avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Domiciliu in Romania?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Domiciliu in Romania?

Am carte de identitate romana si pasaport romanesc.
Locuiesc in strainatate de mai bine de 8 ani (in tara ajungand numai in concediu - maxim 3 saptamani pe an) si am rezidenta in tara in care locuiesc.
Ma intereseaza in acesta situatie unde se considera ca am domiciliul: in Romania sau in strainatate?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 14:57, 10 Ianuarie 2012
Cetatenii romani pot avea un singur domiciliu - fie in tara, fie in strainatate.
Dvs. pentru aveti carte de identitate, aveti domiciliul in Romania.

Daca ati fi avut domiciliul in strainatate, cartea de identitate v-ar fi fost retinuta la Biroul Pasapoarte si v-ar fi fost aplicat pe pasaport un colant pe care scrie Cetatean roman cu domiciliul in strainatate.
Multumesc pt raspuns! Eu am domiciliul in strainatate de 8 ani (in CI am adresa de la parintii mei, si asa cum am precizat in tara sunt maxim 3 saptamani pe an) doar ca nu am stiut de acesta cerinta cu predarea CI.

As mai avea nevoie de cateva lamuriri:
1. Indiferent de timpul petrecut in tara numai pt ca am carte de identitate sunt considerata cu domiciliu in Romania?

2. Ce acte trebuie sa prezint pentru a fi trecuta cu domiciliul in strainatate?

3. Aceasta precizare in pasaport se face doar la serviciul pasapoarte sau se poate face si la Ambasada Romaniei din tara unde locuiesc?

4. Pentru a fi trecuta in pasaport adresa din strainatate trebuie sa schimb pasaportul sau doar se aplica o stampila pe cel existent?

5. Daca am imputerniciri notariale date be baza CI, in momentul in care o predau trebuie sa refac aceste imputerniciri?

6. Exista restrictii privind genul de activitati, acte etc ce pot fi efectuate in Romania de catre un cetatean roman cu domiciliul in strainatate (i.e. deschiderea unei firme, cumparari de terenuri, cumpararea unei masini, construirea unei case, deschidere conturi in banci romanesti, participarea la alegeri)?
Nu aveti domiciliul in strainatate :)

Aveti rezidenta in strainatate; e ca si cum in Romania ati avea domiciliul in Bucuresti, sa zicem, la proprietatea parintilor dvs., dar ati sta in Timisoara.
In acest caz, domiciliul inscris pe cartea de identitate ar fi in Bucuresti iar pe spatele cartii de identitate ati avea colantul cu viza de resedinta in Timisoara.
Diferenta in cazul dvs. este ca aveti carte de rezidenta, dar semnificatia este aceeasi: arata locul unde locuiti efectiv in aceasta (sau pentru o) perioada

Nu trebuia sa predati cartea de identitate niciunde atata timp cat nu ati mers sa anuntati ca v-ati stabilit domiciliul in alta tara.

1. Da.

2. Documentele pentru eliberarea pasaportul simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu sunt urmatoarele:

* certificatele de stare civila, in original;
* documentele eliberate de autoritatile statului de domiciliu, in original, impreuna cu traducerea in limba romana, efectuata de un traducator autorizat, din care sa rezulte una dintre urmatoarele situatii:
- a dobandit un drept de sedere pentru o perioada de cel putin un an sau, dupa caz, i s-a prelungit succesiv dreptul de sedere, in decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv;
- a dobandit un drept de sedere pe teritoriul statului respectiv, in scopul reunificarii familiale cu o persoana care domiciliaza pe teritoriul acelui stat;
- a dobandit un drept de lunga sedere sau, dupa caz, un drept de sedere permanenta pe teritoriul statului respectiv;
- a dobandit cetatenia statului respectiv;
- a dobândit un drept de muncă ori este înscris intr-o institutie private ori publica cu scopul principal de a urma studii inclusiv de formare profesionala;
- a dobândit un certificat de înregistrare sau document care atestă rezidenţa într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European.
* pasaportul in care sunt aplicate mentiuni cu privire la dobandirea dreptului de sedere pe teritoriul acelui stat;
* dovada achitării taxelor si tarifelor de emitere a pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar, completate pe numele titularului, în original;
mai multe aici:
[ link extern ]

3. Se poate si in tara unde sunteti:
Cerererile pentru eliberarerea unui paşaport simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar cu menţionarea statului de domiciliu se depun personal, în străinătate la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României (aceeasi sursa)
Cetateanul roman care si-a stabilit domiciliul in strainatate are obligatia ca la inmanarea pasaportului, in care este mentionata stabilirea domiciliului in strainatate, sa predea actul de identitate care atesta domiciliul in Romania, iar in lipsa acestuia o declaratie justificativa.


4. La intrebarea aceasta nu pot sa va dau un raspuns sigur, ideal din punctul meu de vedere ar fi sa va puteti face unul nou.

5. In momentul in care predati cartea de identitate, aceasta se anuleaza. Ca act de identitate veti avea doar pasaportul, seria lui va fi cea care va fi trecuta in procuri.

6. Normal mi s-ar parea ca indiferent unde au domiciliul, cetatenii romani sa aiba aceleasi drepturi, eu cred ca nu exista niciun fel de diferenta in privinta aceasta. Daca cineva stie altceva rog sa ne spuna si noua.
In privinta alegerilor, daca va referiti la dreptul de a vota, in mod cert il aveti (se pare ca cetatenii romani din strainatate, cu domiciliu acolo sau nu, sunt extraordinar de eficienti la vot, daca ne amintim de ultimele prezidentiale :rolleyes: ).
Dreptul de a fi ales parca poate fi conditionat pentru anumite pozitii, cum e cea de primar, de domiciliul in localitatea unde candideaza.
Multumesc!

Pe mine toata chestia asta ma intereseaza datorita prevederilor codului fiscal conform carora daca sunt rezident platesc impozit iar conform articolul 7 pct 23 art punct a acuma sunt rezidenta :(

Daca ma intereseaza mai multe lamuriri espre acest statut de rezident definit in codul fiscal..e acesta locul sa intreb sau ar trebui sa selectez alt grup de discutii e.g. referitor la impozite/fiscaltate?

Sectiunea potrivita ar fi Fiscalitate - Impozit pe venit.

Nu uitati sa precizati sursa veniturilor: daca sunt din salariu sau din profesii libere, activitati comerciale etc..

Alte discuții în legătură

Renuntarea temporarà la domiciliul in romània engel engel doresc sa stiu cu precizie daca se poate renunta la domiciliul temporar in romania,si pt cat timp e posibil ...Si daca comporta complicatii avind un apartament ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte de identitate expirata!!! andinaa andinaa Fiindca buletinul meu urmeaza sa expire am mers la evidenta populatiei sa vad ce acte sunt necesare pentru eliberarea noului buletin si am aflat cu stupoare ca ... (vezi toată discuția)
Pasaport cetatean roman cu domiciliul in strainatate, se poate evita statutul acesta ? dan_daniel dan_daniel Sunt cetatean roman, locuiesc intr-o tara UE de vreo 3 ani de zile unde am obtinut si rezidenta. Pasaportul romanesc mi-a expirat acum 1 an si jumatate dar ... (vezi toată discuția)