avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Juramantul profesional!!!!
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Juramantul profesional!!!!

Matei 5, 33-37:

33. Ati auzit ce s-a zis celor de demult: "Sa nu juri stramb, ci sa tii inaintea Domnului juramintele tale".
34. Eu însa va spun voua: Sa nu va jurati nicidecum nici pe cer, fiindcã este tronul lui Dumnezeu,
35. Nici pe pamant, fiindca este asternut al picioarelor Lui, nici pe Ierusalim, fiindca este cetate a marelui Împarat,
36. Nici pe capul tau sa nu te juri, fiindca nu poti sa faci un fir de par alb sau negru,
37. Ci cuvantul vostru sa fie: Ceea ce este da, da; ºi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decat acestea, de la cel rau este.

Cum se impaca acest fragment din Noul Testament cu legislatia care cere celui care vrea sa devina medic, farmacist, functionar public, avocat, notar, judecator, procuror, consilier juridic, expert contabil etc. Se poate ca o persoana care invoca acest pasaj sa nu depuna juramantul cerut de lege invocand motive de contiinta. Obligativitatea cerintei de a depune juramantul profesional nu incalca dreptul persoanei de a-si alege profesia in mod liber si dreptul persoanei la libertate religioasa???. Din cate stiu legea in aceste cazuri este foarte stricta si nu permite derogari. Au existat asemenea cazuri cand unei persoane i s-a refuzat accesul intr-una din aceste profesii datorita refuzului de a depune juramantul cerut de lege?.
Pace
________________


Raportează acest mesaj
star_chaser a scris:

Matei 5, 33-37:

33. Ati auzit ce s-a zis celor de demult: "Sa nu juri stramb, ci sa tii inaintea Domnului juramintele tale".
34. Eu însa va spun voua: Sa nu va jurati nicidecum nici pe cer, fiindcã este tronul lui Dumnezeu,
35. Nici pe pamant, fiindca este asternut al picioarelor Lui, nici pe Ierusalim, fiindca este cetate a marelui Împarat,
36. Nici pe capul tau sa nu te juri, fiindca nu poti sa faci un fir de par alb sau negru,
37. Ci cuvantul vostru sa fie: Ceea ce este da, da; ºi ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decat acestea, de la cel rau este.

Cum se impaca acest fragment din Noul Testament cu legislatia care cere celui care vrea sa devina medic, farmacist, functionar public, avocat, notar, judecator, procuror, consilier juridic, expert contabil etc.


Sunt de parere ca textul prezentat nu are o legatura reala cu depunerea juramantului cerut de lege in anumite situatii.

Argument religios:

Amos 1 . 9. Aşa zice Domnul: "Pentru trei păcate ale Tirului, ba chiar pentru patru, nu Mă voi întoarce, din pricină că tabere întregi de robi au fost date în mâna lui Edom şi nu şi-au mai adus aminte de legământul cel dintre fraţi.

Juramantul legal de care faceti vorbire, are legatura cu juramantul cel dintre frati si nu cu juramntul ( legamantul) dintre om si Dumnezeu la care se refera citatul pe care il invocati..

Se poate ca o persoana care invoca acest pasaj sa nu depuna juramantul cerut de lege invocand motive de contiinta.


Avand in vedere ca definirea juramantului, data de dex, in sensul cerut de lege ca:
JURÃMÂNT Angajament solemn faţă de stat sau de popor, pronunţat de o persoană în public, într-o formulă fixă. Promisiune fermă.
ANGAJAMÉNT Făgăduială de a realiza ceva
FÃGÃDUÍNŢÃ Intenţie declarată de a întreprinde ceva;
PROMISIÚNE, Angajament prin care cineva se obligă să facă ceva
INTÉNŢIE s. 1. calcul, gând, idee, plan, proiect, socoteală, pornire interioară conştientă, însoţită de un efort volitiv (de a înfăptui ceva);

are cu totul alt sens decat cel pe care il prezinta Matei, refuzul de a depune juramantul legal are motivatia in lipsa de contiinta civica si nu intro constiinta de tip religios.

Obligativitatea cerintei de a depune juramantul profesional nu incalca dreptul persoanei de a-si alege profesia in mod liber si dreptul persoanei la libertate religioasa???.


Aveti obiectii asupra moralitatii si demnitatii unui angajament fata de semeni, cerut de lege, care contravine constiintei dvs. religioase ? E greu de crezut ca un juramant legal indiferent de cetatenia, etnia si religia celui care il face, incalca moralitatea general acceptata pe intreg mapamondul. Scopul lui este sa o intareasca in viitorul practicant. Ca unii il uita , sigur ca vor cadea fie sub incidenta legii pamantesti sau a celui ceresti.

Din cate stiu legea in aceste cazuri este foarte stricta si nu permite derogari.


Unde-i lege, nu-i tocmeala.

Au existat asemenea cazuri cand unei persoane i s-a refuzat accesul intr-una din aceste profesii datorita refuzului de a depune juramantul cerut de lege?.


Daca au fost persoane care dau interpretari eronate unor convingeri de factura celor prezentate, probabil ca da. Dar nu cred.





Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Învăţătura Domnului isus privea nu doar jurmănâtul unui om făcut lui Dumnezeu, El spune nici pe cer nici pe pământ, iar Iacov fratele Domnului în epistola lui spune clar:
Iacov 5:12  Mai pe sus de toate, fraţii mei, să nu vă juraţi nici pe cer, nici pe pământ, nici cu vreun altfel de jurământ. Ci „da” al vostru să fie „da”; şi „nu” să fie „nu” ca să nu cădeţi sub judecată.

Întrebarea este dacă se redpecta libertatea de conştiinţă sau suntem obligaţi să facem un jurământ chiar dacă conştiinţa educată Biblic ne spune altceva?
calea a scris:

Întrebarea este dacă se respecta libertatea de conştiinţă,...


Sunt de parere ca respecta libertatea de constiinta. Libertatea individului are si ea limitele ei.

.. sau suntem obligaţi să facem un jurământ


Nu va obliga nimeni sa depuneti juramantul privind exercitarea profesiei. Il depune cine vrea. E adevarat ca unii il fac si il uita. Dar asta e un alt subiect.

... chiar dacă conştiinţa educată Biblic ne spune altceva?


Eduactia dvs. si interpretarea dvs. a textelor sacre va indruma sau va dicteaza ganduri si actiuni care nu se incadreaza unei integrari armonioase in societatea in care traim. Daca aveti convingerea ca ceea ce credeti e adevar si nu puteti trece peste ceea ce credeti si e imperios necesar sa respectati ceea ce credeti, aveti si alte solutii de viata ( retragerea in singuratate pentru meditatii, emigrarea intro tara in care nu aveti obligatia unui juramant pentru exercitarea unei profesii, etc.).

Sunt de parere ca solicitarea de schimbare a legii e firesc sa se faca in cazul in care aduce atingere mecanismelor sociale de buna convietuire. A schimba legea doar pentru ca una sau cateva persoane au convingeri "excentrice" poate duce la afectarea calitatii vietii.

E ca si cum am vazut in Anglia ca se circula pe stanga , la Bucuresti se circula pe drepta , mie mi se pare ca pe stanga e mai firesc, mai gasesc doi cu aceeasi convingere si "hai sa schimbam impreuna legea".




Interesanta punere de problema.

Marturisesc ca n-am citit toate formulele juramantului de prin legile amintite. (nici pe cel pe care cica l-as fi rostit eu nu prea mi-l amintesc... nu de alta dar nici nu l-am rostit. La muuulta vreme, si cu ocazi aschimbarii legitimatiei mi-au dat sa semnez o hartoaga cu minunatul juramant...ca sa fie la catastif/dosarul personal).

Dar iata ca, cel putin in codul de procedura civila, se tine cont de asta.
Martorul care din motive de constiinta sau confesiune nu depune juramant nu va rosti "jur ca voi spune adevarul...." ci "ma oblig ca voi spune adevarul...".

In mod similar (analogia legii) ar trebui sa existe in fiecare alta situatie o astfel de formula ... de compromis. Sau pur si simplu ar trebui sa se renunte la asemene forme (formule) fara fond.
Aceste formule exista si sunt folosite si in alte tari, sub diverse forme.
Daca este bine ca ele sa existe, este greu de spus, dar este o problema care trebuie discutata!
Intr-un fel ele sunt cam de prisos. Daca cineva vine in instanta si depune marturie mincinoasa, aceasta va trebui dovedita ulterior. Si indiferent ca daca este martor mincinos, sigur va minti chiar si cu mana pe Biblie, pentru ca acela care are de gand sa faca ceva ilegal, va face!

Alte discuții în legătură

Juramant pe biblie in fata politiei ludovic0 ludovic0 politia are dreptul sa puna martorii inainte de declaratii sa jure pe biblie ? (vezi toată discuția)
Când depune jurământ urmăritul penal? coriii coriii Se depune juramant in faza de urmarire penala in fata procurorului? (vezi toată discuția)
Juramantul cu mana pe cruce, avertisment ContSters325089 ContSters325089 Buna ziua, In care cod civil,penal sau oriunde in legislatie scrie ca o persoana e obligata sa jure cu mana pe cruce ca v a spune adevarul si numai ... (vezi toată discuția)