avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Litigiu intre 2 firme cu amanarea indeplinirii unor ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Litigiu intre 2 firme cu amanarea indeplinirii unor obligatii

Buna ziua. Ma aflu in situatia de a fi comandat o usa scumpa pentru apartament de la o firma. Factura s-a incheiat intre firma mea si firma care livreaza aceste usi. Suma s-a achitat in data de 3.09.2010. Tipul care e patronul firmei s-a prezentat prompt la domiciliul meu pentru a intra in posesia banilor, el a facut si masuratorile. Ni s-a oferit o reducere la achitarea sumei integrale, am acceptat si am ca si unic document al comenzii facute factura fiscala. Firma aceasta are magazine de prezentare in mai multe orase. Patronul firmei a afirmat ca usa va sosi in maximum 6-7 saptamani. Cand s-a implinit acest termen l-am contactat telefonic si m-a tot amanat cu aducerea usii motivand ca este la nunta sau in alt oras sau ca are probleme cu Garda Financiara. Usa s-a comandat din Germania. A urmat o perioada de nervi, domnul tot amanand de pe o zi pe alta si i-am spus ca voi sesiza institutiile statului daca nu-si indeplineste obligatiile. Era tot timpul foarte calm si spunea sa mai astept ca se rezolva.
Prin data de 29.10.2010 imi spune la telefon faptul ca fiind intr-o stare nervoasa a scapat usa si s-a spart (usa fiind din sticla securizata), ceea ce m-a facut sa presupun ca nici nu a facut comanda. M-am deplasat si la sediul magazinului din orasul meu si am solicitat sa mi se arate usa sparta. Vanzatorul nu a putut face acest lucru, el nestiind absolut nimic. Am solicitat apoi tot telefonic restituirea sumei (patronul neputand fii gasit in persoana, doar telefonic). Am fost amanat din nou de pe o zi pe alta. Am reclamat la politie, ei au spus ca nu e de competenta lor litigiul intre 2 firme. Se pare ca patronul firmei mereu incerca sa castige timp.
Am apelat la justitie, am primul termen pe 6 decembrie in acest proces. Ce sanse sunt pentru recuperarea datoriilor avand in vedere ca un SRL raspunde doar in limita capitalului social ? O cunostinta mi-a spus ca in cazul deschiderii unui proces penal, procesul civil se judeca cu celeritate.



Cel mai recent răspuns: BogdanP , utilizator 18:25, 5 Martie 2012
daca firma are magazine si stoc de marfa nu trebuie sa va faceti griji cu executarea (debitorul fiind solvabil) ci cu obtinerea sentintei favorabile.
Revin cu noutati in ceea ce priveste cazul. Am primit sentinta favorabila. Pe hartia primita e una cu comunicare cu data de 17.01.2012, data postei 1.03.2012. Pe alta hartie scrie toate detaliile sentintei civile: "INSTANTA a hotarat.... mai departe Admite actiunea formulata de reclamanta X in contradictoriu cu parata Y. Obliga pe parata sa-i plateasca reclamantei suma de Z reprezentand pret achitat de reclamanta, etc. apoi penalitati de intarziere (consemnate in contractul cu firma Y), de la data de 27.07.2011 si pana la achitarea integrala a debitului. Obliga pe parata sa plateasca reclamantei suma de... cu titlu cheltuieli de judecata,.... Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica astazi, 17.01.2012."

Aici e finalul sentintei (scrie si cand a fost dactilografiata 15.02.2012). La inceputul anului am verificat firma pe situl BULETINUL INSOLVENTEI si se pare ca s-a grabit persoana sa intre in insolventa.
Cand am vorbit cu avocata despre ce se poate face, mi-a spus ca pot sa arunc hartia cu sentinta civila, ca nu mai pot face nimic. Ca ea ne-a spus ca trebuia sa ne inscriem pe o lista de debitori (total neadevarat, nu a mentionat acest lucru).
Din cate am vorbit anterior cu avocata, el raspunde doar in limita capitalului social.
Nu inteleg cum e cu recursul si data lui (se specifica de la data comunicarii). Care data o consider ? 17.01.2012 ? sau data la care am primit eu acasa hartia cu sentinta civila.
Ultima problema: e adevarat ce spune avocata mea, s-o las balta ca nu mai pot face nimic?
Adica justitia chiar apara criminalii, hotii si evazionistii. Dupa atatea cheltuieli cu usa, care nu a fost livrata, banii nu i-am mai vazut, am cheltuit bani pe avocat, taxa de timbru, drumuri si altele, acum nu se poate face nimic?
Mai exista solutii ? Ce se mai poate face ?
daca s-a deschis procedura insolventei, orice procedura judiciara privind recuperarea banilor este suspendataDE DREPT si singura dvs cale legala este sa va inscrieti la masa credala.
daca ati fost notificat de lichidator cu privire la declararea creantei la masa credala si nu ati facut-o in termenul legal, atunci aveti sanse 0 (zero) sa va mai recuperati banii.
Iar ptr ca nu figurati in tabloul creditorilor, nici TVA aferent facturii nu va putea fi recuperat de la stat.
Nu stiu cine este acest lichidator si nu am primit nici o notificare in acest sens, ma refer la notificare scrisa. Care e termenul legal pentru inscriere pe aceasta lista si de la ce data decurge acest termen ? Cui pot sa ma adresez in acest sens, la tribunal sau unde si daca respectivul nu are nici un bun pe numele lui mai am sanse sa recuperez ceva ?
Mentionez ca avocata nu m-a informat in acest sens decat la inceput cand am fost la ea in cabinet. Acum la sfarsit nu ne-a mentionat ca ar trebui sa ne inscriem pe vreo lista sau ca ar trebui sa primim vreo notificare.
Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
BogdanP, utilizator
cautati pe internet nr de dosar al debitorului si depuneti o declaratie privnd creanta dvs, impreuna cu actele doveditoare (as depune sentinta investita), taxa de timbru.
de asemenea, puteti vedea la arhiva instantei (tribunalul in al carui judet isi are sediul debitorul) identitatea lichidatorului si luati legatura cu acesta.

Alte discuții în legătură

Amanarea indeplinirii obligatiilor BogdanP BogdanP Buna ziua. Ma aflu in situatia de a fi comandat o usa scumpa pentru apartament de la o firma. Factura s-a incheiat intre firma mea si firma care livreaza ... (vezi toată discuția)
Unde pot reclama o firma? ina 64 ina 64 Buna ziua, Am comandat o usa plianta pentru un magazin, acum trei saptamani si am platit un avans de 250 lei. Dupa ce ca in contract scria ca se monteaza in ... (vezi toată discuția)
Este posibil asa ceva? TLG TLG Acum un an si jumatate, firma mea a fost data in judecata pentru recuperarea unui debit. Luasem marfa de la o alta societate, nu am vandut-o, am returnat-o. ... (vezi toată discuția)