avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Anuntarea sarcinii la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Anuntarea sarcinii la locul de munca

Sunt insarcinata in 10 saptamani si urmeaza sa anunt la locul de munca acest fapt. Problema este ca firma este din alt oras, nu avem registru de intrari, corespondenta se face prin intermediul email-ului si nu stu cum sa obtin acel nr de inregistrare pentru a putea face dovada instiintarii angajatorului.Vreau sa stiu daca este si o alta metoda prin care se poate anunta angajatorul ,ca sa am o dovada. Precizez ca vreau sa fiu acoperit a din acest punct de vedere deoarece am fost avertizata ca vor face in asa fel sa fiu data afara.
Va multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 16 Iulie 2012
Conform art. 2 lit. c) din Ordonanţa de Urgenţă Nr. 96 din 2003, privind protecţia maternităţii la locurile de muncă “salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare” iar conform art. 3 „Salariata gravidă are obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să le ateste starea. În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevăzută la alin. (1) şi nu informează în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă”.
De asemenea, conform Hotărârii nr. 537 din 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă art. lit c) salariata înştiinţează angajatorul, depunând, în copie, Anexa pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei, completată corespunzător de medic, la compartimentul resurse umane din cadrul unităţii, însoţită de o cerere scrisă care să conţină informaţii referitoare la starea proprie de maternitate, în conformitate cu art. 2 lit. c) - e) din ordonanţa de urgenţă, şi, după caz, solicitarea de a i se aplica măsurile de protecţie prevăzute de aceasta.
Art. 6 (1) precizează că prin documentul medical eliberat de medicul de familie sau, după caz, de medicul specialist care atestă faptul că o salariată este gravidă se înțelege fie adeverinţa medicală-tip aprobată de Ministerul Sănătăţii, fie Carnetul gravidei şi Anexa pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei în conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii nr. 12/2004.
Mai mult, legea instituie obligaţia pentru salariată de a prezenta angajatorului, în copie, documentul medical care atestă faptul că salariat este gravidă, în maximum 5 zile lucrătoare de la data eliberării.
Deci faptul ca am solicitat aceasta adeverinta de lamedicul de familie prin care se atesta ca sunt insarcinata si care ma obliga ca in maxim 5 zile sa anunt angajatorul, poate fi considerata dovada faptului ca l-am instiintat? A-[si vreasa le trimit o scrisoare recomandata cu confirmare de primire, dar nu stiu daca se poate specifica si continutul, si daca confirmarea de primire poate fi considerata dovada ca angajatorul a fost instiintat.
Puneti scrisoarea si adeverinta de la medic prin posta cu confirmare de primire si valoare declarata (asta inseamna ca se scrie ce contine corespondenta si dvs. scrieti asa "comunicare scrisoare si adeverinta privind starea de graviditate").
va multumesc mult pentru raspunsuri
Aceiasi problema o am si eu,cum sa-mi anunt angajatorul asupra starii mele de graviditate avand in vedere ca la noi in firma nu primim niciodata nr.de inregistrare si exista un precedent in firma in sensul ca o gravida a fost concediata, motivele nu le cunosc.Cand am facut cerere pentru CO mi s-a spus sa nu mai fac cerere si sa spun cand vreau concediu si daca se poate o sa-mi dea.
Ce as putea sa fac?

Alte discuții în legătură

Program redus de lucru cosmina_y cosmina_y Buna ziua.Sunt insarcinata in 26de saptamanii si as dori sa stiu daca pot trece la program redus de 6ore pe baza adeverintei de la medicul specialist si in ... (vezi toată discuția)
Gravida, functionar public debutant, oug 96/2003 bettybetty29 bettybetty29 Sunt functionar public debutant, insarcinata in 10 saptamani. Urmeaza sa instiintez in scris institutia ca sunt gravida si sa cer reducerea programului de ... (vezi toată discuția)
Instiintare angajator despre sarcina Florin-Galati Florin-Galati Buna ziua, ma adresez dvs cu urmatoarea nelamurire. Sotia este insarcinata in 5 luni, de la 3 luni de sarcina a anuntat anajatorul verbal si printr-o ... (vezi toată discuția)