avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Flosirea unor nume de firme pe internet, respectiv ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Flosirea unor nume de firme pe internet, respectiv preturi promovate de acestea.

Vreau sa stiu daca e legal sa folosesc intr-un site de comparatie de preturi numele unor firme de comert cu electrocasnice si sa folosesc comparatie de preturi intre produse.
De exemplu un monitor il gasesc la firma X cu pretul cutare si la fima Y cu alt pret, eu folosesc un filtru care sa imi indice pretul cel mai bun.
E legal asa ceva? Poate firma X sau Y sa ma acuze de ceva?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: anca_diana , utilizator 22:44, 12 Octombrie 2008
AlinaMitea a scris:

Vreau sa stiu daca e legal sa folosesc intr-un site de comparatie de preturi numele unor firme de comert cu electrocasnice si sa folosesc comparatie de preturi intre produse.


Mentionarea unei firme si sau produs si sau serviciu pe un site propriu sunt de parere ca trebuie facuta cu acordul celui mentionat.

De exemplu un monitor il gasesc la firma X cu pretul cutare si la fima Y cu alt pret, eu folosesc un filtru care sa imi indice pretul cel mai bun.


Daca indicati numai o firma si pretul produsului , bineinteles cu acordul firmei nu cred sa existe un impediment. Dar daca se face un clasament vizibil , cele "din coada" va pot reprosa promovarea unei reclame negative care o pot face direct sau in justitie ( depinde cat de suparati sunt ).
Mai este un aspect al ''glisarii" preturilor ( uneori in sus alteori in jos ) si este nevoie de o actualizare foarte atenta , ca s-ar putea ca unii clienti care va "cred" sa aibe surprize si sa va acuze de "publicitate mincinoasa". Sau unul dintre cei cu preturile ridicate "sa schimbe brusc macazul" scazand pretul sub cel mai bun pe care il afisati si la fel sa fiti acuzati de publicitate negativa fara a fi cazul.

E legal asa ceva? Poate firma X sau Y sa ma acuze de ceva?


Sunt de parere ca e foarte riscanta o astfel de intreprindere in ceea ce priveste detalii legislative pe care trebuie sa le luati in considerare si in ceea ce priveste posibilitatea unor relatii nu prea convenabile cu clietii celor pe care ii promovati , cu firmele care le mentionati si nu au cerut-o si care pot considera activitatea dvs. "subversiva" :).


Problemele acestea mi le-am pus si eu, de aceea am intrebat. As fi vrut sa stiu daca e o lege. Pe ce temei legal nu as putea face asta? Sau macar indicati-mi ceva documentatie unde sa citesc. Daca pun un 'disclaimer' m-ar scutii de neplaceri?
As fi interesat sa stiu mai multe despre modul de tratare a disclaimerului (termeni si conditii) si a limitelor acestuia in dreptul comercial roman. Un bun exemplu este www.avocatnet.ro/content/page?page=terms.
=D> In Occident sunt frecvente asemenea date comparative pe site-uri.
Problema la noi nu este clar reglementata si de aceea va trebui sa cereti prin e-mai acordul firmelor si preturile produselor publicate de dvs pe site !
am analizat si eu si am ajuns la aceiasi concluzie nu avem temei clar. asadar trebuie cerut, pt conformitate, acordul firmelor

Alte discuții în legătură

Vanzare produse zuzu2008 zuzu2008 Buna seara, Am o problema de drept comercial si sper sa gasesc o solutie cu ajutorul dvs. Am demarat o mica afacere ce presupune in esenta distributie. ... (vezi toată discuția)
Afiºare firma concurenta pe site Vasile_N Vasile_N O zi bună tuturor! Am următoarea problemă: intenţionez să fac un site în care apar numele firmei "X" şi al firmei "Y" (concurente) în context ... (vezi toată discuția)
Keyword ca marca inregistrata ellada ellada Problema sta in felul urmator, nu am sa dau datele reale ca sa nu intampin alte dificultati. Am cumparat un domeniu care cubrinde un keyword care dupa ... (vezi toată discuția)