avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... De la norma de venit la sistem real
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

De la norma de venit la sistem real

Buna ziua,

Dupa ultimele modificari se pare ca e sigur ca din 2012 nu va mai exista norma de venit in domeniul IT, indiferent de judet. Trecand de la norma de venit in sistem real o sa angajez pe cineva pentru partea contabila, dar totusi m-ar interesa sa stiu cum se modifica contributiile fata de norma de venit:

Impozit: 16% din venitul net (daca am facturi de 1000EUR ar fi 160EUR/luna, in cazul in care nu decontez cheltuieli), pana acum plateam 16% din norma de venit
Sanatate: 5.5% din venitul net (pana acum plateam din norma de venit)
Pensii: Am deja contract cu CAS si platesc suma minima de 222RON/luna , nu stiu daca se schimba ceva.
Alte contributii?

Cu alte cuvinte, diferenta este ca acum o sa platesc 20.5% din venitul realizat fata de 20.5% din norma cat plateam pana acum?

Multumesc.

Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
MikePort, utilizator
Cel mai recent răspuns: emilg , utilizator 11:42, 22 Februarie 2012
Nu cred ca trebuie sa angajati pe cineva pentru partea de contabilitate, pentru ca nu sunteti SRL, e contabilitate in partida simpla, e usor. Bine, daca nu va plac hartiile, atunci se impune un contabil. Va trebui sa va decontati cheltuielile, e in avantajul d-voastra sa diminuati venitul net si implicit impozitul pe venit. Contributiile raman asa cum le stiti, cu deosebirea ca, la pensii, daca nu depasiti un salariu minim pe luna, puteti opta sa nu mai platiti contributia de 220 lei.
Multumesc pentru raspuns . Stiu ca este in interesul meu sa diminez venitul net dar nu prea stiu ce as putea sa pun la cheltuieli (lucrez de acasa). Inca ceva, spunea cineva in alt topic ca exista un proiect de lege pentru calcularea pensiei ca 31.3% din venitul net (la fel ca impozitul si sanatatea). S-ar putea implementa asa ceva?
Tinand cont ca activitatea se desfasoara la sediul social, poti deduce cota parte din cheltuielile apartamentului. De asemeni, poti sa treci internetul pe firma, consumabilele de la calculator, etc. In ceea ce priveste un alt procent la pensii, inca nu a aparut altceva.
Buna seara!

Si eu sunt in aceeasi situatie, iar aceasta schimbare m-a lovit si pe mine ca pe multi altii din acest domeniu. Am cautat o modalitate de a scapa ... si este posibil sa o fi gasit. Baietii de la MFP au lasat cu norma de venit activitatea de reparatii calculatoare, cu codul CAEN 9511. Codul CAEN se poate schimba la PFA destul de usor (am inteles) la Registrul Comertului ... trebuie doar ca cei cu care colaboram sa accepte schimbarea activitatii (contract, facturi, etc).

O alta varianta ar fi crearea unui off-shore de exemplu in Cipru, unde taxarea este de 10% din venit ... si cam atat. Inca mai caut. Astept si alte idei.

O seara buna.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2011
ciubotariualin, utilizator
Din pacate, conform proiectului de modificare a Codului fiscal, publicat pe site MFP, de anul viitor veti plati la CAS 31,3% din venitul net - sa speram ca nu va ramane asa in variata finala !

Alte discuții în legătură

Trecerea de la pfa sistem real la norma de venit dupa 31.01.2012 haragusfilip haragusfilip Buna ziua, Intrebarea mea este legata de trecerea de la sistem real la norma de venit. Din pacate haosul cu trecerea codurilor it la normele de venit m-a ... (vezi toată discuția)
Intrebari pfa: documente necesare/inregistrare fiscala (sistem real/norma de venit) jonessian jonessian Buna ziua, Am depus documentele necesare pentru infiintarea unei PFA. Intrebarile pe care indraznesc sa vi le adresez, in ordinea importantei lor, sunt: - ... (vezi toată discuția)
Norma pfa domeniu it 2012 alex_83 alex_83 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine cu urmatoarea problema, intrucat de anul acesta codul caen 6201 (obiecul principal de activitate al ... (vezi toată discuția)