avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie obligatorie persoana fizica 24 luni?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie obligatorie persoana fizica 24 luni?

am cumparat un laptop de pe vexio, mi-au spus cand l-am comandat ca are defapt 24 luni si pe site scria 1 an, dar au spus ca, cu noile legi sunt obligati sa dea 24 luni la persoane fizice, ok...am zis ca este bine, ptr ca vroiam 24 luni, dar cand a ajuns azi acasa laptop-ul m-am uitat pe certificat si scrie 1 an, nu am desigilat cutia, si nici nu o desigilez pana nu aflu, i-am sunat pe cei de la vexio si mi-au spus ca nu conteaza ce scrie pe certificatul de garantie, se ia in considerare bonul fiscal si data cand a fost cumparat si are 2 ani pe baza bonului fiscal dupa noile reglementari, bineinteles ca nu mi s-a parut ok si m-am pus pe cautat...dar nu am gasit nimic concret pe subiectul asta, si as dori daca se poate sa ma lamuriti, nu prea am incredere in aceste firme
Cel mai recent răspuns: ondrei , utilizator 21:59, 5 Ianuarie 2012
Legea nr. 449/2003, republicata 2008, privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora
Capitolul V - Termene
Art. 16
Raspunderea vanzatorului, conform prevederilor art. 9-14, este angajata daca lipsa de conformitate apare intr-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului.
Art. 17
Consumatorul trebuie sa informeze vanzatorul despre lipsa de conformitate in termen de doua luni de la data la care a constatat-o.

[ link extern ]
Sarbatori fericite!
L.C.
Laura Ciobeica a scris:

Legea nr. 449/2003, republicata 2008, privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora
Capitolul V - Termene
Art. 16
Raspunderea vanzatorului, conform prevederilor art. 9-14, este angajata daca lipsa de conformitate apare intr-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului.



Cumparatorul achizitioneaza un laptop cu garantie comerciala de 12 luni si garantie de conformitate de 24 luni.

Presupunem ca:
a. Laptopul se defecteaza dupa 5 luni de la achizitie.
b. Laptopul se defecteaza dupa 11 luni de la achizitie.
c. Laptopul se defecteaza dupa 18 luni de la achizitie.

In care dintre cazuri cumparatorul este indreptatit sa solicite efectuarea reparatiei sau inlocuirii produsului? Daca este indreptatit sa solicite acest lucru in oricare dintre cazurile mentionate, care este diferenta dintre cele doua tipuri de garantie?

Eu unul nu am reusit sa inteleg si am citit cam tot ce era necesar pe tema asta.

(cred ca si OP se refera la aceeasi nedumerire)
Ultima modificare: Vineri, 23 Decembrie 2011
cga43, utilizator
Eu cred ca se face o confuzie intre declaratia de conformitate si certificatul de garantie.


Declaraţia de conformitate este un document ce confirmă faptul că un produs satisface anumite cerinţe esenţiale ale Directivelor Uniunii Europene.

[ link extern ]
Fara declaratie de conformitate de la producator nu puteau comercializa laptopul.

Daca garantia oferita de firma respecta aceste conditii:

Art. 20
(1) Garantia trebuie sa cuprinda mentiuni cu privire la drepturile conferite prin lege consumatorului si sa ateste in mod clar ca aceste drepturi nu sunt afectate prin garantia oferita.
(2) Garantia trebuie sa precizeze elementele de identificare a produsului, termenul de garantie, modalitatile de asigurare a garantiei - intretinere, reparare, inlocuire -, inclusiv denumirea si adresa vanzatorului si ale unitatii specializate de service.
(3) Garantia trebuie redactata in termeni simpli si usor de inteles.


atunci nu aveti de ce sa va faceti probleme, in opinia mea.

Termenul declaratiei de conformitate a producatorului nu anuleaza obligatiile asumate de vanzator pe durata a 2 ani de la data vanzarii.
Ultima modificare: Vineri, 23 Decembrie 2011
Ares-3, moderator
Ares_3 a scris:

Eu cred ca se face o confuzie intre declaratia de conformitate si certificatul de garantie.


Daca este o confuzie, inseamna ca o face (aproape) toata lumea. Un scurt extras de la doi retaileri importanti din Ro:

Garantie comerciala
Garantia comerciala este conform certificatului de garantie emis de catre producator, in functie de categoria de produs si reprezinta perioada in care consumatorul beneficiaza de reparatii gratuite din partea vanzatorului/producatorului.

Garantia de conformitate
Toate produsele beneficiaza, prin lege, de garantia de conformitate care reprezinta perioada legala de 2 ani in care consumatorului i se aduce produsul la conformitate in mod gratuit. Conformitatea se refera la caracteristicile produsului oferite consumatorului prin publicitatea aferenta facuta de vanzator/producator.
In cadrul termenului de garantie de conformitate producatorul repara, inlocuieste sau restituie contravaloarea produsului, conform LG449/2003, Art.11, Alineat 2. Perioada de timp stabilita de remediere a reparatiei nu poate depasi 15 zile calendaristice de la data la care cumparatorul a adus la cunostinta vanzatorului lipsa de conformitate a produsului.



Cod producator: LX.R4H0C.010
Cod comerciant: 301257
Garantie tehnica: 24 luni, 6 luni acumulator
Garantie de conformitate: 24 luni

Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Decembrie 2011
cga43, utilizator
Pe scurt, asta inteleg eu:

Declaratia de conformitate este data de producator - am vazut ce inseamna (m-ati facut sa citesc si eu mai mult :) ).

Garantia de conformitate este oferita de comerciant si nu poate fi mai mica de 2 ani, pentru ca asa il obliga legea - chiar daca producatorul ''da'' numai un an prin declaratia de conformitate.

Garantia comerciala este data de cel care vinde si trebuie sa fie mai mare decat garantia de conformitate, ca sa aiba obiect. Li s-a pus pe tava firmelor o tehnica de marketing de care nu se prea folosesc decat ca sa impresioneze clientii cu inca un tip de garantie scris pe hartie. Este optionala, nu obligatorie pentru comercianti.

Daca garantia comerciala este egala cu garantia de conformitate nici nu ar trebui sa fie pomenita, in opinia mea - de aceea zic ca e doar praf in ochi.

Alte discuții în legătură

Garantie laptop catalin. catalin. Buna seara, Am cumparat anul trecut un laptop ACER dintr-un magazin autorizat pentru care am primit garantie doar 1 an. Este legal termenul de un an sau ... (vezi toată discuția)
Protectie firma mihailnegoita mihailnegoita Buna ziua. In primul rand, imi cer scuze daca nu postez unde trebuie. Am cumparat recent un laptop pe firma. Laptopul se afla actualmente in service-ul ... (vezi toată discuția)
Cum interpretam 449/2003 ? raspuns hilar pop sorin pop sorin Buna ... Am achizitionat un produs de uz indelungat, nu am primit certif. de garantie chiar daca am cerut in mod expres. La sesizarea mea, ANPC decide ca ... (vezi toată discuția)