avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Poate beneficia de indemnizatie de somaj daca a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Poate beneficia de indemnizatie de somaj daca a terminat facultatea anul trecut dar a a dat licenta acum?

Buna ziua, am si eu o problema de fapt sora mea a terminat facultatea in vara august 2011 dar fara diploma de licenta ,a fost la ajofm atunci si nu a avut adeverinta conforma deh birocratia romana si nu i sa acordat somajul pana a adus adeverinta a expirat termenul acuma in februarie a luat licenta din cate stiu eu sunt 60 zile pentru depunere acte pentru somaj, intrebarea este in cazul in care a terminat cu licenta acuma poate sa solicite ajutor de somaj?
ART. 38
(1) Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz,
.....
l) expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a ,adica pt.absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.


Textul de lege face referire la 60 de zile de la data absolvirii,adica in vara lui 2011,nu de la data obtinerii licentei,deci acum nu mai poate solicita acest drept.
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator
În sensul Legii nr.76/2002, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii urmãtoare celei înscrise în diplomã sau, dupã caz, în certificatul de studii eliberat de cãtre instituţia de învãţãmânt de stat sau particular, autorizatã ori acreditatã în condiţiile legii, dacã în cuprinsul acestora nu se specificã, în mod expres, o anumitã datã de absolvire.
Tot in sensul Legii76:
Art. 82. - În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învãţãmânt se înţelege persoana care a obţinut o diplomã sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învãţãmânt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.


Absolvent este cel ce a finalizat un ciclu de invatamant cu/fara examen de finalizare.
Ori,toti absolventii primesc un certificat de studii,chiar daca nu au sustinut/promovat un examen de licenta.Termenul curge avandu-se in vedere in acest caz acest certificat care atesta absolvirea si nu diploma de licenta...
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator
”prin absolvent al unei instituţii de învãţãmânt se înţelege persoana care a obţinut o diplomã .... ” ... in acest sens, obtinerea diplomei se face dupa sustinerea examenului de licenta ...
Nu este asa,si imi permit sa va contrazic,"absolvent de facultate" este in cazul prezentat acea persoana care a finalizat in vara cei 3 ani ai primului ciclu universitar,realizand un nr. de 180-240 credite ,dar fara a fi sustinut/promovat examenul de finalizare a acestui ciclu,respectiv licenta,deci fara a avea o diploma de licenta.(se numeste absolvent fara diploma de licenta)
Pentru cei care nu au licenta,actul care dovedeste data absolvirii este certificatul de studii eliberat de institutia de invatamant la finalizarea ciclului respectiv.
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Cand devin absolvent? danieldragomir danieldragomir Am fost inscris in perioada 2008 - 2010 la master iar datorita unor restante nu am putut sustine disertatia in 2010. Ultimul examen l-am sustinut si promovat ... (vezi toată discuția)
De cand curg cele 60 de zile de la absolvirea unei institutii de invatamant ? rrobyfm rrobyfm Buna ziua. am o cunostinta care a absolvit liceul in sesiunea IUNIE-IULIE 2011. V-as ruga sa-mi spuneti si mie de la ce data se scurg cele 60 de zile in care ... (vezi toată discuția)
Drept de somaj - student care a terminat studiile dar nu a sustinut examenul de licenta anca1988 anca1988 Am terminat cursurile facultatii de Geografie din cadrul Univ. din Buc in septembrie 2010, dar examenul de licenta il sustin abia in februarie 2011. Din cauza ... (vezi toată discuția)