializare. Exista vreo directiva sau reglementare in acest sens? Cu stima.

Cel mai recent răspuns: chiriches , utilizator 15:29, 23 Ianuarie 2012
Prin deschiderea unui magazin outlet, Dumneavoastra veti pune in circulatie haine care poarta marci cunoscute de public. Punerea in circulatie a unor produse inseamna oferirea si comercializarea unor produse . In cazul Dvs., aceasta punere in circulatie a unor marfuri ce poarta marci inregistrate(cu protectie) in Romania, fara acordul titularilor acestor marci,si cunoscute de public se incadereaza in prevederile art 90(3) din Legea 84/1998 modificata si republicata in M.O.in 2010,in prezent intrata in vigoare . Aceasta inseamna ca titularii acestor marci ar putea considera ca in magazinul Dvs are loc o contrafacre a marcilor lor.
Din aceasta cauza va trebui sa luati acordul titularilor marcilor ce sunt aplicate pe hainele care le oferiti si comercializati in magazinul Dvs.
Va multumesc pt raspuns,este asa cum banuiam. Urmeaza sa verific daca firma de la care voi cumpara eu detine acest acord, este vorba despre un depozit din Anglia si sa vad care e modalitatea de obtinere al acestui acord( in acest caz ma voi limita la 2-3 marci). Cu deosebita stima si inca o data multumirile mele pt ca mi-ati acordat din timpul d-voastra.
Intelesul cuvantului "outlet" este urmatorul: Magazinele respective sunt direct ale producatorului, in care marfa se desface practic mai ieftin, intrucat lipseste veriga "comerciant"
D-voastra nu deschideti un magazin outlet. Puteti desface produsele unei firme de marca fie apeland la firma direct, aceasta va va vinde direct produsele, sau le puteti cumpara de la un angrosist sau chiar din alta parte.
Pentru a fi acuzata ca vindeti produse contrafacute, producatorul are obligatia sa dovedeasca aceasta. In baza facturilor cu care ati cumparat marfa se va putea urmari firul comerciantilor.
Acesta ar fi riscul sa cumparati de la o firma necunoscuta. Daca se dovedeste ca undeva s-a introdus marfa contrafacuta, cei care au facut-o vor fi sanctionati, urmatorii comercianti insa li se va atribui doar o vina si o sanctionare mai mica.
Marfa clar nu este contrafacuta, este marfa de marca, dar sunt stocurile de sezon care se reintroduc in circuit cu preturi mai mici, de catre diferiti comercianti care cumpara respectivul stoc "in bloc". Sunt bulversata, daca nu port denimire de magazin outlet, atunci ce denumire port? Nu vreau sa incep cu stangul si cunosc faptul ca exista Directiva 89/104/CEE – Dreptul mărcilor – Epuizarea drepturilor titularului mărcii – Vânzarea de produse care poartă marca cu încălcarea contractului de licență – Vânzare către un magazin de solduri – Atingere adusă renumelui mărcii – Lipsa consimțământului titularului mărcii”, care nu stiu daca ma obliga sa obtin un acord de la titular, chiar si pentru solduri. D-voastra imi spuneti"urmatorii comercianti insa li se va atribui doar o vina si o sanctionare mai mica", sa inteleg ca voi fi in culpa daca comercializez aceste marfuri. Eu nu vreau sa fiu in culpa ci sa functionez legal, chiar daca asta va insemna sa platesc taxe titularului de marca. Va trebui sa intreb fiecare titular de marca care este politica lui de solduri?
Va multumesc de raspuns, dar sunt tot "in ceata"!

Sunteti prea speriata.
Daca ati cumparat marfa de undeva, primiti o factura. Cel ce a vandut poarta raspunderea daca v-a mintit si marfa este contrafacuta. Producatorul trebuie sa dovedeasca ca ati stiut ca marfa este contrafacuta si totusi ati comercializat marfa.
Lucru deosebit de greu.

Un contraexemplu. Producatorul de imbracaminte Lacoste a incercat intimidarea clientului final de a cumpara marfa contrafacuta in Asia. Astfel politia vamala a aplicat taxe vamale si amenzi usturatoare calatorilor veniti cu avionul din Asia care avea doar un tricou Lacoste chiar folosit care nu era "original" Chiar daca acestia au stiut ca este contrafacut. La fel si in Italia au fost amendati cumparatorii de prosoape no-name.

Deci este bine sa va asigurati intai de unde cumparati, sa "mirositi" daca este ceva necurat. Sa cumperi o marfa originala la 5% din pretul mediu de vanzare, este suspect.

Alte discuții în legătură

Vreau sa comercializez un produs grozadan grozadan e vorba de un site on-line,intrebarea mea suna de genul pot sa scriu in site vanzari piese auto gama Mercedes de exemplu? sau automat am nevoie de acordul lor ... (vezi toată discuția)
Magazin online haine firma din ue mirceabescu mirceabescu Am o mare nelamurire careia incerc sa ii gasesc solutie de cateva saptamani. Vreau sa imi deschid un magazin online de haine de firma ( Calvin Klein, Gucci, ... (vezi toată discuția)
Comerciant vs distribuitor; haine outlet vs haine brand cosy cosy am 2 intrebari la care v-as multumi tare mult sa gasesc raspunsuri care sa ma clarifice: vreau sa cumpar din Ue (nu se mai cheama import?) haine de la ... (vezi toată discuția)