avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Depasirea limitei raspunderii pe RCA?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Depasirea limitei raspunderii pe RCA?

Buna ziua...
si am sa incerc sa fiu cat mai clar...am un autoturism, asigurat CASCO la 293 lei sa zicem..are loc un accident, vinovat fiind asiguratul RCA; reparatia costa 400lei, asiguratorul CASCO achita 293 lei, isi recupereaza 200 lei de la asiguratorul RCA, pentru ca valoarea maxima a despagubirii la nivelul anului respectiv aceasta este- de 200 lei..pe raspunderea civila delictuala asiguratorul CASCO isi recupereaza restul de 93 lei direct de la vinovat...eu ca proprietar al autoturismului asigurat CASCO, am platit direct service auto suma de 400 lei!
Intrebarea mea este - eu imi pot recupera diferenta intre ce primesc de la CASCO si valoarea reparatiei, achitat de mine, de la vinovat, respectiv 400-293=107lei?vinovatul se apara ca aceasta este o plata nedatorata..deci?ce parere aveti?
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
nicusorilinca, utilizator
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 14:19, 19 Februarie 2012
Nu puteti recupera diferenta... din ce inteleg eu si din calculele dumneavoastra.... practic reparatia a costat mai mult decat valoarea asigurata pe CASCO.... deci dauna totala....
In cazul in care ve-ti inainta actiune in instanta .... vinovatul va preciza faptul ca era asigurat RCA la data evenimentului iar acesta va chema in garantie asiguratorul... acestia daca au acordat deja despagubirea cuvenita prin procedura de regres a asiguratorului Casco, se vor apara in conformitate cu prevederile Ord. 14 / 2011 si mai precis:

Art. 50. — (1) Despagubirile pentru vehicule nu pot depasi cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA.
(12) Despagubirile nu pot depasi:
a) cuantumul despagubirii, valoarea vehiculului la data producerii evenimentului si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA, in cazul unei daune totale, in situatia in care pagubitul face dovada repararii vehiculului;
b) cuantumul despagubirii, diferenta dintre valoarea vehiculului la data producerii accidentului si valoarea ramasa si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA, in cazul unei daune totale, in situatia in care pagubitul nu face dovada repararii vehiculului, si in cazul daunelor partiale.
(13) Dauna totala se defineste ca fiind situatia in care cuantumul pagubei depaseste 75% din valoarea vehiculului la data producerii evenimentului.
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
Insurance Logistics Team, Consultant asigurari
Vinovatul raspunde direct, pentru orice suma care depaseste valoarea maxima de despagubire RCA declarata/stabilita in polita pentru anul respectiv.In cazul exemplificat, ce depaseste 200 lei si faceti dovada de prejudiciu cert. (400-293)
Asta daca ati vrut sa intelegeti ca suma fictiva de 200 reprezinta "limita de despagubire" conf. Art. 50 (1) invocat de dl.consilier(750.00E/2011 sau 1.000.000 E/2012).Conform acestui articol , se stabileste maxima despagubire acoperita de polita nu si a raspunderii civile a vinovatului, pentru care acesta raspunde personal.
Acest lucru rezulta evident si din cuprinsul Art.27(5):

Art. 27. - Asigurătorul nu acordă despăgubiri pentru:
.....
5. partea din prejudiciu care depăseste limitele de despăgubire stabilite prin
polita de asigurare RCA,
produs în unul si acelasi accident, indiferent de numărul
persoanelor prejudiciate si de numărul persoanelor răspunzătoare de producerea
prejudiciului;
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
nucu$, utilizator
Intradevar exista si varianta asta dar cred ca aici se referea doar la un eveniment care sigur se incadreaza in limita maxima de despagubire declarata pe acel an....
Daca presupunerile sunt altele, informatia care s-a dorit a fi cat mai clara, este plina de erori.In cazul in care nu se face referire la "limita de despagubire" (750.000/1.000.000E) ci la valoarea reala a autovehiculului, asiguratorul CASCO nu putea pretinde cei 93 lei de la vinovatul asigurat RCA, care a fost acoperit integral prin asigurare, diferenta fiind obligatia de plata CASCO.(Vezi Art.39(3))

(3) Eventuala diferentă de despăgubire, rezultată din modul de calcul al valorii
maxime a despăgubirii, dacă este justificată, rămâne pe contul asigurării facultative,
neputând fi recuperată de la asiguratul persoană vinovată, dacă despăgubirea plătită
din asigurarea facultativă nu depăseste limita de despăgubire ce poate fi acordată de
asigurătorul RCA pentru prejudiciile cauzate în unul si acelasi accident de vehicul,
prevăzută în polita de asigurare.
Despagubirile nu pot depasi cuantumul pagubei, valoarea reala a autoturismului la data accidentului si nici suma la care a fost incheiata asigurarea, astfel cum se prevede in art. 27 din Legea 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania. Cuantumul pagubei se determina prin cv. reparatii necesare, respectiv piese, materiale si manopera. Valoarea reala a autoturismului la data accidentului se determina in functie de starea de intretinere, uzura si valoarea de nou. De regula, asiguratorul CASCO se subroga in drepturile asiguratului sau si recupereaza despagubirile achitate de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate pe calea regresului administrativ. Diferenta de despagubire dintre cea acordata pe CASCO si cea din RCA, doar daca este justificata in baza normelor tehnice, poate ramane pe contul asigurarii casco, sau, in lipsa, in sarcina pagubitului. Aceasta justificare este o problema destul de sensibila, se determina de obicei pe calea unei expertize tehnice auto.

Alte discuții în legătură

O banala tamponare si r.c.a.-ul nu poate acoperi paguba! POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE UN MERCEDES W126 AN 1983 ESTE TAMPONAT IN SPATE DE UN JEEP GRAND CHEROKEE 2007. ASIGURAREA POATE ACOPERI DECAT APR. 20 MIL. LA SERVICE MERCEDES NUMAI ... (vezi toată discuția)
De doua ori dauna totala? este posibil? POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE Va prezint un caz rar intalnit. Pe data de 15-07-2008 am fost tamponat la o trecere de pietoni ,din spate[central].Deschid dosar de ... (vezi toată discuția)
Despagubire pe dauna totala avand la baza valoarea din contractul de cumparare??? ContSters196490 ContSters196490 Buna ziua, Urmare a unui accident rutier s-a deschis dosar de dauna RCA pentru autoturismul pagubit. Evaluarea reparatiei depaseste valoarea autoturismului la ... (vezi toată discuția)