avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat in sistemul public de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat in sistemul public de sanatate

Un tanar , care a implinit varsta de 18 ani , nu mai este elev si nici nu si-a gasit inca loc de munca , poate fi asigurat dupa parinti pana cand se va angaja ?
Cel mai recent răspuns: anaplop , utilizator 08:56, 15 Februarie 2012
Nu poate fi coasigurat. Legea nu il trece intre cei care sunt „sub intretinere”, desi este
Se poate afla in intretinerea unui parinte ,daca nu are niciun venit,privind din pc. de vedere fiscal,doar in sensul in care parintele respectiv poate beneficia de deducere suplimentara la plata impozitului /salariu,insa intr-adevar,parintele asigurat la sanatate nu poate oferi calitate de coasigurat copilului care nu realizeaza venit,ci doar copilul parintelui .
In cazul de fata,tanarul va trebui sa incheie un contract de asigurare cu casa de sanatate.
Cu respect .Din ce suma plateste contractul , daca nu realizeaza absolut nici un venit ? Deci , ab ovo ,singura posibilitate , sa ramane neasigurat .
Poate beneficia de asigurari de sanatate gratuit daca devine student sau somer indemnizat .
Art.17 (2) din Legea nr.76/2002 prevede ca , sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
.....

Art. 38 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
.....
l) expirãrii perioadei de 60 de zile, prevãzutã la art. 17 alin. (2) lit. a);
......
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

Pana la momentul cand eventual va urma cursuri universitare sau o alta forma de invatamant postliceal si va putea beneficia de asigurare fara plata contributiei,este indicat ca eventual cineva din familie sa-i plateasca asigurarea,nu este o suma f. mare lunar,(5,5%din 700lei,respectiv 39lei/luna),pt. ca asigurarea este obligatorie chiar si pt. persoanele fara venituri,iar in momentul cand va avea nevoie de un serviciu medical,de ex. o spitalizare,atunci va trebui sa faca dovada ca este asigurat,pe baza adeverintei eliberate de casa de sanatate.Daca nu va putea sa faca dovada platii contributiei,in perioada de prescriptie,respectiv din 2007 pana in prezent,din care se va scadea desigur perioada in care a fost elev,va trebui sa plateasca si retroactiv 6 luni contributia,cu sumele accesorii adaogate(penalitati,majorari).
Deci eu v-as sfatui sa nu optati pt. ca tanarul sa ramana neasigurat,din considerentele amintite,chiar daca legea intr-adevar nu face nicio distinctie in acest sens.Se considera ca persoanele fara venituri beneficiaza de ajutorul social si atunci aceasta categorie beneficiaza de asigurare fara plata contributiei.
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Stingerea creantelor fiscale nobil nobil In 3 martie am primit o instiintare privind stingerea creantelor fiscale de la ANAF si ea face referinta la declaratiile depuse incepind cu data de ... (vezi toată discuția)
Penalitati sanatate adimicu adimicu Buna ziua, Imi puteti spune ce procent de penalitate se aplica pe zi, pentru neplata la timp a asigurarrlor de sanatate pe trim. I si II pe anul 2010? Eu ... (vezi toată discuția)
Declaratii fiscale - varsaminte la persoane cu handicap assy64 assy64 Buna seara, Va rog sa-mi spuneti daca nu am constituit si virat varsamantul la persoane cu handicap cum se calculeaza penalitatile? Pana in anul 2011 am avut ... (vezi toată discuția)