avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Injuratul unei persoane -unde se clasifica ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Injuratul unei persoane -unde se clasifica ?

Buna ziua ,

Nu stiu daca am pus intrebarea unde trebuie ; deci , cind injuram de mama o persoana de fapt ce reglementare incalcam ? in ce categorie intra : insulta , calomnie , ultraj , drept civil ?
Cel mai recent răspuns: Doru sincovita , utilizator 10:38, 8 Noiembrie 2021
ART. 205*)
Insulta
Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte cu amendă.
Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
------------
*) Art. 205 a fost abrogat prin art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006. Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 62/2007, a constatat că dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, partea referitoare la abrogarea art. 205, 206 şi 207 din Codul penal, sunt neconstituţionale.

In şedinţa din data de 18 octombrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, prin decizia nr. 8 a admis recursul în interesul legii declarat de Procurorul General al PÎCCJ şi sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cu privire la consecinţele deciziei CCR nr. 62/2007 (publicata in M. Of. nr. 104 din 12 februarie 2007) asupra activităţii dispoziţiilor articolelor 205, 206 şi 207 din Codul penal, Instanţa Supremă statuând că normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi art. 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 Cod penal privind proba verităţii, abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziţii declarate neconstituţionale prin decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curţii Constituţionale, nu sunt în vigoare.
Prin urmare la acest moment ramane doar varianta actiunii civile.

Injuratura pur si simplu intre doua persoane intr-un loc privat nu se incadreaza nicaieri, eventual la nesimtire:)
Dar daca sunt intrunite anumite conditii, legate de calitatea persoanei, locul faptei, tulburarea linistii publice, poate fi contraventie, rar infractiune ( ultraj).
Iar in civil se poate intenta actiune pt despagubiri daca se demonstreaza ca s-a creat un prejudiciu.
In mod normal = insulta ! Greu de probat ! Daca se face in spatiu public si
persoana '' indulcita '' se simte grav atinsa de injurii poate actiona in instanta
pe '' Distinsul '' care a '' ofensat-o '' !
Fireste necesita martori si cum tehnica moderna tine cu noi o inregistrare cu un
telefon mobil !!


Depinde pe cine injurati si in ce context. Daca, de exemplu, injurati un politist care va opreste in trafic, va fi ultraj. La fel, pe un functionar de la un ghiseu, medic, avocat etc. Daca va injurati vecinul peste gard, probabil va va injura la randul sau si totul se va opri aici. Sau va face plangere la politie iar acestia va pot da o amenda pentru tulburarea linistii publice, daca v-ati certat mult prea sonor si au auzit si altii. Daca dupa injuraturi va puneti si pe fapte (dati o palma sau daramati un gard ori aruncati cu pietre), puteti intra in penal. Daca e o vedeta pe care o injurati pe strada, va poate da in judecata si pe civil (depinde cine a asistat la injurarea ei). Deci, depinde de situatie.
Din ce s-a spus aici , este mai rau cind injuram o autoritate publica in functiune , adica de fata cu ea . Dar daca nu este de fata , nu avem treaba ea si o injuram ?? sa dam un exemplu :
Sint in un spatiu privat si unul de linga mine se apuca sa injure oficialitati ale administratiei , care sint in functie ,dar nu sint de fata . Deci nu s-a facut public nimic , s-a emis doar o parere . Se incalca vreo reglementare ?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
popo_acas, utilizator

Alte discuții în legătură

Acuze pe facebook al3xn01 al3xn01 buna seara daca sunt cercetat intr-un dosar penal nefinalizat , o cunostinta pe facebook imi adreseaza injurii plus cuvinte jignitoare vrei sa omori ca pe ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnie capucino capucino am gasit azi o noutate pt mine, o decizie a ICCJ din care am inteles ca de fapt insulta si calomnia ar fi infractiuni. insa din cate am citit, decizia nu se ... (vezi toată discuția)
Lnfractiunea de insulta si calomnie sandidu sandidu Precum se stie , art 205 si 206 din Codul Penal referitoare la pedepsirea infractiunii de insulta si calomnie au fost eliminate ! Stie cineva daca fapta de ... (vezi toată discuția)