avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate

Pentru ca nu stiu unde sa pun intrebarea asta, o pun aici: cum ma descurc in Romania cu statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate?
Ma pot legitima doar cu pasaportul la:
-cumpararea unei case
-crearea unui cont in banca in Romania
-incheierea unei asigurari
-platit taxe si impozite pentru casa, etc ?
Mi-au ajuns la urechi zvonuri cum ca acest statut ar prezenta numai dezavantaje si celui care il detine i se pun numai bete in roate cand are ceva de rezolvat in tara.
Asa e?
Cel mai recent răspuns: Sefan , utilizator 15:28, 8 Decembrie 2020
wildflower a scris:

Mi-au ajuns la urechi zvonuri cum ca acest statut ar prezenta numai dezavantaje si celui care il detine i se pun numai bete in roate cand are ceva de rezolvat in tara.
Asa e?



Ei, na! Gura lumii...
themis a scris:

wildflower a scris:

Mi-au ajuns la urechi zvonuri cum ca acest statut ar prezenta numai dezavantaje si celui care il detine i se pun numai bete in roate cand are ceva de rezolvat in tara.
Asa e?



Ei, na! Gura lumii...



Nu stiu daca o fi doar gura lumii. Alti romani cu domiciliul in strainatate spun ca nu li s-a recunoscut pasaportul ca act de identitate (la notar de exemplu) si ca au fost nevoiti sa dobandeasca o adeverinta de domiciliat temporar in Romania pentru a-si rezolva anumite probleme. Ceea ce mi se pare absurd, costa bani si timp.
M-ar interesa un link, ceva in care sa fie descris statutul asta (n-am gasit nimic concludent pe net).
Multumesc anticipat cui ma poate lamuri.
Nu stiu cat va ajut, dar: pasaportul nu e facut pe baza unei carti de identitate? Cei mai multi romani (ca singura cetatenie cea RO) cu domiciliul in strainatate au carti de identitate valabile pt ca pasapoartele se fac in RO pt cetatenii romani. Folositi cartea de identitate. Poate s-au schimbat regulile din August anul trecut (?!)
Actele de identitate care se elibereaza cetateanului roman sunt cartea de identitate si cartea de identitate provizorie. Actul de identitate se elibereaza pentru prima data la implinirea varstei de 14 ani. Cu acesta se face dovada identitatii, a adresei de domiciliu si, dupa caz, a adresei de resedinta a titularului.
In sensul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.97/2005, prin act de identitate se intelege cartea de identitate, precum si cartea de identitate provizorie si buletinul de identitate, aflat in termen de valabilitate.

Cetatenii romani domiciliati in strainatate, care doresc sa intre in posesia unei carti de identitate provizorii, in care sa fie inscrisa resedinta din Romania, unde locuiesc temporar, depun Cererea pentru eliberarea actului de identitate cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate si resedinta in Romania, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia au resedinta, la care anexeaza urmatoarele documente:
a) pasaportul, aflat in termen de valabilitate, care atesta statutul de cetatean roman domiciliat in strainatate, original si copie;
b) certificatul de nastere si/sau de casatorie, eliberate de oficiile de stare civila romane;
c) hotararea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz;
d) dovada adresei de resedinta din Romania;
e) doua fotografii marimea 3/4 cm, avand la baza o banda alba de 7 mm;
f) chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate provizorii;
g) documentul cu care se face dovada achitarii, in conditiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru.
@trope_doi
In momentul obtinerii pasaportului de cetatean roman cu domiciliul (permanent) in strainatate se retrage buletinul.

Domnule consilier Bucuroiu, va multumesc!

Alte discuții în legătură

Angajare doar cu pasaportul alexandu823 alexandu823 Buna ziua, Un cetatean moldovean care a obtinut cetatenia romana si si-a facut pasaport cu domiciliul in strainatate, se poate angaja legal doar cu pasaportul ... (vezi toată discuția)
Pasaport/buletin raduaw raduaw Buna,momentan am PASAPORT cu domiciliul in GERMANIA,buletinul am renuntat la el cand mi-am facut acest Pasaport cu o hartie de la primarie din Germania ca am ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte de identitate expirata!!! andinaa andinaa Fiindca buletinul meu urmeaza sa expire am mers la evidenta populatiei sa vad ce acte sunt necesare pentru eliberarea noului buletin si am aflat cu stupoare ca ... (vezi toată discuția)