avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Unde se depune cererea de acordare a alocatiei de stat ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Unde se depune cererea de acordare a alocatiei de stat pentru copii?

Buna seara.
Va rog sa-mi dati si mie un raspuns pentru urmatoarea situatie: Am niste prieteni, cuplu, care nu sunt casatoriti si au impreuna un copil nou nascut, recunoscut de tata. Ei nu stiu unde trebuie sa depuna cererea pentru acordarea alocatiei de stat pentru copilul lor nou nascut. Ea are domiciliu legal intr-o localitate iar el in alta localitate si locuiesc efectiv intr-o a treia localitate unde lucreaza, aici neavand forme legale de domiciliu, deoarece este in interes de serviciu.
In situatia aceasta unde trebuie depusa solicitarea de acordare a alocatiei de stat pentru copil? la primaria de la domiciliul ei sau a lui? Si poate ma puteti ajuta si cu actele necesare, sau daca i-mi puteti spune unde as putea sa gasesc actele si formularele necesare.
Va multumesc anticipat.
Acte necesare pentru intocmirea dosarului de alocatie de stat sunt:
- cerere tip;
- certificat de nastere al copilului nou-născut in original si copie;
- buletin (carte) de identitate pentru unul dintre părinţi (cel care solicita sa fie titularul alocatiei) in original si copie;
- dosar incopciat.

Actele de mai sus se depun la consiliile locale comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti, unde au domiciliul sau resedinta, dupa caz, reprezentantii legali, la inspectoratele teritoriale de stat pentru persoanele cu handicap.
[ link extern ]

Modelul cererii privind acordarea alocatiei de stat pentru copii il puteti descarca de aici:

[ link extern ]
Se va depune la adresa din buletin a parintelui care doreste sa fie titular al alocatiei copilului. Dar, avand in vedere ca parintii au domiciliul in localitati diferite, parintele care nu este titular al alocatiei trebuie sa depuna o negatie prin care sa certifice faptul ca nu a solicitat alocatie in localitatea unde are domiciliul. Succes!
Sfatul meu e sa depuna cererea la domiciliul ei si sa solicite virarea acesteia intr-un cont bancar. Doamna nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului? Adica nu a lucrat in ultimele 12 luni?
ba da a lucrat, bineanteles ca va solicita si indemnizatia de crestere a copilului insa deocamdata se afla in concediu de maternitate. dupa ce se va termina perioada de concediu va depune dosarul cu documentele in acest sesn. deocamdata vrea sa faca pentru alocatia de stat.
Dupa ultimele modificari ale legislatiei cererea cuprinde atat alocatia cat si indemnizatia. Avand in vedere ca nu lucuiesc in localitatea inscrisa in buletin ma gandeam ca ar fi de facut un singur drum pentru a depune cererea pentru ambele prestatii o singura data.
Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.
Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, indiferent de persoana indreptatita care solicita dreptul, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
Plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului se efectueaza incepand cu luna urmatoare aprobarii cererii prin decizie a directorului executiv al agentiei teritoriale.
Si nu uitati acum si tatal va fi nevoit sa petreaca 1 luna cu copilul, in caz contrar concediul se reduce cu aceiasi perioada( asta in cazul in care copilul e nascut dupa 1 martie 2012)
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
leuca_luminita, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil raluciii raluciii Buna ziua, In curand voi naste, si as dori daca imi puteti spune ce anume trebuie sa contina dosarul necesar pentru indemnizatie, cand trebuie depus mai ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil Elena Caldararu Elena Caldararu Buna seara! O cunostinta a nascut de 3 saptamani un copil. Problema e ca mama are doar 14 ani, a abandonat scoala pt a creste copilul. Se da alocatie de stat ... (vezi toată discuția)
Acte necesare obtinerii alocatiei de 200 lei adela05 adela05 Ce acte trebuiesc depuse pentru a obtine alocatia de 200 lei pentru nou-nascut pt perioada de 2 ani? Unde se depun aceste acte? Multumesc (vezi toată discuția)