avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CAT II REVINE NEPOTULUI SI CAT FIICEI SUPRAVIETUITOARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CAT II REVINE NEPOTULUI SI CAT FIICEI SUPRAVIETUITOARE



Subiect: Nora isi mosteneste socrii ?
Buna seara.
Nora isi mosteneste socrul? Sau transmiterea mostenirii se face pe linie descendenta?
Bunicul meu a decedat si in urma acestuia a ramas un teren. La data decesului el avea 2 fii, Acestia nu au deschis succesiunea. In urma cu 3 luni unul dintre ei, IC, a decedat, iar celalat fiu, MI a deschis succesiunea dupa parintii lor.
Deoarece IC, fiul decedat era casatorit si are un baiat. Spuneti-mi va rog, la mostenire cine are dreptul si cat ii revine fiecaruia dintr-un teren de 400 m. Are drept si sotia supravietuitoare? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Luminita Coman



Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:26, 21 Ianuarie 2013
Din mesajul dvs. inteleg ca la data decesului bunicului cei 2 fii ai acestuia traiau. Daca am inteles corect, lucrurile stau in felul urmator:
- Succesiunile se fac in ordinea deceselor, adica mai intai se face succesiunea dupa bunic si mostenitorii acestuia sunt sotia/bunica (daca era in viata, in cota de 1/4) si cei 2 fii (in cota de 3/8 pentru fiecare). In concluzie, IC mosteneste 3/8 din 400 m2, adica 150 m2.
- La succesiunea dupa IC, mostenitori sunt sotia acestuia si fiul. In masa succesorala intra si mostenirea de la bunicul (tatal lui IC). Pe acelasi model, sotia mosteneste 1/4 din masa succesorala, iar fiul 3/4.

corect ce spuneti, mai putin referirea la cei 150 m2, ... IC mosteneste 3/8 din "fiecare milimetru" patrat care intra in compunerea celor 400 m2 si nu un lot individualizat.
Aveti dreptate. Pana la partaj nu se poate stabili. Dar am vrut sa dau cumva o conotatie "fizica"...
Imi permit sa adresez aici o intrebare pentru ca ma confrunt cu o situatie similara numai ca este vorba de o proprietate apartinand exclusiv bunicii iar in momentul decesului acesteia unul din fii era deja decedat.
Intrebarea ar fi cat mosteneste fiul in viata , cat nepotii (cate 2 de la fiecare fiu) si cat nora.
In speranta ca nu am deranjat pe nimeni cu intrebarile mele , va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2013
Aiyana, utilizator
Fiul in viata mosteneste 1/2 din ce a detinut mama sa (bunica dvs ).
Fiului decedat ii revine cealalta jumatate a masei succesorale, si acest fiu este reprezentat de sotia sa (nora bunicii) care va mosteni 1/4 din din jumatatea fiului decedat si cei 2 copii(nepotii bunicii dupa fiul decedat) care impreuna vor mosteni 3/4 din jumatatea tatalui.
De pe urma bunicii, respectiv soacrei, cei 2 nepoti ai fiului decedat vor mosteni 3/8 din averea bunicii iar nora 1/8 din din averea soacrei.
Ceilalti 2 nepoti nu vor mosteni nimic de la bunica lor.

Alte discuții în legătură

Nora isi mosteneste socrii ? tivga tivga Buna seara. Nora isi mosteneste socrul? Sau transmiterea mostenirii se face pe linie descendenta? Bunicul meu a decedat si in urma acestuia a ramas un teren. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! va rog am nevoie de o lămurire, sot , sotie fara ... geta2005 geta2005 Buna ziua! Va rog am nevoie de o lămurire, sot , sotie fara copii, sotul singur la părinți moare primul apoi moare mama lui , tatăl mort cu multi ani in ... (vezi toată discuția)
O bunică lasă moștenire unui nepot de fiu un apartament. nepotul mai are de dezbătut succesiunea după tata, poate avea probleme din cauza datoriilor părinților? Adi20000 Adi20000 Buna ziua, O bunica, proprietara, lasa mostenire unui nepot de fiu un apartament. Fiul a decedat, dar avea datorii la banci. Sotia fiului traieste si are ... (vezi toată discuția)