avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Re: Audierea minorului cu varsta cuprinsa sub 10 ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Re: Audierea minorului cu varsta cuprinsa sub 10 ani.CEDO?

Stie cineva cazul in care CEDO a considerat ca un minor indiferent de varsta trebuie sa fie vazut de judecator inainte de a se pronunta hotararea de incredintare a minorului unuia dintre parinti ?
O instanta a cerut audierea minorului mai mic de 7 ani invocand jurisprudenta CEDO, dar nu a precizat hotararea CEDO in mod concret.
Ultima modificare: Vineri, 22 August 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:52, 2 Octombrie 2008
Potrivit Legii nr. 272/2004, in orice procedură judiciară sau administrativă care îl priveşte copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă apreciază că audierea lui este necesară pentru soluţionarea cauzei.
Nu cred ca exista vreo decizie a curtii in acest sens, insa ma gandesc ca judecatorul a avut in vedere prevederile art. 12 pct. 1 din Convenţie cu privire la drepturile copilului, potrivit cărora: "Statele părţi vor garanta copilului capabil de discernământ dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte, opiniile copilului urmând să fie luate în considerare ţinându-se seama de vârsta sa şi de gradul său de maturitate."
Este foarte posibil sa fie asa cum ziceti toti.Si eu tind sa cred la fel.
Totusi instanta din cate am inteles a zis de CEDO.
Deci, in sensul ca instanta ar fi obligata sa asculte minorul.Nu in sensul ca ramane la libera ei apreciere.
Nu a fost procesul meu pt ca eu ii ceream sa imi indice hotararea.;) Oricum sunt interesat si curios.
Pentru ca instanta sa fie obligata ar trebui sa fie vorba de o hotarare CEDO.
Voi incerca sa caut hotarari noi.

avocat Claudiu Lascoschi
Din cate cunosc eu nu exista o decizie CEDO in acest sens. Insa, se merge pe interpretarea principiilor CEDO. Multe instante admit audierea minorului, chiar daca nu are 10 ani, in astfel de dosare. Am observat insa ca intotdeauna se solicita prezenta unui reprezentant al Autoritatii Tutelare sau Directiei privind protectia copilului - in general este vorba despre un psiholog - care sa-l asiste pe minor si sa-i creeze un sentiment de securitate.
Mie mi-a audiat un minor de 6 ani, in temeiul Legii nr. 272/2004, la care s-a referit mai sus Top Dan.
A, si in prezenta unui psiholog.

Alte discuții în legătură

Custodia minorilor gygygy gygygy in urma divortului fetita noastra de 6 ani a fost incredintata mamei,dar doresc sa introduc actiune pt. a cere incredintarea minorei mie,pt. ca minora nu mai ... (vezi toată discuția)
Audierea minorului sub 10 ani Antoanela Geaman Antoanela Geaman Deoarece prin Noul cod civil se pot audia si minorii sub 10 ani , va rog sa-mi spuneti practic, cum se realizeaza acest lucru. In pezenta ambilor parinti, a ... (vezi toată discuția)
Discriminare sot truevio truevio Am asistat o multime de soti in dosare de divort cu minori. De fiecare data cand sotul(barbatul) doreste incredintarea minorului sunt trista. Nu stiu cum se ... (vezi toată discuția)