avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitii intracomunitare de bunuri
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitii intracomunitare de bunuri

Buna ziua,
Am si eu o speta destul de complicata. Am o Intreprindere familiala care face achizitii intracomunitare de bunuri (fructe si legume). Cand a inceput achizitiiile, in Romania nu era platitor de TVA, asa ca s-a constituit un nou cod fiscal pentru acest tip de achizitii, bineinteles inscris in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Pentru acest cod fiscal s-a depus lunar declaratia 390. Ulterior s-a trecut ca si platitor de TVA in Romania pe codul fiscal vechi, iar codul fiscal nou s-a radiat. Intrebarea mea este: pentru achizitiile intracomunitare facute pe codul fiscal radiat datoram TVA de plata?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: anca332 , utilizator 14:36, 7 Februarie 2012
pe perioada cat IF-ul nu a fost platitor de tva avea obligatia platii tva in romania prin depunerea decontului special de tva, formular 301.
dupa inregistrarea in scopuri de tva, cf. art. 153, IF-ul este persoana obligata la plata tva in romania insa prin taxare inversa.
Multumesc mult pentru raspuns! O zi frumoasa!
Mai am o intrebare. Trebuie sa depun rectificativa pentru declaratia 301, in zero. Trec toate achizitiile si la rubrica de TVA datorat trec "0"? Sau nu trec deloc achizitiile, ramanand "0" peste tot? Am depus declaratiile 301 si am TVA de plata, dar nu am tinut cont de limita de 10.000 euro pana la care nu datorez TVA, pentru asta trebuie sa depun rectificative. Multumesc!
Pina la limita de 10000 euro achizitii intracomunitare nu trebuia sa va inregistrati in scopuri de tva cf art 153.1, ahizitia incluzind si tva-ul din tara furnizorului.

Din momentul in care v-ati inregistrat in scopuri de tva cf art 153.1, ati comunicat furnizorului acest cod fiscal valid si ati primit factura fara tva, datorati tva in Romania (chiar daca limita de 10000 euro nu a fost atinsa) pe baza decontului 301. Deci nu trebuie sa faceti rectificative la decl 301 pt a corecta achizitia initiala cu o achizitie de val 0.

Tva-ul oricum il plateati, in cazul in care nu erati inreg in scopuri de tva il achitati furnizorului, iar in cazul dvoastra (inregistrat in scopuri de tva pt achizitii intracomunitare) il platiti in Romania.
Am inteles, insa trebuie sa depun rectificativa pentru ca am depus declaratia 301 si dupa ce m-am inregistrat ca si platitor de TVA in Romania :">

Alte discuții în legătură

Decont 301 LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca sunt inregistrat ca platitor TVA si operator intracomunitar si efectuez o achizitie intracomunitara de autovehicul utilizat( inmatriculat in 2007 in ... (vezi toată discuția)
Declaratii fiscale Marya STANCU Marya STANCU buna seara amdeschis o i.i .neplatitor de tva si vreau sa aflu ce declaratie trebuie depusa in cazul cind depasesc in vinzari suma de 10 ... (vezi toată discuția)
Tva achizitii intracomunitare milea_liliana milea_liliana Va rog sa ma ajutati ca nu imi este clar urmatoarea situatie: O firma nou infintata ca neplatitoare de tva v-a face comert on-line cu achizitii ... (vezi toată discuția)