avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru cresterea celui de al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru cresterea celui de al doilea copil

Mama e in CCC pentru coplilul nascut in oct.2010
In martie 2012 se va naste al 2-lea copil

Am inteles ca daca vom prezenta la primatia ceritficatul de nastere pentru al doilea copil, se va prelungi CCC pana si si acesta implineste 1 an (sau 2, dupa cum alegem)

Tatal nu mai lucreaza din 1 noiembrie 2011

Intrebarea este cum se intampla daca tatal doreste sa intre in CCC undeva dupa nasterea copil2 (sa zicem in iulie 2012). In cazul anterior, pentru mama se iau in calcul veniturile realizate inaintea nasterii copil1. Dar in cazul tataului cum se procedeaza?

Mai mult, daca inaintea nasterii copil2, intra tatal in CCC pentru copil1, se modifica cu ceva situatia?

Multumesc anticipat

Inca ceva: in realitate, mama in ultimele luni ale sarcinii ale celui de al 2-lea copil nu mai poate ingriji corect primul copil. Daca ar fi fost la munca, ar fi beneficiat de concediu. Pentru cresterea primului copil este neaparat nevoie de ajutor: tatal sau o bona. Corectati-ma, dar nu cred ca legislatia protejeaza si acest aspect (poate mama sa intre in "concediu" cumva platit, si tatal sa intre in CCC sa aiba grija de copil?)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:30, 22 Februarie 2012
1. - Tatal poate intra in CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii a avut venituri sin salarii (si se para ca a avut).
- I se va calcula o noua indemnizatie pentru CCC.

2. - Deoarece al doilea copil se va naste inainte de terminarea CCC1 veti trece in CCC2 imediat ce se temina CCC1.
- Nu mai e nevoie sa faceti alt dosar ci sa- completati pe primul cu o cerere si cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil.
- Indemnizatia pentru CCC2 va fi aceeasi ca pentru CCC1 dar:
* nu mai mare de 3400 lei daca optati pentru varianta pana la 1 an;
* nu mai mare de 1200 lei daca optati pentru varianta pana la 2 ani.


Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
În speţa prezentată, tatăl nu are stagiu de cotizare de 12 luni anterioare naşterii copilului, doar dacă se află într-o situaţie asimilată, respectiv somaj, de la data încetării raporturilor de muncă şi până la data naşterii celui de al doilea copil, respectiv, să fi realizat venituri începând cu luna augut 2011 şi până la data prezumată a naşterii copilului, luna iulie 2012.
Este nevoie de depunerea unui nou dosar, la primaria de reşedinţă, cu toate actele care să determine acordarea prelungirii indemnizaţiei de crestere copil, pentru copilul al doilea.
SILVIA HORVATH:

1. Primul copil este nascut in octombrie 2010 iar tatal nu mai lucreaza de la 1 noiembrie 2011.
2. Asadar tatal poate intra in CCC1 in locul mamei.
Pentru copilul nascut în 2010, tatăl are dreptul legal de a primi îndemnizatia de crestere copil, de la data depunerii cererii, în conf. cu oug. 148/2005 şi totodată incetarea dreptului de ICC acordat mamei;
In acest situaţie tatăl poate beneficia în prelungire de îndemnizaţia de creştere pentru al doilea copil ce se va naşte , am înţeles în luna martie 2012, deci înainte de a expira ICC pentru primul copil,

Sănatate,şi succes!!

DE revăzut modificările legislative apărute în dec. 2011 şi ianuarie 2012, privind modificările aduse la OUG 148/2005, OUG 111/2011 şi a normelor de aplicare. Voi reveni mâine cu detalii;
SUCCES!!!


[Mesaj editat - pct. 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc frumos pentru ce mi-ati spus pana acum.

Pentru a intra tatal in CCC de la 1 martie 2012, presupun ca trebuie facut un nou dosar cu adeverinta salarii si probabil o cerere? Mai este timp suficient?

Alte discuții în legătură

Cic al doilea copil florinvladutoiu florinvladutoiu buna ziua. sotia a nascut in martie 2011 alegand perioada de cic de 2 ani adica pana in martie 2013. in luna decembrie 2012 urmeaza sa nasca a doua fetita. ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea celui de al doilea copil mihaelacapra2005 mihaelacapra2005 Buna ziua, M-ar interesa si pe mine sa stiu de cand incep sa primesc indemnizatia de crestere pentru cel de-al doilea copil, pana cand trebuie sa depun actele ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie al doilea copil july_pink2003 july_pink2003 Buna ziua, Am un copil de un an, beneficiez de indemnizatie de crestere copil de 75% din salariu. Daca o sa nasc un al doilea copil pana cand primul va ... (vezi toată discuția)