avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri din contract de colaborare si indemnizatie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri din contract de colaborare si indemnizatie pentru cresterea copilului

sunt insarcinata in 7 luni si din decembrie 2010 lucrez cu contract de colaborare. pot intra la indemnizatie pt cresterea copilului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:22, 29 Iulie 2013
1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana care are un contract de muncă pe drepturi de autor încheiat pe o perioadă determinată. Ce venituri sunt luate în calcul şi cum i se calculează indemnizaţia pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dacă există un contract de muncă sau de prestări servicii este o situaţie similară angajator/angajat. În această situaţie angajatorul este obligat să elibereze adeverinţa cu veniturile realizate timp de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei. În situaţia în care contractul se termină mai devreme de data până la care acesta a încetat, angajatorul trebuie să îi elibereze un document că acel contract a încetat înainte de termen. Momentul suspendării activităţii este întotdeauna momentul încetării contractului de muncă, respectiv momentul din care nu se mai obţin venituri supuse impozitului pe venit ca urmare a unei activităţi efective. În situaţia în care această persoană a beneficiat de drepturi băneşti aferente acestui contract, iar contractul nu a încetat şi dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost deschis, trebuie încetat acest drept deoarece, pe perioada cât se beneficiază de indemnizaţie, persoana nu poate realiza venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Dacă contractul de muncă a încetat şi dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost deschis după această dată, chiar dacă pe această perioadă au fost primite venituri, indemnizaţia se va acorda în continuare, acele venituri fiind rezultatul unei activităţi deja prestate, care a fost încheiată.

Situatie:
Sunt considerate venituri supuse impozitului pe venit veniturile obţinute de persoane fizice pe baza contractelor sau convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil?

Solutie:
La calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se pot lua în considerare veniturile obţinute din activităţi independente - veniturile comerciale din prestări servicii, precum şi venitul obţinut în baza unei convenţii civile de prestări de servicii, acesta fiind supus impozitului pe venit şi realizat în urma unei activităţi prestate.


2. - Contractul de colaborare este un contract incheiat in baza Codului civil iar veniturile obtinute sunt venituri profesionale impozabile.
- Asadar veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Buna ziua,cu aceeasi problema ma confrunt si eu ,am fost la casa de pensii ,ma casa de sanatate nimeni nu ma poate lamuri ce anume trebuie sa fac mai exact ,ce acte imi trebuiesc dupa ce nasc,lucrand cu contract de prestari servicii...in afara de adeverinta cu veniturile realizate ce ar mai trebui ?stiu ca dupa nastere trebuie incheiat contractul,exact cum ati spus,apoi se procedeaza la fel ca in cazul unui contract de munca?Va multumesc !
1. Ati fost la multe institutii numai acolo unde trebuia nu ati fost.

2. Mergeti la Primarie (unde trebuie sa depuneti nactele pentru indemnizatia pentru CCC) si/sau la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si veti afla ce acte se cer.

3. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:

a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;

b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);

c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;

d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;

f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
...
Buna ziua,

As dori sa va intreb care din venituri imi vor fi luate in considerea, la calcularea indemnizatiei, in conditiile in care lucrez cu contract de munca pentru care se plateste toate indemnizatiile la stat si pe contract de colaborare pentru care se plateste doar impozit pe profit.

Astept cu interes raspunsul dvs.

Multumesc.
1. Indemnizatia pentru CCC se calculeaza avand in vedere toate veniturile profesionale nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.

2. Plata contributiilor nu este relevanta pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. In cazul dvs. se vor lua in calcul si veniturile din contractul de colaborare pentru care vi se retine impozitul pe venit (nu pe profit).

Alte discuții în legătură

Lndemnizatia pentru cresterea copilului si drepturi de autor impozitate cu 10% Zirka Zirka Buna ziua, as dori sa stiu daca pentru stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul drepturi de autor impozitate cu 10% (colaborare ... (vezi toată discuția)
Cum se completeaza adeverinta indemnizatie crestere copil in cazul unor sume esalonate lorna lorna in timpul celor 12 luni anterooare nasterii copilului am obtinut venituri din drepturi de autor.exista un contract de colaborare pe perioada determinata,15 ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie copil / drepturi de autor Margotbc Margotbc Buna ziua! Care este cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului pentru persoanele care au contract de cesiune drepturi de autor? Sunt aceleasi beneficii ... (vezi toată discuția)