avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Inspectia fiscala la pfa ii
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Inspectia fiscala la pfa ii

Buna ziua,
Am primit o instiintare despre inspectia fiscala la PFA, intrucat circa fiscala din oras a fost desfiintata an fost repartizat in alt oras la 20 km de sediu cu toate ca la numai 8 km se gaseste sediul AFP din municipiu. In informare se preciza ca trebuie in termen de 5 zile sa ma prezint la AFP repartizat, pentru confirmarea soldurilor cu bugetul de stat. Am fost nevoit sa inchid magazinul intrucat sunt singur nu am angajat si sa ma deplasez la AFP unde functionara mirata ca am venit comentand ca am fost pus pe drum de cei de la directie, a verificat CNP si a confirmat ca nu am nicio datorie, am solicitat totusi sa imi puna o stampila cu data sa pot demonstra la inspectie ca am fost in termen la finante.
Am intrebat in ce zi vine inspectia, au ramas surprinsi, cum adica sa vina ? Vi tu la noi sau la municipiu cu rucsacul cu acte. In informarea primita au pus si carta “drepturilor “ mele unde se specifica ca ei vin la sediul contribuabilului asa ca am solicitat sa vina ei, au spus sa sun la municipiu la inspectori. Am sunat si am intrebat la ce ora in data trecuta pe informare sosesc, acelasi raspuns cum adica sa venim noi ? dumneata vi la noi cu cutiile cu acte. Intrebarea mea este ce pot sa fac in acest caz cand drepturile mele sunt calcate in picioare de functionarii platiti de mine ? Trebuie sa inchid iarasi magazinul si sa pierd timpul pe la usile lor, nu ma pot deplasa asa de usor intrucat am probleme de sanatate, nu am cauciucuri de iarna, nu am rovinieta intrucat nu am bani pentru asa ceva.
La sediul meu pot sa faca inspectia , am birou dotat cu birotica, spatiu corespunzator asa cum prevede legea, nu inteleg de ce nu respecta si ei legile. De ce nu sunt lasat sa imi desfasor activitatea fara sa fiu nevoit sa pierd o zi sau poate cateva zile din cauza lor. Pentru mine conteaza mult si cateva ore cand am inchis, si asa nu sunt prea multe vanzari in aceasta perioda. Lucrez corect Ce sa fac sa trimit o adresa catre AFP si sa ii informez ca ii astept in data programata la sediul meu, nu am de gand sa ma duc la ei, sa pierd timpul si sa ma stresez la usa lor. Va rog un sfat, ce pot sa fac ? Multumesc pentru ajutor.
Conform Codului de Procedura Fiscala , inspectia fiscala se desfasoara in spatiile de lucru ale contribuabilului iar contribuabilul trebuie sa asigure un spatiu adecvat( numai in cazul in care contribuabilul nu poate asigura acest spatiu inspectia fiscala se desfasoara la sediul organului fiscal) :
"Art. 103 Locul şi timpul desfăşurării inspecţiei fiscale

(1) Inspecţia fiscală se desfăşoară, de regulă, în spaţiile de lucru ale contribuabilului. Contribuabilul trebuie să pună la dispoziţie un spaţiu adecvat, precum şi logistica necesară desfăşurării inspecţiei fiscale.

(2) Dacă nu există un spaţiu de lucru adecvat pentru derularea inspecţiei fiscale, atunci activitatea de inspecţie se va putea desfăşura la sediul organului fiscal sau în orice alt loc stabilit de comun acord cu contribuabilul.

(3) Indiferent de locul unde se desfăşoară inspecţia fiscală, organul fiscal are dreptul să inspecteze locurile în care se desfăşoară activitatea, în prezenţa contribuabilului sau a unei persoane desemnate de acesta.

(4) Inspecţia fiscală se desfăşoară, de regulă, în timpul programului de lucru al contribuabilului. Inspecţia fiscală se poate desfăşura şi în afara programului de lucru al contribuabilului, cu acordul scris al acestuia şi cu aprobarea conducătorului organului fiscal."

[ link extern ]
Ma scuzati, nu am terminat .

Va sfatuiesc sa faceti adresa, asa cum ati spus, in care sa mai specificati ca :
- aveti spatiu adecvat si logistica necesara desfasurarii activitatii de inspectie fiscala
- va puteti deplasa la sediul dumnealor intrucat aceasta ar insemna incetarea activitatii in ziua respectiva

Puteti sa solicitati ( daca sunteti si dvs de acord) desfasurarea actiunii de inspectie fiscala la sediul dumnealor in afara orelor de program. - cu aceasta propunere sigur nu vor fi dumnealor de acord.
Multumesc pentru sfat. La sediul unde imi desfasor activitatea am toate conditiile prevazute de legislatie pentru a se face inspectia. Am multe acte intrucat am cautat sa fiu corect. Am zeci de dosare; deci va dati seama ce inseamna sa le adun pe toate sa le pun in cutii si sa le car la finante doar pentru ca asa vor inspectorii sa le verifice la ei. Oricum ce fac daca mai au nevoie de lamuriri sau alte acte doveditoare, la sediu sunt toate si pot sa le prezint , nu mai vorbesc de faptul ca trebuie sa inchid cea ce constituie un prejudiciu atat pentru mine cat si pentru clienti. La sediu pot sa fiu asistat de contabil. Am sa le trimit o adresa, dar daca refuza sa vina sau vin si ridica ei toate actele fara sa faca inspectia la sediul meu unde au toate conditiile ce pot sa fac ? Este un abuz din partea lor ? Care este dreptul meu in acest caz, ca de primit un exemplar al Cartei drepturilor si obligatiilor contribuabilului am primit dar dupa cum vad ei nici nu iau in seama aceste prevederi. Ma intreb oare ce va urma la inspectie, vor respecta legislatia sau vor interpreta legea doar cum vor ei fara sa tina seama de cheltuielile justificate pe care le am ? Am citit pe forum despre abuzuri in timpul controlului si interpretari eronate a legislatiei din partea unor inspectori din ziua de azi. Are cineva experienta unui astfel de control ? Daca ma puteti ajuta va multumesc intrucat nu vreau sa ma mai stresez si pentru aceste lucruri, mai ales ca legislatia se schimba de doua ori pe zi...
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
suntdac, utilizator
Am uitat sa va spun:adresa sa o trimiteti cu confirmare de primire
Ar fi foarte bine sa accesati site-ul lor - ar trebui sa aiba o registratura electronica -prin care sa trimiteti si pe aceasta cale adresa - tot cu confirmare. Confirmarile sunt dovezile dvs ca ati comunicat cu ei. Conform reglementarilor in vigoare sunt obligati sa va raspunda. Ar fi bine sa completati adresele cu tot ce va este favorabil : asistenta contabil, toate actelele pe care le aveti la sediu si nu le puteti transporta , etc.
In ceea ce priveste intrebarea dvs " este un abuz ? ", da , eu asa consider .
Dumnealor nu vor sa se deplaseze la dvs desi este obligatia lor.

Oricum, incercati sa faceti aceste adrese in termeni amiabili. E bine sa-i contactati si telefonic si sa le comunicati intentia dvs. Va doresc mult succes.
Buna ziua,
Am contactat telefonic inspectorul care a spus ca daca nu ma duc la ei atunci o sa vina ei sa ridice actele si sa le duca la sediul lor pentru verificare.
Ce sa fac in acest caz daca nu vor sa faca inspectia la sediul meu si vor sa ridice ei actele ?
Nu ma consider un " sclav " in tara mea si nu pot sa fiu de acord cu acest mod de lucru. Chiar nu pot fi oprite aceste " abuzuri " din partea lor daca sunt sau noi nu mai avem niciun drept ? Va rog ajutor. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Deducere cheltuieli cu bon fiscal cristian_conea cristian_conea Sunt PFA si am cumparat articole de birou cu bon fiscal stampilat, pe care e trecut fiecare articol in parte. Este aceasta cheltuiala deductibila ? (vezi toată discuția)
Deductibilitate tva si cheltuiala la bonuri fiscale?! mercur_ro mercur_ro HG 831/1997 a fost abrogata prin HG 105/18.02.2009. HG 831/1997 a fost modificat prin ordinul 293/2006 (care modifica OMFP 1714/2005)... Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Informatii fiscale ContSters116443 ContSters116443 Buna ziua, Intrucat nu ma pricept la chestiunile contabile, indraznesc sa va cer ajutorul in urmatoarele chestiuni: 1) Bonurile fiscale obtinute de la ... (vezi toată discuția)