avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, succesiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, succesiune?

Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 saptamani a decedat si unchiul. Ei aveau intre ei testament unul pe celalalt, dar nu s-a facut succesiunea dupa matusa. Urmasii unchiului sunt 3 frati si mai multi nepoti de la alti 3 frati.
Unii dintre acestia vor sa-mi cedeze partea lor mie stiind ca eu i-am ingrijit. Va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari stringente.
1. In cazul de fata eu as avea vreu drept ca ruda a matusii?
2. Unde pot gasi o copie a testamentului? Testamentul poate intra in vigoare daca nu s-a facut succesiunea dupa matusa?
3. Care ar fi procedura legala cea mai favorabila pentru a beneficia de partile de mostenire la care renunta unii dintre frati ai unchiului in favoarea mea?
4. Pot participa la succesiune? Pot sa deschid eu succesiunea?
5. Am calitatea de a devenii coerez?
Va rog din suflet sa ma lamuriti cu privire la aceste aspecte foarte importante si foarte urgente pt mine.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:23, 14 Ianuarie 2012
1. Aveti dreptul doar daca tatal dvs. este decedat si veniti la mostenire prin reprezentare
2. Daca este testament autentic, se afla la Notar. Altfel, se afla probabil la unul dintre mostenitori.
3. Actul de donatie. Renuntarea la mostenire nu se poate face in favoarea cuiva, trebuie acceptata si apoi donata cota lor catre dvs.
4. a) doar daca tatal dvs. (presupun ca era fratele matusii), b) Succesiunea este deschisa prin moarte. Puteti deschide dezbaterea succesiunii doar daca tatal dvs. este decedat.
5. Doar daca tatal dvs, ruda primara cu matusa este defunct.
Sunt ruda cu matusa, ii sunt stranepoata Bunica materna a fost sora matusii decedate,
mama mea este nepoata ei dela sora. Mama mea este in viata.
Daca a murit matusa inaintea unchiului, ei avand intre ei testament, dar specific, nu s-a facut succesiunea dupa matusa, noi rudele matusii mai avem vocatie succesorala? Venim la succesiune, sau doar rudele unchiului au drepturi?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul acesta doar rudele unchiului il mostenesc. In baza testamentului, unchiul a mostenit tot. Fratii matusii nefiind mostenitori rezervatari.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrucat unchiul a decedat ultimul , iar in baza acelui testament el a mostenit tot de la sotia sa ,fiind unic mostenitor. Neavand copii nu sunt mostenitori rezervatari. Chiar in lipsa testamentului nu aveati vocatie intrucat fratii vin inaintea nepotilro la mostenire. Testamentul se gaseste la Camera Notarilor unde il veti obtine cu copia certificatului de deces.Cei care doresc sa -ti cedeze partea trebuie sa faca declaratie de acceptare a mostenirii in termen de 6 luni de la decesul unchiului pentru a accepta mai intati ei insisi, altfel sunt considerati straini de succesiune si vor mosteni doar cei care accepta .Dupa ce vor primi partea lor ce li se cuvine o pot vinde sau dona cui doresc .
1. Deci unchiul mosteneste automat prin testament fara sa fie nevoie sa fi facut succesiunea?
2. Copiii infiati ai fratilor decedati vin la mostenire?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire după mama vitregă, decedată fără urmași. cine are dreptul la cei 25% din partea acesteia? Alinamanole1984 Alinamanole1984 Bună seara! Am și eu o problemă și sper din tot sufletul sa ma puteți ajuta. În 2008 tatăl meu a decedat, în același an am dezbătut succesiunea. Din ... (vezi toată discuția)
Drep succesoral macsi macsi Buna ziua, Unchi decedat de curand-frate al tatalui meu, casatorit, fara copii, matusa-fasta sotie a defunctului decedata acum 5 ani. La moartea matusii nu ... (vezi toată discuția)
Succesiune bebelino2006 bebelino2006 Buna ziua, Avem urmatoarea situatie : O familie compusa din doi frati si trei surori. Din toti cei de mai sus,in viata a mai ramas o sora care are doi ... (vezi toată discuția)