avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Serviciu paza extern la societate comerciala - ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Serviciu paza extern la societate comerciala - Protectia Muncii

Buna ziua si imi cer scuze daca sa mai discutat pe urmatorul subiect , nereusind sa il gasesc
Sa incep cu inceputul - Sint agent de paza extern la o societate comerciala - un mare magazin comercial - si as dori si eu cateva lamuririi legale vis-a-vis de urmatoarea situatie ( mai ales pe timpul iernii ) :
La magazinul respectiv se asigura paza exterioara pe timpul cat este inchis magazinul ( de regula noapte si in zilele declarate libere legal ) cu agenti de paza propii , cu toate ca in interiorul magazinului exista firma de paza care asigura paza interioara a magazinului
Vara dupa cum va dati seama nu exista probleme legate de timpul favorabil , insa acum pe timp de iarna problema este destul de acuta si anume :
- Magazinul/Societatea comerciala nu detine cusete/chioscuri dedicate pentru paza si astfel sintem nevoiti sa induram frigul/gerul in aceasta perioada pe perioada desfasurari serviciului de seara/noapte
Trebuie sa mentionez ca ni-se da cate 0,5kg de ceai pe tura si mai nou acum sau hotarat sa lase deschise niste usi pe laturile magazinului unde sint usii duble
Problema este insa ca in acele spatii dintre usile duble din cauza ca exista diferite metode de incalzire ( aer conditionat si/sau incalzire de la centrala ) va dati seama ca variaza ( cel putin cu aerul conditionat acum pe aceste geruri = aproape de 0 )
Am adus in discutie problema cu cusetele/chioscurile dedicate de paza si am primit un raspuns destul de bizar ( cel putin pentru mine ) :
- Nu ii lasa sa amplaseze primaria astfel de cusete/chioscuri pe langa magazin , fiind pe domeniul public aceste amplasamente ( magazinul fiind situat chiar langa primaria unui sector al Bucurestiului )
Culmea este ca acum de sarbatori in schimb pe langa magazin au fost zeci de standuri/mese ale diferitiilor comercianti care isi vindeau marfa
Acum vin si intreb :
- Cum pe diferitii comercianti cu masute/corturi sint/au fost lasati pe acest domeniu public sa isi vanda marfurile , iar pentru o societate comerciala care are un serviciu de paza permanent nu este lasata sa isi amplaseze niste cusete/chioscuri dedicate serviciului de paza permanent ?
Legea ce spune/scrie referitor la situatia de mai sus si mai ales ca intra in domeniul Protectiei Muncii
Multumesc anticipat de raspuns
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
mario08, utilizator
Cel mai recent răspuns: mario08 , utilizator 09:35, 9 Februarie 2012
Ordonanta de urgenta nr. 99 din 29 iunie 2000 privind masurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor încadrate în munca

Art. 5. - În perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza în aer liber:
a) distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
b) acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop în care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
c) asigurarea echipamentului individual de protectie.

Nu cred ca primaria nu le da aprobare. Eu locuiesc langa un mag. Real, si are cateva astfel de chioscuri. Mai degraba, conducerea mag., nu vrea sa aveti un loc in care ati putea dormi pe timpul noptii, de aceea va lasa intre usi, sunt transparente si va pot supraveghea.
Art. 5 mentionat mai sus, ii obliga sa ia masuri corespunzatoare.
Astazi la TV, aratau un paznic gasit mort, inghetat .
In sensul prevederilor ordonantei de urgenta, prin temperaturi extreme se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care:
a) depasesc +37 gradeC sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
b) scad sub -20 gradeC sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Masuri se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
Probabil comerciantii au contribuit la bugetul primariei pentru autorizatia de functionare pe domeniul public, iar pentru conducerea obiectivului pazit asa ceva ar fi o cheltuiala suplimentara.
Presupun ca firma de paza nu isi desfasoara activitatea doar la un singur obiectiv, o metoda ieftina pentru toti ar fi scurtarea perioadei de activitate in mediu exterior, pe timp de noapte, expunere limitata la conditii meteo nefavorabile dar cu conditia acordarii echipamentelor de protectie individuale corespunzatoare, iar pentru diferenta de timp de lucru repartizarea agentilor de paza la obiective unde exista cabine, gherete incalzite.
Daca in fisa postului, este specificat paza obiectivului pe exterior, pe timpul noptii, nu se poate scurta timpul de lucru.
Art. 5 OU 99/2000 daca este respectat, se poate desfasura paza !
Toti avem nemultumiri la locul de munca, dar ne adaptam cum putem, trebuie sa ne castigam o paine , mai alba sau mai neagra !!
Art. 6. - (1) Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute la art. 4 si 5 vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
etc.
Referitor la painea alba sau neagra, problema este ca incercam sa rezolvam problemele in mod individual si avem cam atatea sansa ca si Don Quijote de la Mancha in fata morilor de vant.
eroii (actorii) solitari sunt doar in filme si in cazul atentatelor sinucigase
OK, asa e !:ok:

Alte discuții în legătură

Conditii de munca necro30lc necro30lc buna ziua.as dori sa ma ajutati intr-o chestiune.lucrez in cadrul unei politii locale dintr-un oras din Romania.si angajatorul nostru ne-a creat un post in ... (vezi toată discuția)
Timp de lucru, conditii meteo nefavorabile negut_dorina negut_dorina datorita cond nefavorabile ex :de executat instalatia el la un bloc fara usi fara ferestre oamenii nu au putut lucra Patronul a hotarat sa-i pontez doar 4 h ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie alarma/buton panica/supraveghere video pentru pj intr-un centru comercial? pya pya Suntem o firma intr-un centru comercial, avand suprafata mai mare de 500mp. Dorim sa stim daca exista vreo lege prin care ne obliga sa avem alarma/ buton ... (vezi toată discuția)