avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pot beneficia de somaj dupa incheierea contractului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pot beneficia de somaj dupa incheierea contractului individual de munca pe perioada determinata?

buna ziua, am lucrat pe perioada determinata 2 ani in locul unei mamici care a fost in postnatal,iar ulterior a mai nascut o fetita, dar angajatorul nu imi mai prelungeste contractul . vroiam sa stiu daca pot beneficia de somaj? daca poate cineva sa imi raspunda , va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:01, 29 Septembrie 2011
1. La incetarea de drept (art.56i din Codul muncii) a CIM pe perioada determinata veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
2. Din ce spuneti dvs. indepliniti ambele conditii asa ca veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
3. - Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj de la data incetarii CIM trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile de la acea data.
- Daca va inregistrati mai tarziu, dar nu mai mult de 12 luni, veti primi indemnizatia de somaj de la data inregistrarii.
Daca in ultimele 12 luni ati avut venituri puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

Agnesss a scris:

Daca in ultimele 12 luni ati avut venituri puteti beneficia de indemnizatie de somaj.


1. Legea 76/2002 nu spune sa ai venituri ci sa ai stagiu de cotizare la somaj.
2. Venit poate fi si acela din chirii sau alte surse dar nu este stagiu de cotizare la somaj.
3. - Nu e vorba de "ultimele 12 luni" ci de "12 luni din ultimele 24 de luni".
- Cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie de somaj nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

va multumesc pentru raspuns, as mai avea niste intrebari daca doriti sa ma ajutati.
contractul meu de munca a inceput de la data de 05.10.2009 si acum pe 5 octombrie se inplinesc 2 ani. Am fost anuntata ca am sa mai lucrez pana pe 25 octombrie inclusiv si nu inteleg de ce daca contractul meu se incheie pe 5 oct .? as fi inteles ca e perioada de preaviz care e de 20 zile, dar eu nu am semnat si nu am facut nici un preaviz..sau nu stiu ca inca nu am apucat sa intreb mai multe caci am avut concediu si doar de sapt viitoare incep lucrul.nu inteleg de ce trebuie sa lucrez pana pe 25 oct.? colegii, cunostinte imi spun ca daca lucrez mai mult de data de 5 oct pierd somajul. Nu stiu cum sa procedez, nu am mai fost in situatie.
1. Codul muncii spune:
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...
2. - Uitati-va pe actul aditional de prelungire a CIM si vedeti pana la ce data a fost prelungit.
- Daca a fost prelungit pana la 05.10.2011 el va inceta la acesta data, de drept, fara a mai fi necesara o perioada de preaviz.
- Daca angajatorul vrea sa lucrati pana pe 25.10.2011 trebuie sa prelungeasca CIM printr-un act aditional dar asta se face numai daca sunteti si dvs. de acord.

3. Dupa concediu mergeti la angajator, la serv. Resurse umane si vedeti despre ce este vorba.

Alte discuții în legătură

Somaj ana2233 ana2233 Am contract pe perioada determinata, care expira la sfarsitul lunii. Ni s a spus ca se vor prelungi contractele in continuare, dar eu vreau sa intru in somaj. ... (vezi toată discuția)
Dilema totala daridannah daridannah buna ziua,multumesc mult pt.raspunsurile date si as mai dori sa va mai intreb cat timp voi lua aceasta indemnizatie,si cat este cuantumul ei pe o luna? (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? KLINTON KLINTON Am dreptul la somaj in conditiiile in care decizia de desfacere a CM s-a facut cu art 61 lit.d?Deasemenea specific ca in perioada 30iunie 2008-feb 2009 am ... (vezi toată discuția)