avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce metoda de incetare a CIM trebuie aplicata pentru a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce metoda de incetare a CIM trebuie aplicata pentru a beneficia de indemnizatie de somaj?

Am fost sunata de un reprezentant al firmei pentru care lucrez (mentionez ca patronul detine 2 firme cu acelasi profil iar eu figurez ca angajat la una din ele, firma are sediul in Bucuresti,iar eu sunt reprezentantul ei pe Pitesti),care imi aducea la cunostinta ca pe firma respectiva figurez doar eu ca angajat...implicit vor sa inchida firma pentru reducerea costurilor.De asemenea,mi s-a propus sa continuam colaborarea in aceleasi conditii,dar fara nici un fel de contract...adica practic eu sa lucrez "la negru",neavand certitudinea ca angajatorul meu isi va respecta in continuare obligatiile ce ii revin (bineinteles ca telefonic mi se garanteaza respectarea obligatiei de plata a salariului ce revine angajatorului).Pe finalul discutiei mi s-a adus la cunostinta ca voi primi un e-mail cu cererea de demisie,pe care am fost rugata sa o completez si sa o semnez.Din ce stiu eu,in caz de demisie se suspenda dreptul la somaj,pentru ca se presupune ca incetarea cim se face din initiativa salariatului,in cazule de fata-eu.Va rog sa imi spuneti ce metoda de incheiere a cim sa solicit,astfel incat sa beneficiez de somaj,dat fiind faptul ca nu am siguranta ca nu ma vor suna peste cateva zile sa imi comunice ca activitatea mea s-a incheiat definitiv?Imi cer scuze pentru eventualele carente in detalii.Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:34, 16 Iulie 2011
Pentru a beneficia de somaj trebuie sa va concedieze, beneficiati de somaj daca sunteti disponibilizat din motive neimputabile dvs.
Pentru a beneficia de somaj trebuie ca raportul dvs de munca sa inceteze din motive neimputabile dvs.
Intr-adevar, încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor sau prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

Ce se intelege prin motive neimputabile in sensul Legii nr.76/2002 , puteti vedea art.5 din Normele de aplicare ale acestei legi.
Va multumesc mult pentru promptitudine.Am reluat legatura cu angajatorii mei,incercand sa le explic,din punctul meu de vedere,situatia in care sunt pusa,cu rugamintea ca incetarea cim sa se faca,asa cum dvs. m-ati sfatuit,din motive neimputabile salariatului,insa am fost "lovita" cu o replica seaca,citez: "te rog frumos sa te interesezi mai bine,daca noi dispunem concedierea,din orice motiv,atunci nu mai beneficiezi de somaj"....Daca argumentele pe care le-am prezentat nu au fost suficiente,ce ar trebui sa fac acum (X-()
Uitati temeiurile de drept in care se poate inceta raportul de munca si veti beneficia de somaj:
a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 56 lit. b),d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) încetarea raportului de muncã la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisã, în temeiul art. 31 alin. 3 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.....
Tocmai am primit cererea de care va vorbeam,in continutul ei,"ma rog" sa mi se aprobe incetarea cim conform art. 55 lit.b din Codul muncii.
Daca nu semnez...si reargumentez refuzul meu,ma poate afecta cu ceva?

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine somaj in urma concedierii? georgiana23 georgiana23 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema: Seful mi-a spus sa imi dau demisia in maxim 30 de zile. Dupa cum am mai citit pe forum, nu e ... (vezi toată discuția)
Demisie art 55.lit.b bflorinrom bflorinrom Buna ziua.Vreau sa stiu daca in baza articolului 55 lit b se poate beneficia de ajutorul de somaj.Daca nu...in baza carui articol ?Ca sa stiu daca se mai ... (vezi toată discuția)
Prin acordul partilor poti beneficia de somaj? condemi condemi Buna seara, Poate sa-mi raspunda cineva la o intrebare?\\\"de ce o pers care pleaca dint-o firma prin acordul partilor nu poate beneficia de ... (vezi toată discuția)