avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 19 ani de la deces fara succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

19 ani de la deces fara succesiune

exista vreo' lege care spune ca daca nu s-a realizat succesiunea in x ani (cazul meu 19 ani) terenurile revin mostenitorului care le-a administrat (lucrat, platit impozite, etc.)? multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: constsil , utilizator 20:13, 14 Septembrie 2011
Buna ziua

Poate interveni uzucapiunea(dobandirea dreptului de proprietate prin trecerea unui interval de timp), sau prescriptia achizitiva, dar conform art.728 din Codul civilL: "nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune"cu alte cuvinte coproprietatea poate inceta prin cererea facuta expres de catre un cooproprietar ce posada o cota indiviza din bunul comun in vederea impartelii, cat si a dezbaterii succesiunii.
Si starea in care este detinut un bun sau mai multe bunuri de catre succesori este tot o stare de coproprietate, toti succesorii cunosc ca au un drept indiviz asupra bunurilor respective dar nu cunosc in concret atribuirea practica in proprietate a cotei procentuale din dreptul comun.
Nu exista nicio lege. Si inca nu poate opera prescriptia achizitiva, uzucapiunea, pt ca nu aveti just titlu pt cea de 10-20 de ani, iar cea de 30 de ani nu s a implinit inca.

Dezbateti succesiunea! Daca dvs sunteti cel care ati administrat terenul sunteti acceptant tacit al mostenirii iar daca ceilalti mostenitorii nu au acceptat expres sau nu au acceptat si ei la randul lor tacit acea succesiune, prin acte de conservare sau administrare, vor fi inlaturati de la mostenire.
multumesc de raspuns! sa inteleg ca daca fac dovada ca, am platit impozitul si am lucrat terenul, ceea ce ceilalti nu au facut am sanse ca ceilalti sa fie inlaturati de la mostenire? nu inteleg cum adica "au acceptat expres"?
Prin declaratie de acceptare data in forma autentica la notar in termenulk de optiune succesorala de 6 luni! asta inseamna acceptare expresa. Da ceilalti pot fi inlaturati de la mostenire daca nu au facut niciun act sau fapt prin care sa accepte expres sau tacut succesiunea, astfel incat vor fi declarati straini de succesiune conform art.700 Cod civil.
as dori sa stiu care este procedura? deschiderea succesiuni este suficient sa fie facuta la notar sau trebuie prin instanta? multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Drepturi mostenitori la proprietate anitzaa anitzaa Buna ziua, tatal meu locuieste de 30 de ani intr-o casa in care are mostenire 2/3 din casa. Cealalta treime este mostenita de 2 persoane care au plecat ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor ely_f ely_f Sora mea locuieste in casa parinteasca a sotului ei, parintii sunt decedati, el a avut grija de gospodarie de atunci ( 20 ani). Au fost informati, cum ca, ... (vezi toată discuția)
Termenul legal pentru a deschide succesiunea dupa parinti. enemaria15 enemaria15 Buna ziua, As vrea sa va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare : dupa decesul parintilor care este termenul legal in care se poate face ... (vezi toată discuția)