avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine ma poate ajuta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine ma poate ajuta

Salutare!
Am o problema in ceea ce priveste actele necesare pentru intabulare: bunicul meu a cumparat un teren cu chitanta de mana (cum se facea pe vremuri). In urma decesului bunicii, bunicul si cei doi copii au facut iesirea din indiviziune (pe baza actului de mostenire).
In prezent am vrut sa acem intabularea si am strans actele necesare:certificatul de mostenire, hotararea judecatoreasca de iesire din indiviziune, copii dupa actele de identitate, certificat fiscal de la Administratia Financiara, planurile casei si actele standard puse la dispozitie de expertul autorizat.
Cu toate acestea nu putem face intabularea pentru ca ne lipseste un act.

Poate sa imi suna cineva despre ce act este vorba pentru ca sunt 4 luni de cand am incet cadastru si intabularea si se pare ca ne-am impotmolit de tot!

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:54, 13 Noiembrie 2008
Actul prin care bunicul a devenit proprietar. E cel care lipseşte. Nu doar că nu îl aveţi, ci nici nu s-a încheiat un asemenea act, chitanţa fiind de fapt un antecontract. Îl puteţi suplini chemînd în judecată, în calitate de moştenitori ai defunctului, pe cel cu care a încheiat actul de mînă sau pe moştenitorii lui, într-o acţiune în prestaţie tabulară.

Liviu S.Bordaş
ZIce ca au o hotarare, Liviule... de iesire din indiviziune... daca aia nu e titlu, care e?

Chiar nu stiu ce act ii poate lipsi, asa, pe neve... Cine stie ce ar putea fi... INtrebati la BFC, ca asa, fara sa vedem, nu stim...
Sunt putin nelamurita!
Chitanta de mana nu tine loc de act de vanzare cumparare?Terenul cumparat de bunicul meu are 300 mp. si este doar o parte dintr-un teren de 1000mp. pe care la vandut fostul proprietar(ceilalti 700 mp ajungand in proprietatea celorlalti vecini).Terenul a fost cumparat in 1950 cu o chitanta de mana in care se specifica in cate rate s-a facut plata si este semnata de doi martori.Acum acest mod de vanzare -cumparare nu mai este valabil si pentru ati face acte pe teren (in ziua de astazi) ar trebui sa faci o cerere de chemare in judecata pentru uzucapiune(prescriptie achizitiva).Dar acum 17 cand bunica a murit s-a facut succesiunea ,un urma careia s-a realizat iesirea din indiviziune.S-a dat o hotarare judecatoreasca in urma careia mama a despagubit pe ceilalti mostenitori(bunicul si fratele) devenind astfel unic proprietar. Daca bunicul nu ar fii fost proprietar (cum spuneti) nu am fi putut face actul de mostenire si nici la judecatorie nu ne-ar fi acceptat actiunea si nici la politie cand am facut mutatia. Iar cu aceste acte noi am facut si cadastrul.Sectia financiara este platita la zi incepand din 1950 momentul vanzarii. Nu inteleg ce alte acte mai doresc.
NU, nu tine de titlu chitanta de mana, dar nu mai conteaza odata ce aveti hotarare judecatoreasca!
Nu stiu daca asta o fi problema, nu stiu ce scrie in hotararea aia, daca se constata proprietatea aceea ca fiind a mamei sau ce o fi scriind in ea...
:-/
Nici actul de partaj nu poate constitui titlu. Partajul nu este un act translativ sau constitutiv de proprietate, ci unul declarativ.

Liviu S.Bordas

Alte discuții în legătură

Uzucapiune maria dinca maria dinca Buna ziua, As dori sa stiu care sunt variantele ce pot fi urmate intr-un proces de uzucapiune dupa ce instanta a admis actiunea reclamantilor recunoscand ... (vezi toată discuția)
Problema cu un imobil din masa succesorala ! stelutaalistar stelutaalistar Detin un certificat de mostenitor in care se specifica , la masa succesorala printre alte bunuri imobile si un teren de 500 mp pe care defunctul i-l lasa ... (vezi toată discuția)
Titlul de proprietate bettyna bettyna Buna ziua ! Sper ca stie cineva sa-mi spuna daca pot obtine un titlu de proprietate si cum procedez. Bunicul meu a cumparat un teren in 1959 cu chitanta de ... (vezi toată discuția)