avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... care este forma corecta in cartea de munca? jurist sau ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

care este forma corecta in cartea de munca? jurist sau consilier juridic?

Am o simpla intrebare...care este forma corecta in cartea de munca? jurist sau consilier juridic? exista vreo lege in care se stipuleaza?ms
Buna seara !
In timp ce notiunea de ,,jurist,, semnifica orice student la drept sau absolvent de drept, cea de ,,consilier juridic,, este o functie redata si in Clasificarea ocupatiilor din Romania, avand codul 242102 si este reglementata de Legea nr. 514/2003.
Deci, in carnetul de munca este corect sa se scrie functia de consilier juridic si nu de jurist sau jurisconsult.
Dintr-o alta perspectiva, ,,jurist,, este profesia in sens larg, din care fac parte judecatorii, cons. jur., avocatii, notarii, etc.
Uneori pe unele acte trebuie completata atat profesia cat si functia.
Ultima modificare: Duminică, 14 Septembrie 2008
Valentin Geapana, Avocat
In Clasificarea a ocupatiilor din Romania - COR - exista atat functia de jurisconsult (242102), cat si cea de consilier juridic (242103). Ambele functii pot fi folosite.
Buna seara !
In opinia mea, functia de jurisconsult nu mai exista in Romania odata cu aparitia Legii nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, care, in Art. 27 dispune ca ,,Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Decretul nr. 143/1955 privitor la organizarea si functionarea oficiilor juridice, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 8 din 30 aprilie 1955, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte dispozitii contrare.,,
Acest Decret era cel care reglementa profesia de Jurisconsult iar cum acesta a fost abrogat, parerea mea este ca functia de jurisconsult nu mai exista.
De asemenea, in Clasificarea ocupatiilor din Romania, actualizata, nu mai exista ,,jurisconsult,, ci doar consilier juridic, cod COR 242102, iar codul 242103 nu mai exista.
Iata unele prevederi ale Decretului 143 din 25/04/55 privitor la organizarea si functionarea Oficiilor Juridice
,,ART. 12
Pot fi jurisconsulti absolventii facultatilor de stiinte juridice sau ai scolilor juridice ale Ministerului Justitiei.
Jurisconsultii vor efectua la inceput ....
ART. 13
In vederea evidentei si cresterii cadrelor de jurisconsulti, precum si a ridicarii continue a nivelului lor ideologic si profesional, jurisconsultii se vor grupa in colective de jurisconsulti pe fiecare regiune, conduse de catre un birou format din jurisconsultii desemnati in acest scop de Ministerul Justitiei,,
Valentin Geapana a scris:

.................
De asemenea, in Clasificarea ocupatiilor din Romania, actualizata, nu mai exista ,,jurisconsult,, ci doar consilier juridic, cod COR 242102, iar codul 242103 nu mai exista.
.........


In COR actualizat la 10.07.2008 exista aceasta functie.
[ link extern ]
Eu nu am mai gasit aceasta functie pe COR de pe site-ul Ministerului Muncii.
[ link extern ]
Oricum, avand in vedere abrogarea Decretului 143/1955 care reglemnta profesia de jurisconsult si luand in considerare dispozitiile legii 514/2003 mi se pare ca nu mai exista aceasta functie.
De asemenea, spre exemplu, legea 51/1995 prevede in art. 82 urmatoarele:
Art. 82. -(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi persoanele fizice sau juridice care au fost autorizate în baza altor acte normative ori au fost încuviinţate prin hotărâri judecătoreşti să desfăşoare activităţi de consultanţă, reprezentare sau asistenţă juridică, în orice domenii, îşi încetează de drept activitatea. Continuarea unor asemenea activităţi constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.
(2) De asemenea, la data intrării în vigoare a prezentei legi*) încetează de drept efectele oricărui act normativ, administrativ sau jurisdicţional prin care au fost recunoscute ori încuviinţate activităţi de consultanţă, reprezentare şi asistenţă juridică contrare dispoziţiilor prezentei legi.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică profesiei de consilier juridic (n.n. numai la aceasta functie se refera legea 51/1995 iar nu si la cea de jurisconsult...), care va fi exercitată potrivit dispoziţiilor Legii nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic.

Alte discuții în legătură

Diferenta dintre consilier juridic si juristconsult claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Sunt coduri cor diferite pentru cele doua denumiri. Care este diferenta, poti fi angajat la un srl pe fiecare din aceste pozitii cu cim, conteaza daca nu ... (vezi toată discuția)
Jurist GogaL GogaL Buna ziua, Pot fi angajata ca și jurist la o societatea privată dacă mai am și funcția de asistent director intr-o instituție publica? Știu ca pe ... (vezi toată discuția)
Cor - jurisconsult sau consilier juridic? Doresc sa va supun atentiei o “discutie” in legatura cu doua notiuni: aceea de “consilier juridic” si respectiv cea de “jurisconsult”. Scopul ... (vezi toată discuția)