avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sesizare Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sesizare Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate

Ptr ca angajatorul refuza sa imi plateasca concediile prenatal si postnatal as vrea sa fac o sesizare la Casa Judeteana de Asigurari.Ce acte trebuie sa pregatesc in acest sens?Pot face sesizare la Casa Judeteana de Asigurari unde domiciliez sau la cea din judetul unde am lucrat/??Cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: atalinna , utilizator 09:37, 2 Februarie 2012
Sesizarea se depune la C.J.A.S. in raza caruia isi are sediul social angajatorul dvs ... sesizarea o puteti depune la registratura institutiei sau o trimiteti prin posta prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire .
Este buna varianta cu recomandata avand in vedere statutul de proaspata mamica si distanta mare fata de localitatea unde am avut serviciul.Va multumesc.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47
....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
Deci exista riscul ca el sa fie amendat iar mie sa nu imi plateasca banii ptr concedii?A-ti strecurat un *poate* in ultima dvs afirmatie....
Intrebati ce anume acte sa pregatiti.Nu este nevoie decat sa mentionati in sesizare :
-datele complete de identificare ale dvs(important codul numeric personal)
-denumirea angajatorului
- tipul de concedii medicale de care ati beneficiat(cod 08),datele de inceput-sfarsit si medicul prescriptor.
Sesizarea o trimiteti recomandat cu confirmare de primire pe adresa Casei Judetene de Asigurari de Sanatate de pe raza angajatyorului dvs.,"Departamentul Control"
Domnul Valeriu are dreptate,nu in toate cazurile angajatorii dupa ce platesc o amenda trec si la decontarea concediilor respective,poate dvs. sa aveti noroc,caci altfel trebuie sa ajungeti in justitie si nu stiu daca nu cumva valoarea insumata ce o veti avea de recuperat este mai mica decat cheltuiala ce o veti face...

Alte discuții în legătură

Concediul medical pre si post natal virat de casa de sanatate, dar neplatit salariatului de catre lichidator PopaN PopaN Buna seara, Am si eu o problema cu un Lichidator care refuza sa-mi plateasca banii din CM pre si post natal, desi acestia au fost virati de catre Casa de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical catalina45 catalina45 buna ziua...lucrez ca miner la una din minele din localitatea Lupeni...am fost in concediu medical si intreprinderea mi a platit doar jumatate din ... (vezi toată discuția)
Plata concediilor medicale 4591 4591 Cine imi plateste concediile medicale -cod 14? Sunt in cm din august 2018 si pana in 31.01.2019 cu dreptul la prelungire până la un an si 6 luni. Firma este ... (vezi toată discuția)