avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Înființarea unui ONG in vederea deschiderii unei ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Înființarea unui ONG in vederea deschiderii unei scoli primare private

Buna ziua,

As dori sa aflu dacă in vederea infiintarii unei scoli primare private e mai bine sa pornim acest demers prin intermediul unei fundații sau asociații.
Știu ca valoarea patrimoniului fundatiei e cu mult mai mare decât cel al unei asociații. Care ar fi formula cea mai potrivită din punct de vedere legal? Mentionez ca suntem 3-5 membrii fondatori.

Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: Rodivas , utilizator 19:37, 27 Ianuarie 2012
Art. 60 din Legea nr.1/2011
(1) Invatamantul particular si confesional se organizeaza conform principiului nonprofit in unitati de invatamant preuniversitar, la toate nivelurile si formele, conform legislatiei in vigoare.
(2) Criteriile, standardele si indicatorii de performanta pe care trebuie sa le indeplineasca unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional sunt identice cu cele pe care trebuie sa le indeplineasca unitatile de invatamant de stat.
(3) Unitatile particulare de invatamant sunt unitati libere, deschise, autonome atat din punct de vedere organizatoric, cat si economico-financiar, avand drept fundament proprietatea privata, garantata de Constitutie.
(4) Autorizarea de functionare provizorie, acreditarea si evaluarea periodica a unitatilor de invatamant preuniversitar particular si confesional sunt realizate de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, conform legislatiei in vigoare.
(5) Unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional acreditate sunt sprijinite de stat, conditiile fiind stabilite prin hotarare a Guvernului.
(6) Statul sprijina si coordoneaza invatamantul particular si confesional, in conditiile legii, respectand in intregime drepturile acestuia.
(7) Directorii unitatilor de invatamant particular sunt numiti de conducerea persoanei juridice fondatoare, cu respectarea criteriilor de competenta. Actul de numire se aduce la cunostinta inspectoratului scolar pe raza caruia isi desfasoara activitatea unitatea respectiva.

Asadar, puteti infiinta o asociatie care sa patroneze acea scoala....este mai avantajos din punct de vedere al costurilor initiale pentru infiintarea asociatiei ...
Mersi mult pentru promptitudine. Voi mai reveni cu întrebări.
Buna, revin cu rugamintea unei precizari.
Exista vreo deosebire sau limitare între asociatie si fundatie, in ceea ce privește posibilitatile de sponsorizare sau/si împrumut către asociatie de către o persoana fizica, eventual membru fondator?
Nu exista nicio diferenta intre o asociatie si o fundatie , in sensul precizat de dvs....
Pentru Rodivas.
Puteti consulta legislatia pentru a afla deosebirile, in special la infiintare, intre asociatii si fundatii, la adresa [ link extern ]
Ar mai fi un aspect legat de "împrumut către asociatie de către o persoana fizica". Nu se prea practica. De obicei se aduc sume de bani catre aceste ong-uri prin sponsorizari sau donatii si nu se mai recupereaza.
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2012
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Forma de organizare pentru o scoala privata destinata copiilor cu dizabilitati eeadeea eeadeea Buna seara! Am si eu o intrebare: poate fi infiintata o scoala privata pentru copii cu dizabilitati care sa functioneze ca societate comerciala? Articolul 60 ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie monitorizare scolara? belena2013 belena2013 Buna ziua, 1. Cum as putea sa infiintez o asociatie care sa faca urmatoarele: - Prevenirea si excluderea absenteismului; - Prevenirea si excluderea ... (vezi toată discuția)
Taxe percepute pentru eliberarea unor documente şcolare gabriel1974 gabriel1974 Unele scoli percep taxa pentru eliberarea unor documente scolare(adeverinte,foi matricole,diplome de studii,etc) as dori sa stiu care este baza legala in urma ... (vezi toată discuția)