avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce inseamna acceptarea expresa si tacita a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce inseamna acceptarea expresa si tacita a mostenirii...?

ce inseamna acceptarea expresa sau tacita a mostenirii in termen de 6 luni de la deces?
Acceptarea expresa inseamna ca va prezentati la notar si dati o declaratie cum ca acceptati mostenirea. Acest lucru il puteti realiza in termen de 6 luni de la decesul autorului.Tacit, inseamna ca dvs. , in calitate de succesibil, va ocupati de bunurile mostenirii , platiti impozit, faceti anumite acte din care rezulta caintelegeti sa acceptati mostenirea tacit.
Cel mai bine si sigur este sa dati declaratia expresa de acceptare a mostenirii in termen de 6 luni de la decesul autorului dvs.
Altfel, riscati sa va complicati...
Doresc sa stiu ce inseamna aceasta complicare? Ce se poate intampla?:closedtopic:
Inseamna ca , in ipoteza in care declarati in mod expres, la notar, ca acceptati mostenirea, nu va mai trebui ulterior decat sa demonstrati acest lucru, usor de realizat.
Daca insa optati pentru acceptarea tacita, prin efectuarea unor acte ce privesc bunurile mostenirii, acestea vor putea fi mai greu de probat si, eventual, riscati sa deveniti straina de mostenire, adica sa nu mai puteti intra in stapanirea bunurilor care vi se cuvin in calitate de mostenitor.
Detin un testament, prin care bunica imi lasa partea sa (adica 1/2 din masa succesorala); in acest sens, platesc anual impozitul aferent. Asta inseamna ca la dezbaterea taxei succesorale , nu as avea probleme din partea celorlalti mostenitori ?

Alte discuții în legătură

Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
19 ani de la deces fara succesiune constsil constsil exista vreo' lege care spune ca daca nu s-a realizat succesiunea in x ani (cazul meu 19 ani) terenurile revin mostenitorului care le-a administrat (lucrat, ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)