avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... vatamarea sanatatii psihice-cum se probeaza
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

vatamarea sanatatii psihice-cum se probeaza

Buna ziua as vrea sa stiu daca un om bolnav psihic,cu schizofrenie,pensionat de invaliditate gr2,si incadrat in grad de handicap accentuat,om linistit,singuratic,nu prea comunica doar intrebat spune ceva nu deranjaza pe nimeni dar este luat in ras si barfit pe fata sau insultat uneori fapt ce il face sa se simta foarte rau,sa aibe atacuri de panica,anxietate extrema si sa nu isi mai gaseasca locul,ar putea sa actioneze in instanta persoanele care il batjocoresc in realitate nu in imaginatia lui,si cum sa demonstreze raul produs si suferinta nevazuta din exterior?E o situatie reala nu un delir paranoid,ce sanse are sa fie luat in serios si sa i se faca dreptate,adica cum va descuraja acest demers persoanele care il sicaneaza?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 23:47, 19 Octombrie 2011
Da. Este demn de ajutat. Daca a-ti dori sa ajutati aceasta persoana a-ti face un gest crestinesc demn. In primul rind trebuie sa evite astfel de persoane care banui ca in mod intentionat il traumatizeaza si in plus nici o suferinta nu este invizibila sau doar in mintea unui om .Acum , cine se ocupa de dinsul ? In plus , daca se v-a mai intimpla sa se mai interneze in vreun spital sau unitate cu asfel de profil medical , sa ii adunati biletele de iesire din spital din care rezulta numarul de zile de spitalizare si ele vor constitui un prim pas pentru o cerere de reabilitare sociala , alaturat de declaratiile a doi martori , persoane care il pot ajuta si un certificat medico-legal din care sa rezulte ca are discernamintul faptelor sale. Nu il lasati prada acestor oameni rai si nu il descurajati . Sariti in sprijinul dumnealui ori de cite ori are nevoie. Va mai astept sa ma tineti la curent cu acest caz impresionat .In plus este cazul sa nu mai dezvaluiti si altor persoane despre boala dinsului ca sa le dati apa la moara sa isi bata joc de el si nici sa nu se mai interneze ca banui ca oricum isi ia tratamentul si din descriere pare sa fie cu bun simt .Va urez numai bine .
Multumesc pentru raspuns,vin cu unele precizari omul e prietenul meu,locuieste singur,in gazda,se poate ingriji si se descurca singur nu are nimeni grija de el vecinii din curte il batjocoresc,pentru ca el ii evita si nu socializeaza cu acestia,doar ii saluta,oricum nu are ce discuta cu ei omul e cultivat,intelectual si cu bun simt iar vecinii betivi si imorali.De internat trebuie sa se interneze pentru analize macar si observatie,iar ca e bolnav se stie ca doar e pensionat desi e tanar.Ce este reabilitarea sociala?Si daca e amenintat verbal sau insultat ce poate face.Bilete de internare are ca doar merge la comisie anual.
Da, pe calea unui proces se poate ajunge la respectarea drepturilor sale.
Problema este insa ca daca nu are discernamant va fi complicat sa semneze cererea de chemare in judecata.
Insa, chemarea in judecata a acelor persoane ar putea ajuta indiferent de faptul ca procesul nu se va finaliza...
Probabil ca vor intelege ca au gresit...si cred eu ca si instanta de judecata ii va lua la intrebari...
Sunt intr-o situatie similara, aceeasi forma de pensionare din aceleasi motive, in fine, la mine este vorba de tulburari emotionale (suna foarte candid, nu ? de fapt, atacuri de panica, pot provoca oricand infarct miocardic sau accidente cerebrale !). Marga draga, incearca sa intelegi, e admirabil ca vrei sa ajuti insa...uite cazul meu, am facut plangere prealabila impotriva sotiei, iata de ce: dupa ce m-am imbolnavit a plecat de acasa speriata ca va ingriji un invalid, cad la pat, etc, deci moralitate si caracter submediocre, crede-ma fara niciun motiv intemeiat (multumesc Domnului, inca pot sa ma ingrijesc singur), mi-a facut plangeri peste plangeri fiind obligat sa merg la politie de mai multe ori ( imi sunt interzise situatiile conflictual-stresante, agraveaza boala), m-a mitraliat cu telefoane si emailuri cu continut injurios si amenintator, a intentat divort, am acceptat formula de comun acord crezand ca termina cu iuresul de haituiri, ar fi prea putin sa le spun hartuieli, dimpotriva, a continuat ! Degeaba am depus plangere ca se urmareste distrugerea mea psiho-somatice (am anexat copii printate ale emailurilor, continutul unor smsuri), mi s-a raspuns foarte "competent" de catre un procuror (habar nu are - nu e singurul- ce dezastru psihic pot provoca asemenea manifestari externe, eu sunt obligat sa-i explic in detaliu specificul bolii ? ) ca...e normal inainte si dupa un divort sa am parte de violentari (fiind cu handicap ?), curat "normal" sa aplici picatura chinezeasca terminand un om cu handicap pentru ca... numai asa il poti trimite la azil sau baga in pamant luandu-i si partea lui dintr-o casa la tara, scopul ei final. Exista legi care , cica, ar ocroti pesoanele aflate in astfel de situatii : 487/2002 si 448/200, am citat articole in plangere...inutil, cui ii mai pasa de persoane ca noi ? Imi pare rau, incearca cu o plangere citand articole din legile de mai sus, inregistreaz-o la parchet, poate nimeresti peste un procuror experimentat, acesta va cere o investigatie din partea organelor de cercetare penala la fata locului (politia), acestea vor prezenta concluziile, acei zombi vor fi macar amendati si se va termina cu acest cosmar pe care l-am suportat si eu cu consecinte dezastruoase, nu mai spun ca mi s-a terfelit imaginea, am fost considerat de la betiv ordinar pana la fustangiu si hot ordinar (toate pentru ca pe aici femeia este o sfanta si barbatul, la gramada, un infractor din nastere) , tot tacamul balcanic. Cu mult respect !
Schizofrenia (mai ales simptomele pozitive ale bolii) se trateaza destul de usor cu antipsihotice atipice. Vezi de ex. [ link extern ]

Asa ca un tratament corespunzator ar rezolva problemele de anxietate si alte suferinte psihice, putand conduce la un trai relativ normal al pacientilor si la participarea lor in societate.

Tratamentul fiind platit de asigurari, e in orice caz mai ieftin decat a apela la un avocat pentru a rezolva situatia.
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
tgeorgescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Bolnav psihic inchis pentru tent de furt si vat corporala in urma declaratiilor luate dupa tortura ContSters248377 ContSters248377 Va prezint urmatorul caz.Un bolnav de schizofrenie a avut o decompensare psihotica pt ca nu a mai luat tratamentul si pt ca era permanent terorizat de niste ... (vezi toată discuția)
Cât la sută ai sansa de castig in instanta? ContSters412228 ContSters412228 Daca ai o dovadă de fisă medicală cu diagnosticul de scleroza ce poti castiga intr -un proces .?Poți sa ceri daune ?Timp de 20 de ani a trebuit sa accept ... (vezi toată discuția)
Internare nevoluntara DanCristian199 DanCristian199 Buna seara! Tatal meu este un om influent și cu putere financiara,dar are oameni care muncesc pentru a câștiga el bani cat sa aiba traiul pe care îl are. ... (vezi toată discuția)