avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedierea individuala pentru motive care nu tin de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedierea individuala pentru motive care nu tin de persoana salariatului

Buna ziua! Pe scurt: in decursul zilei de ieri am fost pusa in fata semnarii unui preaviz de concediere individuala, impreuna cu alti 4 colegi. In baza deciziei X/15.07.11, s-a dispus desfintarea unor posturi din structura organizatorica a firmei, pe motiv ca activitatea firmei a generat un trend constant descrescator al cifrei de afaceri de la inceputul anului, procentul foarte mic al recuperarii creantelor, intentia angajatorului de reducere a cheltuielilor cu personalul. Pot spune ca motivele invocate de angajator nu sunt tocmai reale, din urmatoarele motive: vanzarile lunare au crescut de la inceputul lunii ianuarie pana in prezent, nefiind mai mici decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut; firma a facut angajari cu cateva saptamani inaintea luarii acestei decizii si continua sa faca angajari pe posturi asemanatoare celor concediati. Avem (eu si ceilalti 4 colegi) vreo sansa sa cerem despaguri (salarii compensatorii) mai mari decat un salariu, atat cat prevede legea?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:23, 20 Iulie 2011
Pe motivul restructurarii activitatii, se pot face orice concedieri individuale sau colective. Sunt "abuzuri legale" pe care legea nu le interzice.
Daca aveti stagiul corespunzator, veti primi indemnizatie de somaj si/sau oferte de cursuri de recalificare.
Va urez succes!
Cum sa se poata vorbi de restructurarea activitatii atata timp cat se fac angajari? Cum imi poate scrie in preaviz ca si motiv intentia angajatorului de a reduce cheltuielile cu personalul daca se fac angajari si pe salarii mai mari decat a celor concediati? Cum poate specifica ca firma nu dispune de posturi vacante la data preavizului daca se fac angajari?
Andreea Catalina a scris:

Buna ziua! Pe scurt: in decursul zilei de ieri am fost pusa in fata semnarii unui preaviz de concediere individuala, impreuna cu alti 4 colegi. In baza deciziei X/15.07.11, s-a dispus desfintarea unor posturi din structura organizatorica a firmei, pe motiv ca activitatea firmei a generat un trend constant descrescator al cifrei de afaceri de la inceputul anului, procentul foarte mic al recuperarii creantelor, intentia angajatorului de reducere a cheltuielilor cu personalul. Pot spune ca motivele invocate de angajator nu sunt tocmai reale, din urmatoarele motive: vanzarile lunare au crescut de la inceputul lunii ianuarie pana in prezent, nefiind mai mici decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut; firma a facut angajari cu cateva saptamani inaintea luarii acestei decizii si continua sa faca angajari pe posturi asemanatoare celor concediati. Avem (eu si ceilalti 4 colegi) vreo sansa sa cerem despaguri (salarii compensatorii) mai mari decat un salariu, atat cat prevede legea?In ceea ce priveste sal.compensatorii,trebuie sa verificati ce prevede Contractul Colectiv de Munca la nivelul unitatii dvs.in acerst sens.
Daca nu exista un astfel de contract,atunci consultati pe cel la nivel de ramura din care face parte unitatea.
Legea nu prevede nicaieri in prezent ca se acorda un salariu compensator,Codul Muncii precizand doar ca salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil. Singura prevedere de acest gen era stipulata in Contractul Colectiv de Munca de la Nivel National pt. anii 2007-2010,care si-a incetat insa valabilitatea.

In cazul in care considerati ca concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal de catre angajator, dupa primirea deciziei de concediere ,adresati-va instantei,care daca va considera masura abuziva, va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
La solicitarea dvs. instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
In cazul in care nu solicitati repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.
Se restructureaza postul, nu persoana. Dispare din schema personalului.
Efectul final :concediere, dispare postul,dispare si ocupantul postului restructurat!
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediere art.65 pirko pirko Buna ziua, Va prezint urmatoarea situatie: un angajat cu functia de contabil este concediat conform art. 65 alin 1 din Codul Muncii, i se da un preaviz de 20 ... (vezi toată discuția)
urgent!!! termen pentru art.65 , comunicare salariati?? MARCEL MOLNAR MARCEL MOLNAR buna ziua la noi la unitate se face o reorganizare a activtatii, se reduc posturi , au spus ca nu este restructurare este reorganizare se ofera tuturor ... (vezi toată discuția)
Disponibilizari Melinda2 Melinda2 Buna ziua, O firma care se confrunta cu foarte mari diciultati financiare vrea sa-si concedieze toti angajatii (ar pastra 1 persoana pentru derularea ... (vezi toată discuția)