avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daca parintele moare si are conturi la banci, ce se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daca parintele moare si are conturi la banci, ce se intampla cu banii?

Daca parintele are un copil, acesta nefiind imputernicit pe conturile parintelui,
de asemenea parintele nu are testament, dupa moartea acestuia ce se intampla cu banii din conturile lui ?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: bucur_adriana , utilizator 10:00, 10 Ianuarie 2012
Sa puteti ridica banii din banca, va trebui sa dezbateti impreuna cu ceilalti mostenitori ( daca sunt ), mostenirea dupa parinte. Apoi cu certificatul de mostenitor, va prezentati la banca
Banii care sunt in conturile bancare reprezinta bunuri in acceptiunea Codului Civil si prin urmare sunt inclusi in masa succesorala alaturi de celelalte bunuri ale defunctului. Va trebui dvs, sau notarul care dezbate succesiunea sa solicite bancii situatia conturilor bancare, dupa care se vor intocmi actele de succesiune pentru toare bunurile defunctului.Mostenitorii pe baza intelegerii dintre ei - in cazul mostenirii notariale vor imparti bunurile din masa succesorala, urmand ca acel mostenitor caruia ii revine in intregime bunul sau in cazul in care bunul nu se va dobandi in mod exclusiv ci va fi detinut in coproprietate, in baba certificatului de mostenitor sa intre in proprietatea si posesiunea bunului mostenit.In cazul dvs, banii din conturile bancare, fie ca vor apartine unui singur mostenitor, fie ca se vor imparti intre toti mostenitorii, vor putea fi dobanditi dupa inchiderea succesiunii, in baza certificatului de mostenitor eliberat de notarul public.
Am inteles!
Va multumesc inca o data pt ajutor!
Sarbatori fericite alaturi de cei dragi !
Daca sunteti unic mostenitor va puteti adresa la un birou notarial situat in raza teritoriala unde a avut ultimul domiciliu defunctul.
Daca exista descendenti si alte relatii si acestia au dreptul la mostenire.
Chiar daca ati fi fost imputernicit pentru conturile bancare ale parintelui, aceasta este valabila doar pe timpul vietii defunctului, mi-a zis un functionar. Eu am fost in situatia aceasta (2 mostenitori) si banca mi-a spus ca trebuie Certificat de calitate de mostenitor, care nu prea stiu ce este si ce rost are in momentul in care va fi un Certificat de mostenitor in urma succesiunii, unde trebuie sa treceti si banii din banca daca sunt mai multi mostenitori.

Daca sunteti unic mostenitor si ati fi fost imputernicit era mai simplu. Mergeati la banca cu certificatul de deces si va dadeau banii. Cel putin asa a fost in cazul sotului meu cand au decedat parintii lui.

Alte discuții în legătură

Taxe transfer bani urmasi in caz de deces parinte SorinGeo SorinGeo Buna ziua, In cazul decesul parintelui, pentru transferul bancar al banilor in contul personal al acestuia in cel al copiilor mostenitori se percep taxe ( ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters291019 ContSters291019 Titularii a doua conturi bancare au decedat. Eu sint inputernicita. Ce acte imi trebuie ca sa trec sumele pe numele meu. Trebuie trecute in actul de ... (vezi toată discuția)
Buna seara dumutaadrianred dumutaadrianred In cazul unei persoane care are un cont deschis la o banca, intervine decesul titularului, si nu este nici o alta persoana care sa fie imputernicita, ce se ... (vezi toată discuția)