avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... duplicat certificat nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

duplicat certificat nastere

pentru a obtine un duplicat la certificatul de nastere,certificat obtinut in alt oras decat bucuresti este necesara deplasarea in acea localitate?!?(mentionez ca detin certificatul original care , din pacate , este plastifiat ...)
Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2008
and2nanet, utilizator
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 06:34, 9 Martie 2011
LEGEA NR.119/1996 privind actele de stare civila:

Art. 11.
(3) Cererea se depune la autoritatea administraţiei publice locale care are in păstrare registrul de stare civila sau a domiciliului ori a reşedinţei petiţionarului….
(4) Eliberarea altor certificate in locul celor pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate este supusa taxei de timbru, potrivit legii.

Celelalte detalii privind anuntul prin care declarati nul certificatul de nastere pierdut sau deteriort precum si actele pe care trebuie sa le prezentati in scopul obtinerii duplicatului si modul in care le trimiteti sau le depuneti personal le veti primi de la autoritatea administratie publice locale imputernicita prin lege sa va elibereze duplicatul.
Aveti grija ca opereaza si :
Art. 62. - (1) Constituie contravenţii la regimul actelor de stare civila următoarele fapte, daca nu sunt săvârşite in astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sunt considerate infracţiuni:
j) pierderea sau deteriorarea certificatelor de stare civilă.
Actele necesare pentru eliberarea duplicatului sunt :
i. cerere tip (de la serviciul Stare Civila - certificate de nastere)
ii. actul de identitate ( buletin, carte de identitate, adeverinta de identitate provizorie pentru cetatenii romani cu domiciliul in tara, cetatenii care nu au acte de identitate vor fi indrumati mai intai sa solicite eliberare actului de identitate, pasaportul-pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sau cetatenilor cetatenii straini ale caror acte de stare civila sunt inregistrate in tara;
iii. timbru fiscal de 1 leu

Pierderea sau deteriorarea certificatelor de stare civila constituie contraventie de la regimul actelor de stare civila, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat potrivit legii penale sunt considerate infractiuni . Conform Legii amenda este intre 100 si 200 lei (la primul duplicat se aplica amenda minima).

Eliberarea duplicatului se face de catre serviciul public comunitar local de evidenta persoanelor care are în pastrare registrul de stare civila sau de la domiciliul ori resedinta petitionarului.
Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu se obtine un duplicat, ci un alt certificat nou-nout... Eu chiar mi l-am schimbat benevol pe-al meu, era urat si, evident, nu era modelul nou.
Cum am vrut sa fiu in pas cu moda... :D mi-am luat certificat la moda! :P Certificat de nastere, ca de sanatoasa la cap au spus ca nu-mi dau...

Nu inteleg de ce vorbiti de duplicat, duplicatul este o chestie care se face dupa original, are mentiunea duplicat pe el sau legalizat etc.; or, in cazul de fata, se elibereaza un alt act original, ca pot certifica de 50 de ori datele din actul de nastere cu noi si noi certificate extrase din el...
Nu exista duplicat la actele de stare civila in legislatia romana...

Cu privire la certificatul pe care il aveti, cum il aveti plastifiat? Profesionist, la o tipografie? Caci ma indoiesc...
PLastifierile din comert presupun lipirea a 2 folii de plastic in jurul actului de plastifiat... Ceea ce inseamna ca daca il taiati cu atentie intr-o margine, ati putea face un orificiu indeajuns de mare sa desfaceti sau sa rupeti plasticul.
Depinde, repet, si de cum e plastifiat...
In toate cazurile, puteti solicita (daca aveti certificat din vremurile pline de cesti...) un alt certificat de nastere care sa fie in concordanta cu noua lege a actelor de stare civila... Spuneti ca vreti certificat european... ;)
Pentru asta trebuie sa predati certificatul vechi care poate fi si putin ciupit, acolo (ca nu-i ia asta din valabilitate, mai ales daca vorbiti frumos cu ofiterul...) cum ati incercat sa-l scoateti din folia aia de plastic... Taxa e mica, vreo 5 lei parca...
Vorbiti cu cei de la stare civila de la Primarie (orice primarie) ca va spun ei cum sa procedati, in ce baza sa faceti cererea. Sunt tip.
Nu mai plastifiati acte originale, ele nu sunt valabile astfel.

Mai puteti declara si furat certificatul, insa e mai mare bataie de cap cu anunt la Monitor si tot, ajungeti la valoarea amenzii...

Deci: trebuie sa mergeti la stare civila la primarie, la locul nasterii, domiciliului actual sau resedintei.
Sa ne spuneti calea aleasa! Succes!
Buna ziua,

Nu stiu daca s-a mai dezbatut acest sb. prin urmare imi cer scuze in cazul in care ma repet..:">

Acum ceva vreme..un an ca sa fiu sincera :D mi-am ratacit documentele..atat certificatul de nastere cat si CI-ul. Din comoditate..pentru ca nu stiam cum sa abordez problema..nu m-am ocupat de acest aspect pana acum, folosindu-ma la nevoie de pasaport. Se poate va rog sa ma indrumati ce e de facut..as vrea sa-mi recapat identitatea :D

Multumesc!
ASta cu ambele acte ratacite, cam nasol!
Un an fara Ci, dumnezeule! Eu una n-as putea fara el nici o luna...
Nu am facut niciodata procedurile fara CI si fara certificat de nastere, ca pentru a obtine unul e nevoie de celalalt.
Mai bine intrebati la evidenta populatiei unde apartineti... la ultimul domiciliu de drept, legal.
Cum le-ati "ratacit" pe amandoua?

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat de nastere handsu handsu In ce conditii se poate solicita de la Starea civila o copie de pe Certificatul de nastere necesara la preschimbarea Cartii de identitate expirate ? Cum se ... (vezi toată discuția)
Acte mogecri mogecri As dori sa intreb , in cazul in care ma intorc in tara cu un titlu de calatorie, unde trebuie sa ma prezint si ce trebuie sa fac pentru am -mi face documentele ... (vezi toată discuția)
Certificat pierdut seyde seyde Nu stiu daca am postat bine dar am si eu o problema. Mi-am pierdut certificatul de nastere si nu stiu cum trebuie sa procedez. Va rog sa imi spune-ti unde sa ... (vezi toată discuția)