avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitate angajare asociat/administrator la firma ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitate angajare asociat/administrator la firma proprie

Sunt asociat si administrator al firmei proprii, cu activitate de comert cu amanuntul produse alimentare.
Pot sa prestez activitatea de vanzator fara sa fiu angajatul firmei? Firma e platitoare de imp pe profit, deci nu e obligata sa aiaba angajati.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: afaceriiolden , utilizator 14:46, 11 Ianuarie 2012
Nu e obligatoriu sa fiti angajat in firma daca sunteti si administrator. Potrivit legii societatilor comerciale - L.31 din 1990, administratorii pot avea contract de munca cuu societatea pe care o administreaza. Cei de la ITM nu stiu insa sa interpreteze corect legea, in sensul ca incheierea contractului de munca nu e obligatorie pt administratorul care este si asociat, e lasata la libera lui apreciere. Si acest lucru pentru ca exista posiblitatea ca mandatul dat administratorului de catre societate sa fie cu titliu gratuit, si in plus se ridica si problema unor raporturi incompatibile intre calitatea de administrator si cea de salariat. Raporturile juridice dintre asociatul-administrator si societate, decurg din raporturile de mandat, partile fiind pe o pozitie de egalitate juridica. Raporturile dintre salariat si angajator se bazeaza pe subordonare. In practica s-a vorbit des despre acest lucru, in sensul ca o persoana care este asociat si administrator nu poate fi si salariat, intrucat ar insemna sa fie subordonat lui insusi, administratorul fiind cel care reprezinta societatea si incheie contractele de munca.
Va spun si din cazuistica proprie, ca au fost cazuri in care societatile au primir amenzi pentru a nu fi incheiat contracte de munca cu administratorii, insa ele au fost anulate in instanta, care a statuat ca este nelegala amendarea, deoarece nu exista prevazuta obligatia unui administrator a incheia contract de munca, potrivit legii 31/1990 fiind o facultate in acest sens si nu o obligatie.
multumesc mult=D>
Nu puteti avea raporturi de munca cu societatea la care sunteti asociati, interpretarea este a Ministerului Muncii, cereti lamuriri acolo, in scris.
Acum niste ani nu se putea, in cazul in care erai asociat unic, dar de cativa ani se poate,si eu sant angajat la propria mea firma de 3 ani cu contract de munca si nu a fost nevoie sa cerem lamuriri de la Ministerul muncii la care va referiti.
Dl. dvs puteti sa fiti si asociat si administreator in firma dvs cu sau fara Contract individual de munca , caz in care faceti si pe vanzatorul si nu aveti contract asta nu inseamna ca incalcati vriun aticol de lege , daca la asta va referiti, motivat ca sunteti platitor pe impozit pe profit , caz in care aveti profit va ridicati dividente - numai ca acum s-a reglementat legislatia sa justificati venitul propriu - mai pe intelesul tuturor " din ce traiti" si trebuie musai sa va platiti singur prin societate sau direct la casa de sanatate si la CAS, pentru vechime in munca , asta se lamureste cu ITM si cu GARDA FINANCIARA, organele de control ANAF etc. - se cheama alicarea legii - spalare de bani - venituri ilicite - etc

Alte discuții în legătură

Pot lucra la propria firma fara cim? mihacuibus mihacuibus Buna ziua! Se poate ca, administratorul si asociatul unic al unei societati comerciale sa munceasca in propria firma (ca lucrator comercial/vanzator) fara ca ... (vezi toată discuția)
Clasificare cor pentru asociat unic si administrator miki72 miki72 Am o firma de consultanta tehnica si sunt de profesie inginer ,va rog sa ma lamuriti daca ma pot angaja la propria firma cu carte de munca la care sunt ... (vezi toată discuția)
Infiintare microintreprindere cu activitate si incasare dividente in ccc propolis propolis Salutare, Sunt in CCC si doresc sa infiintez o microintreprindere unde voi fi administrator. Voi avea venituri in perioada CCC si foarte probabil sa incasez ... (vezi toată discuția)