avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitarea in cazul unei pedepse cu suspendarea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitarea in cazul unei pedepse cu suspendarea executarii sub supraveghere

am primit inchisoare cu suspendare 10 luni!si perioada de supraveghere de 3 ani si 10 luni! cand se poate cere reabilitarea s-au mai bine zis stergerea pedepsei din cazierul judiciar? dupa perioada de supraveghere e logic......se poate cere si mai devreme ....dupa ce se termina perioada de 10 luni cu suspendare?
In cazul in care instanta de judecata a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei, reabilitarea, institutie care inlatura interdictiile si decaderile ce decurg din condamnare , este una de drept.


Prin urmare, dupa implinirea termenului de incercare, compus din pedeapsa efectiv aplicata, la care se adauga doi ani, sunt reabilitat de drept, cazierul dumneavoastra nu trebuie sa mai cuprinda nicio mentiune cu privire la sanctiunea penala aplicata.


Daca ,insa, nu este indepartata mentiunea , reabilitarea de drept poate fi constata pe cale judecatoreasca.


Termenul pentru reabilitare este de 2 ani si 10 luni.



Asa este, numai cu o mentiune: termenul este de 3 ani 10 luni.
Se face aplicarea dispozitiilor art.86 c.p.care prevad reabilitarea in cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei,in cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inlauntru termenului de incercare(in cazul d-vstra de 3 ani si 10 luni) si nici nu s a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art.83 si 84.
atentie , termenul de 3 ani si 10 luni curge de la data ramanerii definitive a sentintei.
Din cate vad, discutam de o pedeapsa cu suspendarea executarii sub supraveghere ( si nu de o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei ) pedeapsa al carei cuantum este de 10 luni, la care se adauga un interval de timp de 3 ani ( stabilit de instanta conform art. 86 ind. 2 c.proc.pen),deci de un termen de incercare de 10 luni +3 ani= total 3 ani si 10 luni.
Termenul de 3 ani si 10 luni se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, iar daca in acest interval de timp:
-nu ati savarsit o alta infractiune,
-si nici nu s-a dispus revocarea suspendarii sub supraveghere in conditiile art 83 si 84 c.pen., dupa expirarea acestui termen , veti fi reabilitat de drept.
Prin urmare reabilitarea de drept nu intervine decat in anumite conditii asa cum am aratat si numai dupa termenul prevazut in hotararea judecatoreasca.
Dupa expirarea acestui termen calculat asa cum am aratat mai sus, solicitati eliberarea unui cazier, iar in masura in care pedeapsa dvs. inca figureaza in evidenta, va fi necesar sa va adresati instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.

Alte discuții în legătură

In ce termen sunt reabilitat de drept? gaby1988 gaby1988 in iunie 2009 am fost condamnat la 3 luni de inchisoare cu suspendare si 2 ani si 3 luni de incercare pentru conducere fara permis.va rog sa imi spuneti cand o ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept DumitruConstantin DumitruConstantin Am fost condamnat in iunie 2009 la pedeapsa de 2 ani si jumatate cu suspendare. Cand intervine reabilitarea? (vezi toată discuția)
Reabilitare adellyn adellyn vreau sa stiu si eu cum se face reabilitarea si dupa cat timp se face dupa ce trece suspendarea (vezi toată discuția)