avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlu de proprietate

deosebiri intre modificarea, anularea si nulitatea unui titlu de proprietate asupra unui imobil
ioana oltean
Cel mai recent răspuns: dardor , utilizator 15:10, 15 Octombrie 2008
Doriti sa scriem aici cam o treime dintr-un tratat de drept (platiti drepturi de autor? ;) ) sau mai bine incercati sa ne povestiti speta dvs. si noi incercam sa va dam un sfat?
Pe scurt..., cu titlu de exemplu, scris de un ne-specialist...
Modificarea/rectificarea poate fi ceruta de orice persoana interesata care a constatat o inscriere ce nu e conforma cu realitatea – cererea se adreseaza primariei care a eliberat respectivul titlu de proprietate.
Anularea unui titlu de proprietate poate fi solicitată de orice persoană interesata care demonstrează că prin eliberarea titlului de proprietate unei alte persoane i-a fost încălcat dreptul său de proprietate asupra unei anumite suprafeţe (de ex). Cererea de chemare în judecată trebuie făcută în termen de 3 ani de la data la care a fost eliberat titlul de proprietate sau de la data la care persoana a luat cunoştinţă de faptul că pentru suprafaţa respectivă a fost eliberat titlul de proprietate unei alte persoane. Nerespectarea termenului de 3 ani duce la respingerea acţiunii ca fiind tardiv introdusă.
Constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate poate fi solicitată de orice persoană interesată de suprafaţa de teren cuprinsă în titlul de proprietate în mod nelegal şi poate fi făcută oricând. Acţiunea în constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate se timbrează cu taxă de timbru fiscal şi timbru judiciar.
Cel putin, asa cred...
Pentru Trope_doi........FALS!!!! NU MA APUC SA MAI COMENTEZ CA E MULT DE SCRIS
NU cumva e macar ceva care nu E FALS?
Citez:
Din L 169/1997 pt modif si complet a L.18/91:
Art. III – ... (2) Nulitatea poate fi invocată de primar, prefect, procuror şi de alte persoane care justifică un interes legitim, iar soluţionarea cererilor este de competenţa instanţelor judecătoreşti de drept comun, care au plenitudine de jurisdicţie.
Din L 245/2007: La articolul 27, dupa alineatul (2) se introduc alineatele (2.1) si (2.2), cu urmatorul cuprins:
... (2.2) In cazurile in care s-au emis titluri de proprietate in mod abuziv altor persoane decat fostii proprietari iar acestia detineau la acel moment adeverinte de proprietate si aveau posesia terenului, comisiile de fond funciar vor revoca titlurile emise cu incalcarea legii, daca acestea nu au intrat in circuitul civil. Daca respectivele titluri de proprietate au intrat in circuitul civil prin acte de vanzare-cumparare sau in alt mod, fostul proprietar se va adresa justitiei pentru constatarea nulitatii absolute a titlului respectiv potrivit prevederilor art. III din Legea nr. 169/1997 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
1. Citez din ce aţi spus PRIMA DATÃ : ,,Modificarea/rectificarea poate fi ceruta de orice persoana interesata care a constatat o inscriere ce nu e conforma cu realitatea – cererea se adreseaza primariei care a eliberat respectivul titlu de proprietate."

SI NU SE ASEMENA CU NIMIC CU CE DE A DOUA POSTARE. Si când o veţi vedea dvs. cerere soluţionată de modificare/rectificare la Primărie, fără intervenţia instanţei să ne anunţi si pe noi că suntem curiosi.:))

2. Citez: ,,Acţiunea în constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate se timbrează cu taxă de timbru fiscal şi timbru judiciar." - fals. De ce? pentru că este considerat litigiu de natură funciară, iat cele de natură funciară NU SE TIMBREAZA. Corect?! :)) Aaaahh, daca era litigiu de natură civilă se timbra, dar era altceva

Alte discuții în legătură

Actiune in anulare titlu de proprietate ContSters6135 ContSters6135 Am si eu o speta. De pe urma unui defunct au ramas 4 mostenitori, care au formulat cerere de reconstituire in termenul legal. Comisia judeteana a validat ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera un teren lipsa de pe tp dienusa dienusa in 20 noe1991 s-a emis adev de prop pe o suprafata de 2,99 ha conf hot nr 57 a com judetene,titlul de prop s-a emis in 2000 cu suprafata de 2,41,deci lipsa 58 ... (vezi toată discuția)
Rectificare titlu de proprietate NEVERMORE NEVERMORE Vă rog să-mi spuneţi dacă: la formularea unei acţiuni - în instanţă - de modificare a unui titlu de proprietate ( în sensul radierii unei parcele ... (vezi toată discuția)