avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proiect O. U. G. - protectie sociala in sezonul rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proiect O. U. G. - protectie sociala in sezonul rece

S-a dat publicitatii proiectul OUG privind masurile de protectie sociala in sezonul rece.
Primul capitol "Modalitati de facturare a energiei termice", este astepat de multi proprietari si asociatii de proprietari.
Capitolul al 2-lea "Ajutoare pentru incalzirea locuintei" este iar de interes pentru sectiunea asociatii de proprietari si nu numai.
Capitolul 3 lipseste cu desavarsire iar capitolul 4 este cu Dispozitii finale.

Redau doar primele doua articole:
Art. 1 - Agenţii economici şi serviciile publice producători şi/sau distribuitori de energie termică în sistem centralizat, denumiţi în continuare furnizori de energie termică, stabilesc pe bază de contract, împreună cu asociaţiile de proprietari/chiriaşi sau cu persoane fizice, denumite în continuare titulari de contract de furnizare a energiei termice, modul de facturare şi de plată a contravalorii energiei termice consumate, care, după caz, poate fi:
a) facturarea conform consumului efectiv şi plata în tranşe lunare egale stabilite conform procedurii aprobată prin hotărârea consiliilor locale cu consultarea furnizorului;
b) facturarea şi plata lunară pe baza consumului efectiv.

Art. 2 - Furnizorii de energie termică au obligaţia să accepte, la solicitarea titularilor de contract de furnizare a energiei termice, facturarea în condiţiile prevederilor art.1.


Puteti citi intregul proiect pe adresa MMFPS (Ministerul muncii):
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:01, 14 Septembrie 2011
Interesant este paragraful
Art. 5 – (1) Autoritile administraiei publice locale pot aproba preuri locale de referin la energia termic facturat populaiei mai mici dect preurile de producie, transport, distribuie i furnizare.
:beta:Deocamdara este un proiect. Sa vedem forma finala!
Acest proiect a fost poatat pentru ca cei interesati si afectati sa-si spuna parerea, sa intervina cu observatii, cu sugestii, cu cereri de modificare.
I-am chemat pe cei care au comentat acolo sau vor sa comenteze, sa vina aici, pe forum, sa discutam!:hugall:

@ynocentta
Acel paragraf la care faceti referire iarasi nu este o noutate a anului acesta, ci se practica de cand este caldura subventionata. Erau 3 tipuri de subventionari:
1 - subventia guvernului;
2 - subventia primariilor
3 - ajutorul acordat de guvern familiilor sau persoanelor defavorizate pentru plata caldurii.

Anul acest nu se mai acorda punctul 1, dar ceea ce nu se mai acorda ca subventionare a pretului Gcal de catre guvern se introduce in suma ajutoarelor de la punctul 3. In felul acesta s-a ridicat plafonul de la 615 lei la 786 lei si in plus de asta s-a ridicat si mai mult plafonul pentru persoanele singure la acel 1082.

Punctul 2 se pastreaza ca oportunitate pentru primarii, ca si pana anul acesta, sa acorde o suma din bugetul local pentru subventionarea locala a pretului Gcal - pe plan local, subliniez.
Astfel, daca Constanta** nu ofera nicio subventie la pretul Gcal din ratiuni specifice, Deva** poate recurge la subventionare in proportie de 40% din costul productiei, transportului agentului termic pe plan local....sau Baia Mare** poate subventiona cu 80% pretul Gcal pe plan local, in conditiile in care Gcal costa absolut diferit la Constanta fata de Deva sau fata de Baia Mare.

Dar este lasat la optiunea primariilor sa procedeze ca si guvernul, adica sa nu subventioneze otova pretul local al Gcal, ci sa inlocuiasca si ele, primariile, subventia generalizata a pretului local al Gcal..... cu ajutoare specifice persoanelor defavorizate.
In felul acesta, atat la nivel national, cat si la nivel local, ajutorul pentru caldura ar fi directionat numai catre persoanele defavorizate, nu catre toata lumea, si pe de alta parte ar spori interesul puterii locale ca banii din bugetul local sa fie dirijati mai controlat, deci mai eficient.

Guvernul ramane numai cu punctul 3 pe aceeasi procedura ca in anii precedenti.

** Exemplele de orase sunt intamplatoare si nu poate fi interpretat ca informatie.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2011
elga50, moderator
Daca eu locuiesc impreuna cu cei doi copii minori, sotul fiind plecat la munca in strainatate, pot solicita ajutor pentru incalzire?


Alte discuții în legătură

Subventie de 50% STARGATE1 STARGATE1 Vin la dv. cu o mare nelamurire ! Locuiesc intr-un bloc de garsoniere patronate de o firma deci sunt chirias ! Am depus cererea de acordare a ajutorului ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de incalzire a locuintelor elekespali elekespali S-a vehiculat stirea precum se va inceta acordarea subventiei la pretul gigacaloriei precum si al ajutorului pentru incalzirea locuintei, care a fosat acordat ... (vezi toată discuția)